Kendt S-kandidat vil afskaffe 24-års-regel

UDLÆNDINGE: S-folketingskandidat og tv-kendis Mette Reissmann kalder 24-års-reglen for ”latterlig” og ”forkert” og tager del i en politisk alliance mod dele af sit eget partis udlændingepolitik. Henrik Dam Kristensen mener ikke, at nogen kan være i tvivl om, hvad S-SF's udlændingepolitik er.
Folketingskandidat Mette Reissmann går mod partilinien og partiformanden og vil afskaffe 24-års-regelen.
Folketingskandidat Mette Reissmann går mod partilinien og partiformanden og vil afskaffe 24-års-regelen.
Marie Dissing Sandahl
Selvom partiformand Helle Thorning-Schmidt ikke kan forestille sig, at 24-års-reglen bliver ændret, så er det ikke alle i Socialdemokraterne, der er lige så glade for den. Mette Reissmann, folketingskandidat i København og kendt fra TV3-programmet Luksusfælden er én af dem.

"24-års-reglen er latterlig. Som reglen er formuleret i dag, er den ikke tidssvarende," siger hun, men understreger, at der i hendes optik dog stadig skal være krav til udlændinge om eksempelvis danskfærdigheder for at kunne blive familiesammenført i Danmark.

"Men vi skal ikke være et lukket land med rigide opfattelser af, hvad der skal til for at blive inkluderet i fællesskabet," siger hun.

Sponsor for anti-24-års-regel-fest
Og Mette Reissmann sætter allerede handling bag ordene. Med 5.000 kroner sponsorerer hun Initiativet Kærlighed Uden Grænser, som er en organisation, der arbejder for at afskaffe 24-års-reglen, tilknytningskrav og pointsystemerne fra både rød og blå side.

Organisationen arrangerer den 9. september en "fest for mere kærlighed i valgkampen", hvor Mette Reissmann er en af hovedtalerne og dermed indgår en politisk alliance mod netop 24-års-reglen sammen med SF'eren Kamal Qureshi og den Radikale folketingskandidat Ditte Søndergaard.

24-års-regelen er lavet med den aldersbegrænsning for forsøge at undgå tvangsægteskaber, men det har man jo ikke kunnet, og derfor synes jeg, at den konkrete regel er forkert. Den havde et formål dengang, hvor også Socialdemokraterne stemte for den, men den rammer alle de, som ønsker at blive gift at ren kærlighed, men ikke har den rette alder.

Mette Reissmann (S)
Folketingskandidat

"Jeg taler til festen ud fra det udgangspunkt, at mange i Socialdemokratiet faktisk er enige med mig om det her," siger hun og fortsætter:

"24-års-reglen er lavet med den aldersbegrænsning for at forsøge at undgå tvangsægteskaber, men det har man jo ikke kunnet, og derfor synes jeg, at den konkrete regel er forkert. Den havde et formål dengang, hvor også Socialdemokraterne stemte for den, men den rammer alle de, som ønsker at blive gift af ren kærlighed, men ikke har den rette alder," siger hun og tilføjer, at mere social oplysning ifølge hende skal dæmme op for tvangsægteskaber.

Henrik Dam: Ingen i tvivl om partilinien
Selvom Mette Reissmann selv mener, at hun taler på mange Socialdemokraters vegne, så er det ikke en opfattelse, som partiets integrationsordfører Henrik Dam Kristensen deler. Adspurgt til hans mening om, at en af partiets folketingskandidater økonomisk støtter en forening, som arbejder mod partiets egen politik, siger han:

"Jeg kender Mette som en god pige, som gør det godt i Københavns Borgerrepræsentation, og jeg kender ikke hendes tilknytning til organisationen."

"Jeg er helt enig med Mette i, at vi skal bekæmpe tvangsægteskaber, og en måde at gøre det på er 24-års-reglen. Men jeg tror ikke, der er nogen, som kan være i tvivl om, hvad S-SF's fælles politik på området er. Vi går til valg på at bevare 24-års-reglen," uddyber han.

Men er det smart midt i diskussioner om pointsystemer og udlændingepolitik, at en S-folketingskandidat markerer sig sådan her?

"Vi lever i et frit demokratisk land, men der er ingen tvivl om partilinien," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00