Syge grise plejes ikke godt nok, og for mange kvæg fodres forkert: Her er de vigtigste nedslag fra statens kontrol med dyrevelfærden

Næsten halvdelen af de danske kvægbesætninger har problemer med at overholde dyrevelfærdsreglerne, mens det for svinebesætninger gælder hver tredje. Det viser statens seneste stikprøvekontrol. Få overblik over rapportens vigtigste nedslag.

Knap haldelen - 46,3 procent - af kvægbesætningerne har problemer med at overholde reglerne for dyrevelfærd, understreger Fødevarestyrelsens nyeste rapport.<br>
Knap haldelen - 46,3 procent - af kvægbesætningerne har problemer med at overholde reglerne for dyrevelfærd, understreger Fødevarestyrelsens nyeste rapport.
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Cindy Shummontien Green

Tager man ud og besøger tre danske svinebesætninger, er der en god chance for, at én af dem har problemer med at overholde dyrevelfærdsreglerne.

Blandt kvægbesætningerne er det lige knap hver anden, der kan sanktioneres for lovbrud.

Det viser nye tal fra Fødevarestyrelsens seneste stikprøvekontrol i landbruget, der er udgivet i den årlige dyrevelfærdsrapport.

Den nye rapport er baseret på resultater fra kontrollen i 2021 og omfatter både dyrevelfærden på landbrugets besætninger, i dyretransporten og på slagterierne.

Styrelsen har udført stikprøvekontroller på i alt 1.033 besætninger, hvilket er lidt højere end de 775 besætninger, som staten aflagde besøg i 2020.

Tallet har i begge de nævnte år været lavere end normalt på grund af coronapandemien. I 2019 kontrollerede Fødevarestyrelsen således 1.603 besætninger.  

Herunder følger et overblik over de vigtigste nedslag i Fødevarestyrelsens seneste rapport.

Om Dyrevelfærdsrapporten

Det er aftalt med Veterinærforlig III, at forligskredsen årligt skal forelægges en status på regelefterlevelsen på dyrevelfærdsområdet med henblik på at vurdere behov for yderligere tiltag. Fødevarestyrelsen udarbejder derfor hvert år en Dyrevelfærdsrapport med resultater fra dyrevelfærdskontrollen i det foregående år.

Kontrollen udøves på tre forskellige områder: Dyrevelfærd i landbrugets besætninger (besætningskontrollen), dyrevelfærd på transporter (transportkontrollen) og dyrevelfærd på slagterierne.

Dyrevelfærdskontrollen er en stikprøvekontrol, som består af uanmeldte fysiske kontrolbesøg. Kontrollen udgøres af en kombination af tilfældige besøg, prioriterede besøg og kampagnebesøg.

Antallet af besætningskontroller og en del af transportkontrollerne i 2021 - ligesom i 2020 - blev reduceret på grund af corona-nedlukningen i første kvartal samt som konsekvens af større beredskabsopgaver.

På et kontrolbesøg har Fødevarestyrelsen flere reaktionsmuligheder, hvis reglerne er overtrådt. Læs mere om det i faktaboksen længere nede i artiklen.

Kilde: Fødevarerstyrelsen

Andelen af danske svinebesætninger har oplevet et marginalt fald i sanktioner siden den forrige kontrol.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00