Regeringen vil have en kommission for pigers og kvinders rettigheder

Der skal gøres op med social kontrol af piger og kvinder i indvandrermiljøer, og derfor foreslår regeringen en kommission. Den skal formentlig ligge under udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

"I nogle indvandrermiljøer og religiøse miljøer kæmper mange piger og kvinder for friheden til at leve deres liv, som de selv ønsker det. Alt for ofte må de kæmpe alene".

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i sin åbningstale tirsdag og annoncerede, at regeringen derfor foreslår "at nedsætte en kommission for piger og kvinders frihed og rettigheder".

Frederiksen sagde, at vi som samfund skal "træde langt stærkere i karakter" og "stå fast på, at vores værdier – ligestilling, frihed – gælder for alle i Danmark".

Statsministeren sagde ikke præcist, hvad en kommende kommissions opgave skal blive, eller hvornår den skal nedsættes. Og det lykkedes ikke tirsdag at få yderligere oplysninger fra Socialdemokratiet eller regeringen.

Der er dog lagt op til, at kommissionen skal ligge under Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Enhver skal leve uden social kontrol

Mette Frederiksen sagde i talen:

"Enhver pige og kvinde i Danmark skal leve uden vold. Uden social kontrol. Have frihed til selv at vælge sin ægtefælle. Have ret til at arbejde. Have ret til en selvstændig indtægt. Rettigheder og frihed. Lige meget, hvor du eller din familie kommer fra".

Det ligger på linje med de meldinger, udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) tidligere er kommet med. 

Sidste år gav ministeren interview til Information i anledning af en bog om en ung kvinde, hvis pakistanske far ikke vil acceptere, at hun lever et almindeligt dansk ungdomsliv.

Her gjorde han flere gange klart, at social kontrol i hans øjne er "et enormt problem", og at han som minister ser det som en vigtig opgave at gøre mere for de unge, der udsættes for det.

"Der står nogle unge kvinder i Danmark midt i en frihedskamp, som foregår lidt i det skjulte," sagde Tesfaye i interviewet, "og vi må gøre endnu mere for at hjælpe de unge med at bryde fri fra de usynlige fængsler, de opholder sig i," lød det.

Vi skal som samfund træde langt stærkere i karakter. Stå fast på, at vores værdier – ligestilling, frihed – gælder for alle i Danmark. Vores forslag er derfor at nedsætte en kommission for piger og kvinders frihed og rettigheder.

Mette Frederiksen (S)
I åbningstalen

Tesfaye vil have overblik over omfang

Ministeren hæftede sig ved, at der er stigende opmærksomhed på social kontrol fra det alleryderste højre til det alleryderste venstre i dansk politik.

"For både Rosa Lund fra Enhedslisten og Pernille Vermund fra Nye Borgerlige siger faktisk til mig: ’Her er der en opgave’," fortalte han til Information.

Mattias Tesfaye nævnte flere områder, hvor man kan se på, om indsatsen fra samfundets side er god nok.

Det gælder for eksempel, om lufthavnspersonale har god nok mulighed for at reagere, når en far er ved at tvinge sin datter ud på genopdragelsesrejse, hvis pigen selv siger, at det foregår frivilligt, fordi hun ikke tør sige andet. Om myndighederne er gode nok til at følge op, når en pige eksempelvis bliver indlagt efter at have taget en overdosis medicin, og hun fortæller om social kontrol i hjemmet. Om man er god nok til at undersøge, hvordan søskende har det i en familie, hvor man ved, at ét barn er udsat for social kontrol. 

Ministeren talte ved samme lejlighed om behovet for at skabe et overblik, så myndighederne får bedre indsigt i omfanget af problemerne med social kontrol. 

Tesfaye har også meldt, at der skal rejses flere sager om tvangsægteskaber ved domstolene, og at udsatte med indvandrerbaggrund skal beskyttes bedre på krisecentre. 

Danmark skal reagere

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin åbningstale også kort om udfordringer med ligestilling i EU.

"Flere og flere steder ser vi, at de fremskridt og den ligestilling, som kvinder har tilkæmpet sig, bliver rullet tilbage. Det gælder uddannelse. Og det gælder fri abort. Kvinders ret til at bestemme over vores egen krop, beslutte om og hvornår vi vil have børn – er helt afgørende," sagde Frederiksen.

Hun nævnte ikke direkte den aktuelle debat om Polen, som har strammet sin lovgivning om abort, så det med enkelte undtagelser er forbudt at få abort i landet. Men hun sagde:

"Danmark og Europa har en forpligtelse til at reagere. Insistere på, at EU også er et samarbejde mellem lande med fælles værdier".

Se eller læs hele talen her.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00