Sofie Carsten Nielsen: "I dag er jeg nok lidt i politik på trods"

Radikales Sofie Carsten Nielsen voksede op i et Venstrehjem, hvor 1980’ernes kartoffelkur langsomt, men sikkert blev til velstand og frihed. Og hvor ligestillingsdagsordenen trængte sig mere og mere på. Læs med i Altingets serie om politikernes barndomsgader.

"Statskundskab var sådan et sted, hvor man sagtens kunne være socialdemokrat, når man startede, men man endte altid som radikal," fortæller Sofie Carsten Nielsen.
"Statskundskab var sådan et sted, hvor man sagtens kunne være socialdemokrat, når man startede, men man endte altid som radikal," fortæller Sofie Carsten Nielsen. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Katrine Falk Lønstrup

Artiklen blev bragt første gang 16. december 2019 og bringes nu i forbindelse med Sofie Carsten Nielsens beslutning om at trække sig som politisk leder af Radikale 2. november 2022. 

Fortalt til Katrine Falk Lønstrup

"Jeg har boet i Birkerød hele min opvækst. Det var lige tilpas langt nok væk fra København, til at det rigtigt føltes som en provinsby. Sommeren inden jeg startede i skole, flyttede vi her til Lindevangsvej.

Kvarteret ligner sig selv. Idyllisk og fredeligt med lindetræer langs vejen helt ned til Birkerød Sø, hvor jeg brugte meget tid som barn. Jeg har fodret ænder, stået på skøjter og badet i søen hele min barndom. Vi roede bare ud og hoppede i. Vandet er ikke rent nu, og det er jeg egentlig heller ikke sikker på, at det var dengang, men det tænkte vi ikke på. Og vi har også skøjtet her utallige gange. Jeg husker det som hver eneste vinter. Det kan jo nok ikke være rigtigt, men sådan husker man nok ofte sin barndom.

Jeg kan huske, jeg tænkte, at min mor skulle have sagt mere fra over for min far. For hvorfor skulle hun sørge for alt derhjemme, samtidig med at hun havde sin egen virksomhed?

Efter min far holdt op med at arbejde, flyttede mine forældre længere ned ad vejen i et mindre hus, som til gengæld ligger helt ud til søen. Der bor min mor stadig, og lige på den anden side af søen ligger Assistens og Søholt Kirkegård, hvor min far ligger begravet.  

Vi flyttede ind i et stort hus på Lindevangsvej i 1981. Og når jeg kiggede på det kæmpestore hus, vidste jeg da godt, at jeg var privilegeret. Men jeg kan også huske at være flyttet ind og så ikke rigtig have råd til at lave noget som helst om, fordi der var kartoffelkur, og mine forældre skulle betale af på gælden.

Op gennem mine teenageår fik mine forældre efterhånden flere penge, men de har nu alligevel altid holdt fast i, at vi selv skulle lære at tjene vores penge, og at vi skulle arbejde for at gøre os fortjent til ting. Det er gode principper, for i sidste ende tror jeg egentlig, man tager mere ansvar på sig, når man ved, man har været heldigere end så mange andre."

Ikke Støjbergvenstre  
"Mine forældre kommer begge fra Birkerød og mødte faktisk allerede hinanden, da de gik på Birkerød Statsskole i 1960’erne. Min farfar var lokal tømrermester, mens min morfar og mormor havde den lokale lægepraksis.