Snit af målinger: De fik 96 mandater i 2019. Nu står de røde partier til 82

Regeringen og de øvrige partier til venstre for midten har mistet 14 mandater siden folketingsvalget. Det viser Altingets kvalitetsvægtede snit af målingerne. De blå partier ligger forrest, men Løkke ligner stadig en potentiel kongemager.

Der var store smil - og kram - i 2019, da Mette Frederiksen og resten af oppositionen sikrede sig et rødt flertal. Kort tid før næste folketingsvalg ser styrkeforholdet anderledes ud.
Der var store smil - og kram - i 2019, da Mette Frederiksen og resten af oppositionen sikrede sig et rødt flertal. Kort tid før næste folketingsvalg ser styrkeforholdet anderledes ud. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Et overbevisende flertal i 2019 er i løbet af en sommerferie blevet vendt til et truende valgnederlag. 

Netop som valgperioden lakker mod enden, kan de røde partier nu kun tælle til 82. 

Professor Kasper Møller Hansen laver hver måned et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget. 

I snittet af målingerne i august indgår meningsmålinger fra Epinion/Altinget og DR, Kantar Public (Gallup)/Berlingske og Voxmeter/Ritzau foretaget frem til 26. august. I alt er der 6.206 respondenter med i opgørelsen (fraregnet ved ikke-svar). 

Den statistiske usikkerhed er +/- 1,06 procentpoint. 

Om snittet 

Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af seneste måneds meningsmålinger. Dvs. at der tages højde for, hvor præcise institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt). Hvis et instituts målinger svinger meget fra måling til måling både i forhold til egne tidligere målinger og andres institutters målinger, vægtes målingen ned i snittet modsat andre, som vægtes op. Desuden er institutternes målinger standardiseret, så alle partier og ”andre” er med i beregningerne.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger samtidig med, at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. 

Snittet kan citeres som ”Professor Kasper Møller Hansen for Altinget”.