Snit af målinger: Regeringen er fortsat i stærk modvind

Efter tre måneder ved magten bløder regeringen stadig vælgere. Ude i horisonten lurer flere udfordringer, siger Altingets politiske kommentator, som allerede nu tør spå, at regeringen ikke genvinder sit flertal.

"Man skal være meget optimistisk for at tro, at vælgerne bare har glemt det hele og vil give sig til at knuselske regeringen på valgdagen," siger Altingets politiske kommentator.
"Man skal være meget optimistisk for at tro, at vælgerne bare har glemt det hele og vil give sig til at knuselske regeringen på valgdagen," siger Altingets politiske kommentator.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Ligesom martsvejret er vælgernes forhold overfor SVM-regeringen fortsat iskoldt.

De tre regeringspartier står stadig over for at miste det flertal, som de vandt for blot fire måneder siden. Det viser Altingets nye kvalitetsvægtede snit af målingerne i februar, som er udarbejdet af professor og valgforsker Kasper Møller Hansen.

Efter årets anden måned, som blev afsluttet med vedtagelsen af regeringens lovforslag om store bededag, står SVM til at miste i alt 18 mandater.

Det går værst ud over Socialdemokratiet, som står til at få 22,7 procent af stemmerne, hvis der var valg nu. Dermed vil partiet miste ti af de 50 mandater, som det fik til folketingsvalget.

Venstre står til at miste fem pladser i Folketinget, fordi partiet nu står til 10,2 procent, som kun udløser 18 mandater.

Endelig står Moderaterne til at gå fra 9,3 procent til 7,7 procent, som vil give tre færre pladser end de 16, som partiet har lige nu.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Det eneste lyspunkt for regeringen er, at det kommende valg fortsat ligger langt ude i fremtiden, siger Kasper Møller Hansen. Denne valgperiode er blot fire måneder gammel, og der skal senest afholdes valg 31. oktober i 2026.

Risbjerg-snittet

Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Epinion/DR & Altinget og Voxmeter/Ritzau gennemført i februar 2023.

I alt er der 4.859 med i opgørelsen (fraregnet ved ikke-svar).

Den statistiske usikkerhed er +/- 1,2 procentpoint.

Om snittet

Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af den seneste måneds meningsmålinger.

Det vil sige, at der tages højde for, hvor præcist institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt).

Hvis et instituts målinger svinger meget fra måling til måling både i forhold til egne tidligere målinger og andre institutters målinger, vægtes målingen ned i snittet – modsat andre som vægtes op. Desuden er institutternes målinger standardiseret, så alle partier og ”andre” er med i beregningerne.

Erfaringsmæssigt er det vægtede snit mere stabilt end de enkelte målinger. Ved folketingsvalg ligger snittet lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Hvis snittet eller enkelte tal gengives skal det citeres som ”Professor Kasper Møller Hansen for Altinget”.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00