SU-styrelsen lukker

INTERVIEW: SU-styrelsen og Skolestyrelsen forsvinder med ny omstrukturering i Undervisningsministeriet grundet besparelser. I stedet opstår to nye styrelser med nye navne og opgaver, mens UNI-C består. Besparelserne betyder også fyringer.
Foto: Colourbox.com
Marie Dissing Sandahl
Den 1. marts forsvinder SU-styrelsen og Skolestyrelsen. Som et led i en sparerunde omstrukturerer Undervisningsministeriet, og resultatet er, at de to styrelser genopstår under nye navne og med nye arbejdsopgaver. Således bliver SU-Styrelsen til Uddannelsesstyrelsen, og Skolestyrelsen omformes til Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen. Undervisningsministeriets tredje styrelse, UNI-C, som leverer it-løsninger til uddannelsessektoren, berøres ikke.

Omstruktureringen er et resultat af finansloven, hvor Undervisningsministeriet, som det store ministerium, det er, måtte holde hårdt for. Budgettet for ministeriet er barberet ned med 16 procent, forklarer departementschef Sophus Garfiel, som kalder besparelsen for "mærkbar".

På medarbejdersiden bliver besparelserne også mærkbare. Der skal fyres medarbejdere svarende til 75 årsværk - i dag beskæftiger ministeriet medarbejdere svarende til 473 årsværk. Alligevel mener Sophus Garfiel, at ministeriet vil kunne løse opgaverne på samme niveau som i dag.

"Det tror vi, at vi kan, når vi samler kræfterne på tværs. Vi specialiserer os meget mere på de områder, som er meget specialiserede som for eksempel tilsyn, hvor vi laver nye administrative fællesskaber. Men det hører også med, at vi kigger vores opgave-portefølje igennem. Vi har lige været igennem en strategiproces for 2011, og det er klart, at den liste over ting, vi vil tage fat i, er kortere, end den ville have været, hvis vi havde haft vores gamle budget," siger han uden at ville sætte navn på, hvad der bliver valgt fra.

Nye styrelser og nye opgaver
Tanken bag omstruktureringen er, at der skal arbejdes mere på tværs i ministeriet, sådan at arbejdsopgaver ikke udføres af flere mennesker forskellige steder i organisationen, men at alt samles ét sted, så ressourcer og kompetencer kan udnyttes bedre.

Vi har lige været igennem en strategiproces for 2011, og det er klart, at den liste over ting, vi vil tage fat i, er kortere, end den ville have været, hvis vi havde haft vores gamle budget.

Sophus Garfiel
Departementschef, Undervisningsministeriet

Den nye Uddannelsesstyrelse får tre afdelinger. En afdeling skal varetage alle opgaver vedrørende grundskolen og gymnasierne. Der bliver en afdeling til de erhvervsrettede uddannelser, de videregående uddannelser og AMU. Den tredje afdeling vil svare den til nuværende SU-styrelse, forklarer Sophus Garfiel.

"Så det bliver væsentligt mere end et nyt navn til SU-styrelsen," siger han og forklarer, at den nye uddannelsesstyrelse primært vil være en driftsorganisation, men at driftsopgaven bliver meget bredere, end den er nu.

Nu skal alt fra uddannelsernes indhold til støtteordningerne tænkes på tværs, og den nye Uddannelsesstyrelse bliver en stor organisation svarende til 300 årsværk, fortæller han.

Skolestyrelsen skal bredes ud
Det samme gør sig gældende med Skolestyrelsen. Her bredes opgaverne ud, så det ikke kun er folkeskolen, som den nye Kvalitets- og Tilsynsstyrelse skal tage sig af, men alle ministerområdets uddannelser. Alle opgaver med kvalitetsudvikling og tilsyn bliver placeret der.

Efter samme model samles alle personale-, HR- og kommunikationsafdelinger fra de forskellige styrelser og ministeriet i én samlet afdeling. Endnu er der ikke taget stilling til, hvordan de fysiske rammer for de nye styrelser og afdelinger bliver, fortæller departementschefen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophus Garfiel

Departementschef, Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet
cand.polit. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00