Regeringen lander en bred medieaftale

SVM-regeringen og et bredt flertal blandt Folketingets partier har landet en bred medieaftale, som blandt andet indeholder et kompromis om omstridt kulturbidrag fra streamingtjenester.

Den nye medieaftale skal blandt andet sikre, at store streamingtjenester såsom Netflix også bidrager til dansk produceret indhold.
Den nye medieaftale skal blandt andet sikre, at store streamingtjenester såsom Netflix også bidrager til dansk produceret indhold.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Kulturminister Jakob Engel-Smidt (M) kunne onsdag præsentere en ny medieaftale sammen med et bredt flertal af Folketingets partier.

SVM-regeringen har vedtaget aftalen sammen med SF, De Radikale, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

”Partierne skal have stor ros for at tage ansvar og skabe tryghed for den danske mediebranche, der har lidt under, at de to seneste medieaftaler har været smalle og ikke er blevet implementeret. Nu sikrer vi en omfordeling af mediestøtten, så danskerne får adgang til relevant indhold både lokalt og nationalt,” lyder det fra kulturministeren i en pressemeddelelse.

Blandt medieaftalens hovedpunkter er en omfordeling af mediestøtten, som i højere grad skal tilgodese lokale- og regionale medier, som flere steder er økonomisk pressede.

Derudover skal aftalen sikre, at store streamingtjenester såsom Netflix også bidrager til dansk produceret indhold.

Læs også

Kompromis om kulturbidrag

S-regeringen fremlagde kort før valget en smal medieaftale, som ikke nåede at træde i kraft, før statsminister Mette Frederiksen (S) udskrev valg og efterfølgende dannede en regering hen over midten.

Den tidligere aftale indeholdt et kulturbidrag, som lagde op til, at streamingtjenesterne skulle betale seks procent af deres overskud i Danmark som en støtte til dansk produceret indhold.

Særligt Venstre har langet kraftigt ud efter kulturbidraget, og kulturminister Jakob Engel-Schmidt har derfor skullet forhandle et kompromis på plads.

Den netop vedtagne aftale løber fra 2023 til 2026. Og her er det endt med, at alle streamingtjenester skal betale to procent af deres omsætning i en ny streamingafgift.

Og investerer de selv mindre end fem procent i dansk indhold, skal de betale yderligere tre procent af deres overskud.

”Vi forpligter streamingtjenester til at bidrage til dansk indholdsproduktion, og vi tilgodeser de tjenester, der rent faktisk investerer i dansk indhold,” lyder det fra Jakob Engel-Schmidt.

Regulering af techgiganter

Partierne bag aftalen skriver også, at de vil opruste den demokratiske kontrol med tech-giganterne og de sociale medier, hvilket også var et fokusområde i S-regeringens aftale.

Partierne vil etablere et nyt center for sociale medier, tech og demokrati på Kulturministeriets område, fremgår det i aftalen. Centret skal granske mulighederne for at regulere techgiganterne både nationalt og i EU.

”Vi styrker den demokratiske kontrol med sociale medier og tech-giganterne og sætter ind for at beskytte vores børn og unge bedre online. Med aftalen cementerer vi, at Danmark er en kulturnation, der skaber kvalitetsindhold, der kan samle os, gøre os klogere, udfordre os og binde os sammen,” siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

0:000:00