Debat

Nyvalgt folketingsmedlem: Christiansborg er en yngleplads for stress-diagnoser

Stress i Folketinget er et eksempel, som bør få alle samfundets alarmklokker til at ringe. Men vi har slet ikke taget hul på debatten om løsningerne endnu, skriver Christina Olumeko (ALT).

Som nyvalgt i Folketinget kan jeg godt forstå, hvorfor folketingsarbejdet kan blive umenneskeligt, skriver Christina Olumeko (ALT).
Som nyvalgt i Folketinget kan jeg godt forstå, hvorfor folketingsarbejdet kan blive umenneskeligt, skriver Christina Olumeko (ALT).Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Christina Olumeko
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jakob Ellemann Jensen, Ida Auken, Eva Flyvholm, Dennis Flydtkjær og Simon Kollerup. De fem politikere har alle til fælles, at de er gået ned med stress.

Det er efterhånden en større gruppe i politik. Arbejdsmiljøet i Folketinget har de senere år været så barskt, at den tidligere politiske leder for Radikale, Sofie Carsten Nielsen, på talerstolen sidste år udtalte: "Politik er hårdt, til tider er det faktisk næsten umenneskeligt."

Som nyvalgt i Folketinget kan jeg godt forstå, hvorfor folketingsarbejdet kan blive umenneskeligt. Der er uendelig mange opgaver, og forventningerne fra bagland, vælgere og medier kan opleves som tårnhøje.

Mailboksen overrendes med borgerhenvendelser, mødedagsordener, invitationer og kaffemøder. Nogle forhandlinger indkaldes med få timers varsel. Mødemateriale skal læses, udvalg skal passes og – måske det vigtigste – de politiske visioner skal planlægges.

Det er umuligt at få tid til det hele, og alligevel er det egentlig blot den ene del af arbejdet. Den anden del er, at alt arbejdet skal dokumenteres og kommunikeres til omverdenen med debatindlæg, SoMe-opslag og interviews. Pics or it didn’t happen, som man siger.

Stress-diagnosernes yngleplads

Det to dele af folketingsarbejdet, det parlamentariske arbejde og kommunikationen, er to helt forskellige verdener.

Flere ressourcer kunne komme i form af mere partistøtte til at ansætte flere rådgivere, eller at vi simpelthen hæver antallet af folketingspolitikere fra de nuværende 179

Christina Olumeko (ALT)
Folketingsmedlem

Den ene verden er dét, som vi er valgt til at lave. Det er her, at folkevalgte kan gøre en forskel, hvis vi er velforberedte, entreprenante og intelligente.

Den anden verden, den kommunikative del, er her, vi bliver bedømt. Det er her, vælgerne og medierne ser, hvad vi og vores respektive parti laver. Den er den kommunikative del, som man både som folkevalgt og som parti bliver dømt på. Men det er det parlamentariske arbejde, som man er valgt til.

For mit eget vedkommende er de to verdener så forskellige, at det opleves som en mental kløft. Hvis jeg ikke bruger nok tid på det parlamentariske arbejde, så kan det gå udover konkrete resultater. Hvis jeg ikke bruger nok tid på kommunikation, så kan det skade mit partis muligheder for at skabe nye dagsordener i samfundet og opnå mere indflydelse.

Man kan altid skrive et ekstra debatindlæg, filme en TikTok og lave et nyt opslag på Instagram. Det giver en følelse af konstant utilstrækkelighed og skuffelse. Folketinget er blevet en yngleplads for stress-diagnoser.

Er løsningen flere folketingsmedlemmer?

Stress opstår, når man ikke føler, man har ressourcer til at imødekomme de forventninger, som man møder. Det betyder, at der grundlæggende er to måder at bekæmpe stress: Vi kan give folketingspolitikere flere ressourcer, eller vi kan reducere de forventninger, som politikere føler de møder. 

Læs også

Flere ressourcer kunne komme i form af mere partistøtte til at ansætte flere rådgivere, eller at vi simpelthen hæver antallet af folketingspolitikere fra de nuværende 179. På den måde kunne der være flere til at dele arbejdet.

Begge dele er urealistiske og formentlig ikke en optimal løsning. Jeg tror nemlig ikke, at det kan lade sig gøre at mætte forventningerne – næsten uanset, hvor mange ekstra hoveder der udfører arbejdet.

Vi skal derfor gøre forventningerne til folketingspolitikere mindre. Her har Bertel Haarder og Carolina Magdalena Maier skrevet gode indlæg i Altinget om, hvordan politikere kollektivt må tage en våbenhvile fra kampen om mediernes gunst og opmærksomhed. Det er helt centralt. Samtidig illustrerer det også, at forventningerne er samfundsskabte. At forventningerne både kommer fra os selv, men i høj grad også fra samfundet. Det kræver kollektive løsninger.

Stress er glemt i sundhedspolitikken

Det er ikke kun folketingspolitikere, der vil drage fordele af kollektive løsninger. Tæt på en tredjedel af alle voksne danskere lever med et højt stressniveau ifølge Den Nationale Sundhedsprofil. Alligevel er “folkesygdommen” ikke et højt prioriteret problem i sundhedspolitik.

Det bør være en rettighed at tage en pause. Det kræver, at det danske arbejdsmarked bliver mere elastisk

Christina Olumeko (ALT)
Folketingsmedlem

Stress ses stadig som et individuelt problem, som vi selv skal løse. Vi lærer de stressramte, at de skal tage sygeorlov, vinterbade og læse nogle gode råd om stress. 1, 2, 3, og så er vi tilbage på sporet igen. Men stress er mere end det. Stress er et symptom på et samfund, der forventer for meget.

De stressramte danskere har ikke formået at leve op til samfundets krav om selvrealisering, kompetenceudvikling, selvstændighed og omstillingsparathed. Om vækst.

Det er værst for faggrupper med høj menneskelig kontakt såsom socialrådgivere og gymnasielærere og for mennesker uden for arbejdsmarkedet. Gymnasielæreren, der føler, at det alene er deres skyld, at Amalie fra 1.d bliver mobbet, får søvnbesvær og hjertebanken.

Stress er ikke noget, man fjerner alene. Mennesker har brug for fællesskaber. Fællesskaber, hvor forventninger ikke er noget, man møder alene, men noget man møder sammen. Det kræver, at vi får en kultur, hvor forventninger i højere grad er kollektive. Hvor det ikke er gymnasielærerens skyld, at Amalie fra 1.d mobbes, men et ansvar som hviler på hele klassen og ledelsen. 

Danmark mangler en vigtig debat

Samtidig har vi brug for at lave vores arbejdsliv grundlæggende om. Det skal være nemt at tage en pause i løbet af arbejdslivet. Ikke bare den pause, vi tager for at blive rask fra længerevarende stress, men den pause, vi skal kunne tage, før vi overhovedet får stress. Vi skal fra symptombehandling til forebyggelse.

Derfor bør det være en rettighed at tage en pause og mærke efter om, man er dette rette sted, og om forventninger og ressourcer matcher hinanden på jobbet. Det kræver, at det danske arbejdsmarked bliver mere elastisk. 

Store ideer som borgerløn, forsøg med kortere arbejdsuger og pensions-pauser i løbet af livet er vigtige forslag. Men vi har slet ikke den debat i Danmark endnu. 

I første omgang skal vi derfor erkende, at stress er et samfundsproblem. Stress i Folketinget er et eksempel, som bør få alarmklokkerne til at ringe.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Dennis Flydtkjær

MF (DD)
datamatiker (Erhvervsakademi Midtjylland 2002)









0:000:00