Analyse af 
Rikke Albrechtsen

Leger Orbán med EU, eller vil truslen om 56 milliarder tabte støttekroner få Ungarn til at rette ind?

Ungarn står til at tabe milliarder i EU-midler, medmindre landet får styr på den løbske korruption, som i høj grad har ramt støttekroner fra Bruxelles. Landets regering udviser stor kompromisvilje, men hvor dybt stikker den egentligt?

Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, har i årevis sat grå hår i hovedet på EU-systemet ved at udfordre grundlæggende demokratiske rettigheder.
Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, har i årevis sat grå hår i hovedet på EU-systemet ved at udfordre grundlæggende demokratiske rettigheder.Foto: Go Nakamura/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der er noget ved den måde, et forslag om at trække Ungarn 56 milliarder kroner i EU-støtte er blevet modtaget af premierminister Viktor Orbáns regering, der får alarmklokkerne til at bimle i Bruxelles.

Der er nemlig ikke noget af den sædvanlige opkørte angrebsretorik fra Orbáns ellers let ophidselige forsvarere i den ungarske regering, efter at EU-Kommissionen søndag meldte ud, at den for første gang nogensinde vil bruge et nyt demokrativærktøj mod et EU-land til at lukke for pengestrømmene, medmindre Ungarn får styr på den udbredte svindel med EU-midler i landet.

Mens Orbáns tro væbner, den polske premierminister Mateusz Morawiecki, skældte ud på ”eurokrater, der vil knække rygraden på suveræne stater” og lovede at stemme mod Kommissionens forsøg på ”ulovligt at fratage et medlemsland støtte”, så var reaktionen fra Budapest langt mere afdæmpet.

Da justitsminister Judit Varga tirsdag troppede op i Bruxelles til et ministerrådsmøde, var hun både samarbejdsvillig og overbevist om, at den sag nok skulle kunne løse sig.

”Ungarn er ikke blevet beskåret i EU-midler indtil videre. Og det er der heller ikke nogen fare for, hvis vi fortsætter sammen ned ad denne vej i en konstruktiv ånd,” lød det fra Varga.

Her bekræftede hun også, at ungarerne vil lægge sig i selen for på ganske kort tid at gennemføre 17 konkrete tiltag, der skal styrke bekæmpelse af korruption i landet, der har EU-rekord i revisoranmærkninger, når det kommer til forvaltning af penge fra fællesskabskasserne. 

Det skal ske ved blandt andet at skabe en ny ”integritetsmyndighed”, nedsætte en antikorruptionstaskforce, højne krav om angivelse af økonomiske interesser for højtstående politikere og nedbringe antallet af udbud, hvor der kun er én budgiver. Det er i dag tilfældet i halvdelen af alle offentlige udbud og et alvorligt faresignal om, at der er noget, der ikke står rigtigt til.

Det har fået reaktionerne til at dele sig i to lejre.

Der er dem, der mener, at EU endelig har taget et middel i brug over for Ungarn, der ser ud til at virke. At truslerne på pengepungen kan være startskuddet til at få Orbáns regering ind på en mere midtsøgende kurs, hvor den behandler EU som ”en klub med regler, og ikke en hæveautomat”, som den liberale ungarske politiker, Dániel Berg, har formuleret det.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00