S vil ikke melde ud, hvad de mener om DF's nye udlændinge-stramninger

TAVSHED: Mens DF vil gøre op med integration af flygtninge og fokusere på hjemsendelse, vil S ikke udtale sig om det principielle spørgsmål endnu. SF og Enhedslisten undrer sig. 

Tavsheden fra S understreger, at partiet ikke har sin egen udlændingepolitik, men placerer sig i forhold til DF, vurderer rådgiver i politisk kommunikation Peter Goll. Det samme gælder i øvrigt regeringen. Her ses S-formand Mette Frederiksen ved fælles pensionsshow med DF i maj i år.
Tavsheden fra S understreger, at partiet ikke har sin egen udlændingepolitik, men placerer sig i forhold til DF, vurderer rådgiver i politisk kommunikation Peter Goll. Det samme gælder i øvrigt regeringen. Her ses S-formand Mette Frederiksen ved fælles pensionsshow med DF i maj i år.Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Kristine Korsgaard

Det er endnu for ukonkret, hvad det er for stramninger Dansk Folkeparti kræver på udlændingeområdet. Derfor vil Socialdemokratiet ikke udtale sig om, hvorvidt flygtninge skal integreres eller ej.

Det skriver udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S) i en sms til Altinget.

”Når de er blevet enige, skal vi nok kommentere det,” skriver S-ordføreren.

Regeringen og Dansk Folkeparti forhandler på højtryk om, hvordan man kan sikre, at flere flygtninge på midlertidigt ophold vender tilbage til deres hjemland.

Når de er blevet enige, skal vi nok kommentere det.

Mattias Tesfaye (S)
Udlændingeordfører

Det har været et fuldstændig grundlæggende princip i Danmark, at flygtninge skal integreres, og det håber jeg også, at socialdemokraterne bakker op om. Det vil jeg da bestemt gå ud fra.

Holger K. Nielsen (SF)
Udlændingeordfører

Dansk Folkeparti kræver blandt andet, at man holder op med at integrere visse grupper af flygtninge og i stedet forbereder dem på hjemsendelse. Det har vakt massiv kritik fra de andre røde partier.

Altinget har spurgt socialdemokraterne, hvad de mener om det principielle spørgsmål. Men "det bliver ren skyggeboksning", hvis partiet skal udtale sig om det, før der ligger en konkret aftale, skriver Mattias Tesfaye.

Socialdemokratiet ved stadig ikke helt, hvilket ben de skal principielt skal stå på i udlændingepolitikken. Lige nu er der kun ét parti i Folketinget, der har en selvstændig udlændingepolitik, og det er Dansk Folkeparti.

Peter Goll
Rådgiver i strategisk kommunikation

"Det lyder mærkeligt"
Det undrer udlændingeordførerne fra SF og Enhedslisten, at Folketingets største parti ikke vil melde ud, om flygtninge skal integreres eller ej.

”Det lyder mærkeligt. Det har været et fuldstændig grundlæggende princip i Danmark, at flygtninge skal integreres, og det håber jeg også, at socialdemokraterne bakker op om. Det vil jeg da bestemt gå ud fra,” siger Holger K. Nielsen (SF).

”Den overordnede retning burde det være muligt at kommentere,” siger Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Analytiker: S og V har ingen udlændingepolitik
Rådgiver i strategisk kommunikation Peter Goll har tidligere blandt andet været rådgiver for daværende justitsminister Morten Bødskov (S). Goll ser tavsheden fra socialdemokraterne som udtryk for, at partiet endnu ikke har defineret sin egen udlændingepolitik.

”Socialdemokratiet ved stadig ikke helt, hvilket ben de principielt skal stå på i udlændingepolitikken. Lige nu er der kun ét parti i Folketinget, der har en selvstændig udlændingepolitik, og det er Dansk Folkeparti. Alle andre partiers politik på området er i praksis en funktion af DF’s,” siger han.

Mens SF's, Enhedslistens og Radikales politik er at være så langt fra DF som muligt, har Venstres og socialdemokraternes politik været at være så tæt på DF, som man kan holde til i forhold til baglandet,” siger Peter Goll.

Derfor er det svært for de store partier at håndtere, at Dansk Folkeparti nu vil gøre grundlæggende op med den nuværende politik, hvor man forsøger at integrere flygtninge og få dem i arbejde.

Mattias Tesfaye (S) nævner i en sms, at DF ikke har sagt klart, hvilke grupper af flygtninge der ikke skal integreres, og hvad en hjemsendelse består i. Det står heller ikke klart, hvor langt man kan gå inden for de internationale konventioner, Danmark er forpligtet af, skriver han.

Socialdemokratiets pressechef, Mads Brandstrup, melder også, at partiet ikke udtaler sig, og politisk ordfører Nicolai Wammen (S) svarer ikke på henvendelser om spørgsmålet.

Mogensen: Taktisk klogt af S at tie stille
I mangel af en principiel holdning til spørgsmålet, forsøger Socialdemokratiet at gøre spørgsmålet konkret i stedet for principielt. Det gør det muligt for partiet at positionere sig bedst muligt i forhold til både vælgere og bagland, lyder Peter Golls analyse.

”Så kan de forholde sig til, om de kan være med til den konkrete beslutning, der bliver truffet. Hvis de går ud og siger noget på forhånd, risikerer de at stå tilbage som dem, der har en slappere udlændingepolitik end DF og regeringen,” siger han.

Peter Goll peger på, at også de borgerlige partier har det svært med den nye kurs.

V og LA har ikke egen udlændingepolitik
Venstre og Liberal Alliance har ellers tidligere haft "noget, der lignede en selvstændig udlændingepolitik". Venstres gik ud på, at flygtninge og indvandrere skal arbejde og bidrage til samfundet, mens Liberal Alliance inden regeringsdeltagelsen havde en klar selvstændig politik med åbne grænser og lukkede kasser.

”Men det er jo netop princippet om, at udlændinge skal arbejde og være selvforsørgende, som DF nu gør op med, og vi kan se, at regeringen også gør klar til at forlade det princip. Vi kan dermed konkludere, at Venstre og Liberal Alliance heller ikke længere har deres egen udlændingepolitik.”

Ser man strategisk på det, er det fornuftigt af Socialdemokratiet at lurepasse på integrationsspørgsmålet, indtil der ligger en endelig aftale.

Det vurderer direktør i tænketanken Kraka og politisk kommentator Peter Mogensen.

”S gør det rigtige. Det er uklart, hvad der er på bordet, og i modsætning til de andre oppositionspartier vil de gå med i en aftale. Så de har mere på spil,” siger han.

"En skræmmende dårlig idé"
Partierne længere ude på venstrefløjen vil da også gerne udtale sig om, hvorvidt flygtninge skal integreres eller ej.

”De fleste er her i mange år, så vi kan da i det mindste sørge for, at de i den tid bliver integreret og får uddannelse og job til glæde for både dem og os. Ingen ved, hvornår de kan vende hjem, og det er det, der gør DF's forslag så forfærdeligt,” siger Holger K. Nielsen (SF).

Johanne Schmidt-Nielsen (EL) kalder forslaget om at droppe integrationen ”en skræmmende dårlig ide”. Hun peger på, at Dansk Flygtningehjælp har vurderet, at langvarige flygtningekriser i gennemsnit varer 20 år.

”Forestiller Dansk Folkeparti sig virkelig, at vi skal lade børn leve hele deres barndom og blive voksne i små, lukkede parallelsamfund? Det var dog en uhyggelig tanke,” siger hun.

Stramninger på udlændingeområdet er DF's krav for at lægge stemmer til den skatteaftale, som regeringen og særligt Liberal Alliance skal have igennem.

Dansk Folkeparti lagde for en uge siden en række forslag frem, som gør fundamentalt op med den hidtidige danske politik, hvor flygtninge bliver forsøgt integreret gennem uddannelse og job (se boksen i højre side). DF har siden blødt lidt op på kravene.

Læs også

Dokumentation

Det ved vi foreløbig om Dansk Folkepartis forslag

Ifølge DR har Dansk Folkeparti tidligere i forhandlingerne med regeringen blandt andet foreslået:

  • Der skal oprettes statslige centre, hvor flygtninge uden permanent ophold skal bo i stedet for at bo ude i samfundet.
  • Flygtninge skal ikke have danskundervisning, men undervises i deres modersmål.
  • Flygtningebørn skal ikke længere undervises i folkeskolen, men i stedet undervises på flygtningecentre.
  • Som hovedregel skal flygtninge ikke arbejde eller modtage uddannelse under deres ophold.

Partiet har siden blødt op på nogle af kravene. Flygtninge må gerne arbejde og børn gå til fritidsaktiviteter, hvis det ikke gør det sværere at sende dem tilbage til hjemlandet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00