Portræt: Den genopståede Tusk leder Polen igen

Arbejdersønnen fra Gdansk blev Østeuropas første EU-topchef, mens hans land var styret af nationalkonservative unionsskeptikere. Nu kommer Donald Tusk tilbage til de europæiske topmøder som Polens genvalgte regeringsleder. 

Donald Tusk ved den formelle indsættelse af hans nye koalitionsregering onsdag 13. december.
Donald Tusk ved den formelle indsættelse af hans nye koalitionsregering onsdag 13. december.Foto: Aleksandra Szmigiel/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Denne portrætartikel blev bragt første gang 17. oktober, to dage efter det polske parlamentsvalg. På det tidspunkt var det næsten - men ikke helt - sikkert, at den borgerlige politiker Donald Tusk ville kunne samle flertal og blive Polens regeringsleder for anden gang i sit liv. Den situation blev bekræftet, da det polske parlament mandag 11. december stemte Tusk ind som leder af en ny, bred og spraglet regeringskoalition. Derfor bliver det ham, der repræsenterer Polen på denne uges EU-topmøde. Og derfor genudsender vi i dag historien om Donald Tusk:

 

En vinterdag i 1970 stod en dreng på 13 år og stirrede ud ad sit vindue ned mod gaden bag skibsværftet i Gdansk, hvor politiet tævede løs og skød på de protesterende arbejdere.

Det minde har for evigt brændt sig fast på nethinden hos Donald Tusk. Drengen, der voksede op til at blive studenteraktivist, systemkritiker, politiker, regeringschef og den første EU-præsident fra øst. Manden, der nu er vendt tilbage til polsk politik i et forsøg på endnu en gang at påvirke historiens gang.

Lige fra begyndelsen stod det klart for mig, hvem der var på den rigtige side, og hvem der var på den forkerte.

Donald Tusk

”Lige fra begyndelsen stod det klart for mig, selv om jeg var en teenager, hvem der var på den rigtige side, og hvem der var på den forkerte,” har Tusk siden fortalt om barndomsgadens blodige optøjer i den by ved Østersøen, hvor det regimekritiske fagforbund ’Solidaritet’ begyndte at sparke til Jerntæppet.

Det var dengang, den fodboldglade gadedreng og slagsbror Donald – søn af en tømrer og en sygeplejerske – for alvor opdagede, hvad det vil sige at leve i et totalitært samfund. Og hvorfor det er værd at kæmpe for at få noget andet.

Her i weekenden gjorde han det igen.

”Polen har vundet, demokratiet har vundet,” råbte den i dag 66-årige Tusk sent søndag aften, da de første prognoser for det polske valgresultat dukkede op: ”Jeg er en sportsmand, og jeg har aldrig været så lykkelig for en andenplads, som jeg er for den her,” sagde han.

0:000:00