Debat

Djøf: Arbejdspresset i embedsværket er stukket helt af. Så vi bliver nødt til at fremsætte færre lovforslag

Flere embedsmænd oplever, at et stigende arbejdspres skader trivslen. Derfor er det tvingende nødvendigt, at politikerne tager tempoet ud af politik og fremsætter færre lovforslag, skriver Sara Vergo.

Det stigende arbejdspres i embedsværket kalder på handling. Vi bør se kritisk på de politiske processer, prioritere færre love og arbejde grundigere med dem, skriver Sara Vergo.<br>
Det stigende arbejdspres i embedsværket kalder på handling. Vi bør se kritisk på de politiske processer, prioritere færre love og arbejde grundigere med dem, skriver Sara Vergo.
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Sara Vergo
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg har sagt det mange gange – men jeg bliver desværre nødt til at gentage det igen og igen: Arbejdspresset på Slotsholmen og for det øvrige embedsværk er stukket helt af. Vi er nødt til at handle.

I løbet af de seneste par år har en række politikere meldt sig syge og berettet om et usundt arbejdspres. For os i Djøf er det desværre ikke en overraskende tendens. Mange af vores medlemmer i og omkring centraladministrationen er en del af det samme arbejdskredsløb som politikerne, og de oplever i høj grad konsekvenserne af et alt for højt tempo i politik. 

Det sætter sine tydelige spor.

Arbejdspresset kan mærkes

I vores seneste undersøgelse siger syv ud af ti embedsmænd og -kvinder i departementerne, at de oplever, at grænserne mellem arbejde og deres privatliv flyder sammen. Mere end hver tredje oplever et pres fra deres nærmeste leder til at arbejde mere, end de ønsker.

Otte ud af ti svarer, at der er en forventning om at skulle stå til rådighed uden for normal arbejdstid – og for langt de fleste har det en negativ indvirkning på deres trivsel. Lyder det som et attraktivt sted at arbejde?

Otte ud af ti svarer, at der er en forventning om at skulle stå til rådighed uden for normal arbejdstid – og for langt de fleste har det en negativ indvirkning på deres trivsel

Sara Vergo
Formand, Djøf

Jeg vil gerne understrege, at vores medlemmer på ingen måde er pivede. De bider tænderne sammen og løser deres opgaver – også når det kræver, at de tager en ekstra tørn og arbejder en aften eller weekend. Men vi er efterhånden langt ude over, hvad der er rimeligt. Både for den enkelte, og når vi tager samfundsbrillen på.

Vi er nødt til at sikre, at både vores folkevalgte og de embedsfolk, der betjener dem, har et ordentligt arbejdsmiljø. Ingen skal blive syge af at gå på arbejde. Vilkårene for at løse opgaverne skal være rimelige. Ellers er der overhængende risiko for, at det sætter sig i kvaliteten af det arbejde, der leveres på og omkring Slotsholmen.

Tempoet skal ud af politik

Det siger sig selv, at fagligheden og kvaliteten bliver udfordret, når lovgivning hastes igennem, og når tempoet og arbejdstiderne skrues op. Vi risikerer, at en allerede høj personaleomsætning i departementerne stiger til nye højder, og vi derfor ikke kan rekruttere og fastholde dygtige og erfarne medarbejdere. Og i øvrigt at flere politikere må kapitulere og sygemelde sig.

Det er tvingende nødvendigt, at politikerne tager deres egne skåltaler alvorligt og fremsætter færre lovforslag. Lad os prioritere færre love og arbejde grundigere med dem

Sara Vergo
Formand, Djøf

Det glæder mig derfor også, at jeg generelt oplever en bevidsthed blandt landets politikere om, at vi er nødt til at handle. Hellere før end senere.

Jeg vil opfordre regeringen til at lægge en ambitiøs plan for, hvordan vi sikrer, at ministerier og styrelser også i fremtiden er attraktive og moderne arbejdspladser, som fortsat kan tiltrække de skarpeste hjerner. Vi hjælper gerne til.

Vi må også se kritisk på de politiske processer generelt. Det er tvingende nødvendigt, at politikerne tager deres egne skåltaler alvorligt og fremsætter færre lovforslag. Lad os prioritere færre love og arbejde grundigere med dem.

Lad os finde ud af, hvordan vi får noget af tempoet ud af politik og får skabt politiske løsninger, der gør en forskel i praksis og kan implementeres i virkeligheden.

Jeg tror, at det kræver, at vi genbesøger procedurerne for, hvordan love bliver til, og skruer op for inddragelsen og åbenheden til det samfund, der skal bruge lovene. Og at politikerne har tålmodigheden og det fornødne mod til at give tilstrækkelig tid til fagligheden, også når omverdenen kræver hurtige svar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sara Vergo

Formand for Djøf, næstformand for Akademikernes A-Kasse
cand.techn.soc. (Roskilde Uni. 2001)

0:000:00