Syge grise plejes ikke godt nok, og for mange kvæg fodres forkert: Her er de vigtigste nedslag fra statens kontrol med dyrevelfærden

Næsten halvdelen af de danske kvægbesætninger har problemer med at overholde dyrevelfærdsreglerne, mens det for svinebesætninger gælder hver tredje. Det viser statens seneste stikprøvekontrol. Få overblik over rapportens vigtigste nedslag.

Knap haldelen - 46,3 procent - af kvægbesætningerne har problemer med at overholde reglerne for dyrevelfærd, understreger Fødevarestyrelsens nyeste rapport.<br>
Knap haldelen - 46,3 procent - af kvægbesætningerne har problemer med at overholde reglerne for dyrevelfærd, understreger Fødevarestyrelsens nyeste rapport.
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Cindy Shummontien Green

Tager man ud og besøger tre danske svinebesætninger, er der en god chance for, at én af dem har problemer med at overholde dyrevelfærdsreglerne.

Blandt kvægbesætningerne er det lige knap hver anden, der kan sanktioneres for lovbrud.

Det viser nye tal fra Fødevarestyrelsens seneste stikprøvekontrol i landbruget, der er udgivet i den årlige dyrevelfærdsrapport.

Den nye rapport er baseret på resultater fra kontrollen i 2021 og omfatter både dyrevelfærden på landbrugets besætninger, i dyretransporten og på slagterierne.

Styrelsen har udført stikprøvekontroller på i alt 1.033 besætninger, hvilket er lidt højere end de 775 besætninger, som staten aflagde besøg i 2020.

Tallet har i begge de nævnte år været lavere end normalt på grund af coronapandemien. I 2019 kontrollerede Fødevarestyrelsen således 1.603 besætninger.  

Herunder følger et overblik over de vigtigste nedslag i Fødevarestyrelsens seneste rapport.

Det er aftalt med Veterinærforlig III, at forligskredsen årligt skal forelægges en status på regelefterlevelsen på dyrevelfærdsområdet med henblik på at vurdere behov for yderligere tiltag. Fødevarestyrelsen udarbejder derfor hvert år en Dyrevelfærdsrapport med resultater fra dyrevelfærdskontrollen i det foregående år.