Kommentar af 
Svend Brinkmann

Svend Brinkmann: Vi lytter meget til de ressourcestærke, men de mest stressede grupper fylder næsten ingenting

Der er bestemt grund til at føle med toppolitikere, der knokler løs, indtil de brænder sammen. Men vi ved, at de mest stressede grupper i samfundet statistisk set er nogle andre, og deres stemmer fylder næsten ingenting, skriver Svend Brinkmann.

Vi har tilsyneladende skabt et system, hvor folk uden arbejde presses på en måde, der paradoksalt nok må gøre det vanskeligt for dem at komme i job, skriver Svend Brinkmann.
Vi har tilsyneladende skabt et system, hvor folk uden arbejde presses på en måde, der paradoksalt nok må gøre det vanskeligt for dem at komme i job, skriver Svend Brinkmann.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Svend Brinkmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har aldrig tidligere diskuteret mistrivsel hos vores børn og unge i det omfang, vi gør nu. Og vi har heller aldrig diskuteret stress hos voksne lige så intenst som i denne tid.

Voksne går ned med stress, og børn får angst og skolevægring. De to parallelle processer ser ud som tegn på et udbrændt samfund. Hvad er der dog sket?

En søgning på Infomedia viser, at ordet "mistrivsel" blev omtalt i hele 12.300 artikler i 2022. Året før var antallet under 10.000, og i 2020 var det kun på lidt over 5.000. For ti år siden var der kun 1.506 artikler om mistrivsel, og for 20 år siden – altså i 2002 – blev ordet kun nævnt i 54 artikler. Fra at være et sjældent brugt begreb optræder det nu i mange artikler hver eneste dag.

Vi kalder det ikke "arbejdsvægring", når voksne melder sig syge med stress, i hvert fald ikke når vi har at gøre med toppolitikere og andre, der har ressourcer til at gå på orlov

Svend Brinkmann
Professor i psykologi og forfatter

Man kan selvfølgelig ikke bruge denne voldsomme stigning i medieomtale som bevis for, at der har været en tilsvarende voldsom stigning i egentlig mistrivsel. Men det er i hvert fald et slående udtryk for, at en relativt ny måde at tale om menneskers problemer på har gjort sit indtog.

Mistrivsel er et diffust og upræcist begreb, der kan defineres og måles på mange forskellige måder. Sommetider taler vi om den syvendedel af vores børn, der decideret får en diagnose i psykiatrien, før de fylder 18 år, og andre gange taler vi for eksempel om den tredjedel af de unge kvinder, der ifølge Den Nationale Sundhedsprofil har "dårligt mentalt helbred". I øvrigt er andelen af personer i denne gruppe med "høj score" på stressskalaen nu over 50 procent.

Vi taler sjældent om, at børn og unge "går ned med stress". I stedet udvikler de angst eller nægter at komme i skole. Skolevægring er et stigende problem og kan sammenlignes med den reaktion voksne har, når arbejdet er for belastende.

I den seneste tid er flere toppolitikere blevet stresssygemeldt – med Venstres Jakob Ellemann som den mest opsigtsvækkende – og flere er stået frem og fortalt deres historie, herunder Alex Vanopslagh (LA) og Jacob Mark (SF).

Vi kalder det ikke "arbejdsvægring", når voksne melder sig syge med stress, i hvert fald ikke når vi har at gøre med toppolitikere og andre, der har ressourcer til at gå på orlov og forhåbentlig komme til hægterne igen. Til gengæld har vi tilsyneladende skabt et system, hvor folk uden arbejde presses på en måde, der paradoksalt nok må gøre det vanskeligt for dem at komme i job.

Sundhedsstyrelsen kan således rapportere om, at mens det er 23 procent i beskæftigelse, der har et højt stressniveau, så er det hele 47 procent af de arbejdsløse og 57 procent blandt mennesker, der på anden vis er uden for arbejdsmarkedet. Frekvensen af stressramte er altså dobbelt så høj hos folk uden job sammenlignet med dem i beskæftigelse. Risikoen for at lide af dårligt mentalt helbred er to en halv gange større hos ledige end hos beskæftigede.

Læs også

På sin vis er det ikke overraskende, at det giver mere stress ikke at have et arbejde, for noget af det første, man lærer om stress på psykologistudiet, er krav-kontrol-modellen. Den siger, at det kan være helt fint med høje krav, hvis man samtidig har en høj grad af kontrol med hensyn til at tilrettelægge og udføre det, der kræves. Sådan fungerer det gode arbejdsliv. Men høje krav bliver giftige, hvis kontrollen samtidig er lav.

Både arbejdsløse og børn og unge er underlagt nogle krav og strukturer, som de ikke har kontrol over. De oplever usikkerhed og utryghed og har vanskeligt ved at ændre deres situation.

Og mens vi lytter rigtig meget til ressourcestærke mennesker, der kan fortælle deres stresshistorier i medierne, fylder stemmerne fra de grupper, der er allermest stressede, næsten ingenting. Det er eksempelvis kontanthjælpsmodtagerne, der dårligt nok kan gå ned med stress, selv om priserne stiger, fordi de allerede er nede.

Mit argument er ikke, at vi skal til at sammenligne og relativere forskellige menneskers mistrivsel og stress. Der er bestemt grund til at føle med toppolitikere, der knokler løs, indtil de brænder sammen og må på orlov. Mit argument er bare, at vi har en viden om, at de mest stressede grupper i samfundet statistisk set er nogle andre, end dem vi hører mest om. Her kunne virkelig gøres meget for at forbedre deres livssituation.

For det første kunne vi droppe hele den "du kan, hvis du vil"-retorik, der har præget synet på både børn, unge og arbejdsløse.

Det er ikke nok at sætte ind med coaching, mindfulness og andre individtiltag. Ambitionen bør være at skabe et samfund, hvor disse tiltag ikke er nødvendige

Svend Brinkmann
Professor i psykologi og forfatter

Psykiatrifonden har vist, at over to tredjedele af de unge er enten enige eller meget enige i udsagnet: "Jeg kan blive præcist det, jeg vil, så længe jeg tager mig sammen."

Det er tankevækkende, at så mange tror på en illusion som denne, der nødvendigvis placerer problemet i personens indre, når noget er svært. Det var fordi, jeg ikke tog mig nok sammen, at det gik galt for mig. I realiteten er det dog sjældent viljen, der mangler, når mennesker – børn, unge og voksne – har problemer, men derimod ressourcer.

For det andet kunne vi nuancere vores syn på mistrivsel og stress, så disse allestedsnærværende begreber ikke fungerede til at omfavne alskens former for uformåenhed, lidelse, sygdom og ubehag.

Nogle analytikere har hævdet, at stress er blevet den nye strejkeform i et individualiseret samfund, hvor den kollektive kritik og mobilisering af modstand er svækket. Børnene nægter at gå i skole, og de voksne går ned med stress, og det hele fortolkes psykologisk snarere end politisk.

Stressforskerne David Wainwright og Michael Calnan mener, at en terapeutisk logik i dag leder mennesker til at fortolke problematiske erfaringer i en personlig og emotionel optik. Hvis vi kun taler om disse fænomener i psykologiske termer, risikerer vi at overse de ydre, objektive forhold mennesker lever under.

Det er ikke nok at sætte ind med coaching, mindfulness og andre individtiltag. Ambitionen bør være at skabe et samfund, hvor disse tiltag ikke er nødvendige. Hvor mennesker har reel indflydelse på deres livssituation.

Både børnenes mistrivsel og skolevægring og de voksnes stress og sygemeldinger skal afhjælpes ved at skabe bedre livsomstændigheder – og især har vi et ansvar over for dem med lav krav af kontrol over deres situation.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00