Politisk komet kan blive Grønlands yngste førstemand

34-årige Múte B. Egede skal forsøge at danne en regeringskoalition efter det grønlandske parlamentsvalg tirsdag. Lykkes det, så kan han gå hen og blive Grønlands suverænt yngste landsstyreformand.

Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

I knap syv år har Grønlands landsstyreformand heddet Kim Kielsen. I de næste fire år kan han meget vel komme til at hedde Múte B. Egede.

Det er nemlig navnet på formanden for det store grønlandske venstreorienterede parti IA, som blev den helt store vinder ved det grønlandske parlamentsvalg tirsdag.

IA blev det største parti og erobrede 12 af de 31 pladser i det grønlandske parlament Inatsisartut. Derfor har Múte B. Egede serveretten til i de kommende dage at forsøge at danne en flertalsregering eller samle parlamentarisk støtte bag en mindretalsregering med IA og ham selv i spidsen.

Hvis det lykkes, så vil 34-årige Múte B. Egede blive den yngste grønlandske regeringsleder siden hjemmestyrets indførelse i 1979.

Affyringsrampe
Egede trådte for alvor ind på den politiske scene i Grønland i 2015, da han opstillede for IA til Folketinget. Da stemmerne var talt op måtte han dog knebent se sig slået af partifællen Aaja Chemnitz Larsen, der sidder i Folketinget for partiet den dag i dag.

Folketingsvalgkampen blev affyringsrampen for en kometkarriere i grønlandsk politik.

I stedet for et kontor på Christiansborg, så fik han plads i det grønlandske parlament og indtog i 2016 selvstyretårnet i centrum af Nuuk, da han blev landsstyremedlem for råstoffer. Det var han frem til 2018.

Her banede han blandt andet vejen for de såkaldte små-skala projekter, hvor eksempelvis mindre grønlandske selskaber kan stå for råstofudvinding i en langt mindre skala, end de projekter, som internationale investorer og mineselskaber fatter interesse i i Grønland.

I 2018 overtog han lidt hovedkulds formandsposten i IA fra Sara Olsvig.

0:000:00