Sprogtvang var teatertorden

SPROGPOLITIK: Beretningen, der pålægger regeringen at indføre sprogpolitik på universiteterne, er endt som lovgivningsmæssig teatertorden. Malou Aamund (V) kalder den komisk.
CBS er et af de universiteter, som af sig selv har lavet en sprogpolitik.
CBS er et af de universiteter, som af sig selv har lavet en sprogpolitik.Foto: Julie Charlotte Christensen/Altinget.dk
Uffe Laursen
Et flertal i Folketingets Kulturudvalg har udformet en såkaldt beretning, der pålægger regeringen at udforme et lovforslag, der skal forpligte universiteterne til at sikre den fortsatte udvikling og eksistens af dansk som videnskabssprog.

Men i beretningen, der er vedtaget med stemmer fra DF, S, SF og EL, er der i sidste øjeblik indføjet en passus om, at beretningen sker under hensyntagen til eksisterende forlig. Et af de forlig er det, der ligger til grund for universitetsloven, som kun V, K og S står bag. Da S ikke ønsker at bryde det forlig, har beretningen ingen lovgivningsmæssig effekt.

"Vi har fået bekræftet fra S' gruppeformand (Mogens Jensen, red.), at de ikke vil bryde universitetsforliget, så det annullerer sådan set beretningen, " siger Malou Aamund (V), som sidder i både Kulturudvalget og Videnskabsudvalget.

Et komisk forløb 
Hun undrer sig over, at S overhovedet går så langt som til at medvirke til at lave en beretning, der ikke kan gennemføres og som indirekte stikker en kæp i hjulet på den globaliseringsstrategi, partiet selv har været med til at vedtage.

"Det har været et komisk forløb med den beretning, som jeg betragter som symbolske udmeldinger uden den store effekt," siger Malou Aamund, der i stedet vil afvente, at regeringen i begyndelsen af februar præsenterer et fællesudspil på kultur- , videnskabs- og undervisningsområdet, som blandt andet vil komme med løsningsforslag på nogle af de dilemmaer, som Malou Aamund erkender, at den stigende brug af engelsk på universiteterne kan medføre.

Det har været et komisk forløb med den beretning, som jeg betragter som symbolske udmeldinger uden den store effekt.

Malou Aamund
Forskningsordfører (V)

"Visse steder er der måske et problem med for dårligt engelsk, og visse steder fylder det måske lidt for meget. Jeg kunne godt forestille mig, at der i universitetsloven kunne stå noget om, at universiteterne skal værne om det danske sprog, men vores grundholdning er, at kvalitet går forud for sprog, og jeg synes det er et alt for stort indgreb, at vi skal blande os i, hvorvidt en del af undervisningen skal foregå på dansk," siger Malou Aamund, som ser Socialdemokraternes markering i sprogsagen som et populistisk led i en danskhedskamp, hvor de prøver at tage stemmer fra DF.

Vil have universiteterne med
Hos Socialdemokraterne bekræfter forskningsordfører Kirsten Brosbøl, at beretningens tekst fastslår, at der ikke kan gennemføres nogen lovgivning uden at bryde forliget. Hun ser derfor beretningen, som et retningssignal fra Kulturudvalget  i forhold til de sprogforhandlinger, som regeringen vil invitere til i begyndelsen af februar.

"Så må vi se, hvad vi kan blive enige om under de forhandlinger. Men det er vigtigt for mig at sige, at vi gerne vil i dialog med universiteterne. De skal med ind over, og vi kunne ikke drømme om at lave noget, som kan forhindre dem i at opfylde deres internationale ambitioner," siger Kirsten Brosbøl, som er uenig i Malou Aamunds udlægning af, at beretningen er en del af en populistisk udvikling hos S, der skal bruges til at æde sig ind på DF-vælgere.

"Jeg synes først og fremmest, at beretningen er et udtryk for, at vi er optaget af, at dansk er et sprog, som stadig skal fylde meget på universiteterne. Men når det er sagt, så vil jeg også sige, at vi gerne kæmper for danskheden, som hos os forstås langt bredere end den danskhed, Dansk Folkeparti står for. For os er danskhed f.eks. solidaritet, som Mette Frederiksen har som den 10. af sine teser. Det stikker altså langt dybere end sprog," siger hun.

Universiteter kan selv
Hos Danske Universiteter er rektorformand Jens Oddershede, rektor, SDU, glad for udmeldingerne om, at beretningen ikke i første omgang fører til lovindgreb.

"Det er en relevant debat, som med jævne mellemrum vil køre, og som der er forskellige holdninger til. På universiteterne er der meget bevidsthed om sproget og på f.eks. CBS og RUC findes der allerede sprogpolitikker. Det er noget, universiteterne godt kan klare selv," siger Jens Oddershede, som finder en del af sprogdebatten særdeles trættende:

"Den del af debatten, der handler om, at vi er arrogante og anti-demokratiske, fordi vi taler flere sprog på universiteterne, den oprører noget i mig. Der er somme tider en lidt akademiker-fjendsk holdning her i landet, som om vi opfatter os selv som særligt fine. Den holdning vil jeg gerne tage afstand fra," siger rektorformanden.

Dokumentation

Beretning om hævdelse af det danske sprog. 2. udkast.

1. Indledning

Sprogudvalgets anbefalinger

Regeringen nedsatte i forlængelse af beslutningsforslag nr. B 56 fra folketingsåret 2006-07 (se Folketingstidende, forhandlingerne side 3568 ff. og tillæg A side 3465 og 3467) i 2007 et sprogudvalg om forberedelse af en dansk sproglov. Dette sprogudvalg udgav i 2008 en rapport "Sprog til tiden - rapport fra sprogudvalget", Kulturministeriet, 2008, som fremkom med en lang række forslag til styrkelse og fastholdelse af det danske sprog, der åbenlyst for alle er truet af den udbredelse, som engelsk har fået i nutiden. Efterfølgende blev der den 2. oktober 2008 afholdt en opfølgningskonference på Det Kongelige Bibliotek med deltagelse af eksperter, embedsmænd og folketingsmedlemmer.

Sprogudvalget havde mange gode ideer og udkast til at styrke dansk, men gennemgående var der kun tale om anbefalinger. Adskillige af sprogudvalgets medlemmer, herunder formanden, foreslog imidlertid at formulere bindende bestemmelser, som sikrer, at brugen af dansk ikke afskaffes »i uddannelser, hvis kandidater hovedsageligt er beskæftiget i dansk sammenhæng«.

Endvidere anbefalede rapporten, at nye termer og deres oversættelse til blandt andet engelsk bør samles i en national termbank, som administreres og koordineres af et nationalt terminologicenter, som kan sikre maksimal videndeling.

2. Politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (<>) har til hensigt under hensyntagen til eksisterende forlig, at forpligte universiteterne med bindende bestemmelser til at sikre den fortsatte eksistens og udvikling af det danske sprog. Det er ikke flertallets hensigt at udelukke engelsk, men at sikre fleksibel parallelsproglighed og undervisning, der tilgodeser sproglige kompetencer på både dansk og engelsk.

Det bør efter flertallets opfattelse endvidere sikres, at der fortsat eksisterer danske videnskabelige formidlingskanaler af høj kvalitet, således at der fortsat kan foregå publicering af videnskabelige resultater på dansk.

Lovforslag

Flertallet pålægger regeringen at forberede et lovforslag, der forpligter universiteterne i Danmark til at drage omsorg for, at dansk fastholdes som videnskabs- og undervisningssprog både på bachelor- og kandidatuddannelserne.

Flertallet bemærker, at formålet med beretningen er at sikre, at det danske sprog fortsat bruges og udvikles på universiteterne, så det forbliver et komplet og samfundsbærende sprog, og forhindre, at dansk reduceres til et sekundært sprog.

Sikring af dansk som formidlings- og undervisningssprog

Flertallet vil også med lovforslaget forpligte universiteterne dels i forhold til formidlings- og undervisningssproget, dels i forhold til kommunikationen med ansatte og studerende. Udviklingen af dansk som formidlings- og undervisningssprog skal sikres ved, at universiteterne på uddannelser, hvis kandidater hovedsageligt er beskæftiget i dansk sammenhæng, forpligtes til at gennemføre væsentlige dele af undervisningen på dansk og til at bidrage til, at det centrale faglige ordforråd (terminologi) registreres og defineres i en landsdækkende termbank.

Terminologicenter

Flertallet vil under have et terminologicenter oprettet under Dansk Sprognævn, som skal drive en offentligt tilgængelig flersproglig termbank. Terminologicenteret skal understøtte arbejdet med fagsproget i de faglige miljøer og sikre videndeling indbyrdes mellem miljøerne og det omgivende samfund.

Resuméer på dansk

Flertallet vil med forslaget sikre, at ph.d.-afhandlinger og doktorafhandlinger, der skrives på fremmedsprog, indeholder dækkende danske resuméer for at sikre en bred formidling af resultaterne. Derudover skal universiteterne forpligtes til at formidle relevante dele af det videnskabelige arbejde, ved f.eks. at oversætte til dansk til nytte for offentligheden.

Studieadministrative forhold m.v. på dansk

Flertallet vil endvidere sikre, at universiteterne forpligtes til at sikre, at ansættelsesvilkår, sikkerhedsbestemmelser og anden information, som er af betydning for de ansatte på universiteterne, også er tilgængelig på dansk. Desuden skal information om de centrale studieforløb være tilgængelig på dansk, og henvendelser til universitetet skal fortsat kunne ske på dansk.

Fremsættelse og lovovervågning

Det pålægges regeringen at fremsætte lovforslaget, så loven kan få effekt senest i efteråret 2009. Lovændringerne, og dens effekt skal følges tæt af en evaluering.

Der udarbejdes hvert andet år en rapport, et sprogbarometer, som registrerer udviklingen i sprogbrugen på de videregående uddannelser, omfanget af videnskabelig publicering på dansk og fremmedsprog, samt andre målbare sprogtendenser i samfundet. Rapporten oversendes Folketinget i begyndelsen af året.

Forslagets gennemførelse

De bindende bestemmelser kan formuleres som et ændringsforslag til universitetsloven, f.eks. gennem en tilføjelse til § 2 (Formål).

Økonomiske konsekvenser

De økonomiske konsekvenser af forslaget skal beregnes, og universiteterne skal kompenseres fuldt ud for de udgifter, de pålægges.

Et mindretal i udvalget (<>) bemærker, at <>.

P.u.v.
Karin Nødgaard, formand


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Malou Aamund

Formand, Det Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram
cand.merc. (CBS 1995)

Jens Oddershede

Fhv. SDU-rektor, professor em., bestyrelsesmedlem, Lunds Universitet, museumsrådet for Danmarks Nationalmuseum
cand.scient. i fysik og kemi (Aarhus Uni. 1970), dr.scient. (Aarhus Uni. 1978)

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00