Snit af målinger: De fik 96 mandater i 2019. Nu står de røde partier til 82

Regeringen og de øvrige partier til venstre for midten har mistet 14 mandater siden folketingsvalget. Det viser Altingets kvalitetsvægtede snit af målingerne. De blå partier ligger forrest, men Løkke ligner stadig en potentiel kongemager.

Der var store smil - og kram - i 2019, da Mette Frederiksen og resten af oppositionen sikrede sig et rødt flertal. Kort tid før næste folketingsvalg ser styrkeforholdet anderledes ud.
Der var store smil - og kram - i 2019, da Mette Frederiksen og resten af oppositionen sikrede sig et rødt flertal. Kort tid før næste folketingsvalg ser styrkeforholdet anderledes ud.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Et overbevisende flertal i 2019 er i løbet af en sommerferie blevet vendt til et truende valgnederlag. 

Netop som valgperioden lakker mod enden, kan de røde partier nu kun tælle til 82. 

Bag artiklens tal

Professor Kasper Møller Hansen laver hver måned et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget. 

I snittet af målingerne i august indgår meningsmålinger fra Epinion/Altinget og DR, Kantar Public (Gallup)/Berlingske og Voxmeter/Ritzau foretaget frem til 26. august. I alt er der 6.206 respondenter med i opgørelsen (fraregnet ved ikke-svar). 

Den statistiske usikkerhed er +/- 1,06 procentpoint. 

Om snittet 

Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af seneste måneds meningsmålinger. Dvs. at der tages højde for, hvor præcise institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt). Hvis et instituts målinger svinger meget fra måling til måling både i forhold til egne tidligere målinger og andres institutters målinger, vægtes målingen ned i snittet modsat andre, som vægtes op. Desuden er institutternes målinger standardiseret, så alle partier og ”andre” er med i beregningerne.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger samtidig med, at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. 

Snittet kan citeres som ”Professor Kasper Møller Hansen for Altinget”. 

Det viser et nyt kvalitetsvægtet snit af målingerne i august, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. 

Hvis der var valg i dag, vil regeringen og dens støttepartier ifølge snittet af målinger være milevidt fra de 96 mandater, som de vandt sammen med Alternativet ved sidste folketingsvalg. 

Ansvaret for tabet af det røde forspring kan placeres hos tre partier. Der er selvfølgelig Alternativet, som længe har stået til ikke at klare spærregrænsen. Partiet fik fem mandater i 2019. 

Så er der Radikale, som er bagmanden bag den heftige valgkampstemning på Christiansborg. Partiet har krævet, at Mette Frederiksen udskriver valget senest første tirsdag i oktober. Men det krav lader ikke til at lokke vælgerne til. Partiet står til 6,2 procent og 11 mandater. Det er fem færre end i 2019. 

Lynanalyse

Støjberg-overraskelse har gjort valget meget tæt  

Skrevet af Esben Schjørring, Altingets politiske redaktør  

De er selvfølgelig vant til det nu i centrum-venstre: ubehagelige meningsmålinger, der viser, at flertallet er forduftet og blevet blåt. Det snit af målinger, som Altinget her præsenterer, sætter to streger under de dårlige nyheder. Sjældent har en regering og dets flertal indledt en valgkamp fra et dårligere udgangspunkt. Det interessante er nu, hvorfor det er sket. Minksagen har åbenlyst slidt på regeringen og statsminister Mette Frederiksens troværdighed. Samtidig virker det som om, at Inger Støjbergs vilde succes i meningsmålingerne er kommet bag på regeringen. Det har det jo gjort på alle andre også.   

At de tager Støjberg dybt seriøst i S, viser de seneste ugers heftige markering fra regeringens side på udlændingepolitikken fra bandepakke til overvejelser om tørklædeforbud i folkeskolen.

Men nedenunder det aftegner der sig andre vigtige årsager: Grønt stemmespild og ikke mindst vælgerkrise hos Radikale Venstre. Sammenlignet med det seneste valg i 2019 taber partiet stadig tre procentpoint. Spørgsmålet er, om R ved at sanktionere den borgerlige fortælling om en magtfuldkommen statsminister har sendt afgørende vælgere i armene på den borgerlige opposition i stedet for at opsuge dem selv. Skifter flertallet på en sådan måde, at de borgerlige har flertallet uden radikal indflydelse, vil Sofie Carsten Nielsen have gentaget Margrethe Vestagers bedrift fra folketingsvalget i 2015, hvor R blev decimeret, indflydelsen forsvandt fra centrum-venstre, og partiet fik et meget blakket ry hos de andre partier i blokken. 

Endelig er der regeringspartiet. Statsminister Mette Frederiksen er langt fra sin topform under coronaepidemien, hvor hendes og Socialdemokratiets historiske popularitet i enkelte perioder gav de røde partier mere end 100 mandater i meningsmålingerne. Men lige inden danskerne gik på sommerferie, ramte et efterskælv fra selvsamme epidemi, da minkkommissionen afleverede sin rapport. 

Nu står Socialdemokratiet til 23,6 procent og 42 mandater. Seks færre end partiet vandt ved valget. 
Netop Socialdemokratiets tab af mandater vidner om, at det har været særlig slidsomt at være statsminister i den seneste valgperiode, siger Kasper Møller Hansen. 

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00