Bredt flertal lander Danmarks første dyrevelfærdsaftale

Regeringen har sammen med et bredt politisk flertal landet en aftale, der skal forbedre dyrevelfærden i både landbruget, hjemmet og naturen. Politikerne har lyttet til erhvervet, lyder det fra en tilfreds landbrugsformand. Dyrenes Beskyttelse kalder indholdet ”for tyndt”.

"Det er mit første doorstep i mine 40 år i Folketinget," bekendtgjorde en glad og tilfreds Pia Kjærsgaard (DF) under præsentationen af fredagens brede aftale om dyrevelfærd. 
"Det er mit første doorstep i mine 40 år i Folketinget," bekendtgjorde en glad og tilfreds Pia Kjærsgaard (DF) under præsentationen af fredagens brede aftale om dyrevelfærd. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Antallet af døde pattegrise og søer i svineproduktionen skal ned, flere kvæg skal gå frit i staldene, og produktionen af buræg skal udfases hurtigere.

Sådan lyder nogle af punkterne i den politiske aftale om dyrevelfærd, som regeringen fredag har indgået med et bredt flertal i Folketinget.

Selvom ikke alt er, som vi kunne ønske os, så har politikerne lyttet til erhvervet.

Søren Søndergaard
Formand, Landbrug & Fødevarer

Aftalen er den første af sin slags, der samler politiske dyrevelfærdsinitiativer i en enkeltstående pakke.

”Dyr skal behandles ordentligt i menneskers varetægt, og vi kan med den her aftale indlede et nyt kapitel for at sikre bedre dyrevelfærd i Danmark. Det er jeg meget stolt af, og jeg vil gerne takke partierne for det gode samarbejde undervejs,” siger fødevareminister Jacob Jensen (V).

Nyheden blev præsenteret på et doorstep i Fødevareministeriet, hvor særligt Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører gav udtryk for sin begejstring.

”Da vi stiftede Dansk Folkeparti i 1995 satte vi dyrevelfærd på dagsordenen. Det var nyt dengang, men siden har rigtig mange fulgt op, og det er jeg meget taknemmelig for, fordi dyrene altid har haft mit hjerte. Men det er ikke slut her. Mange ting skal evalueres, og vi skal videre herfra,” siger Pia Kjærsgaard.

Kun Danmarksdemokraterne og Enhedslisten står uden for den nye aftale. Få overblik over hele alle initiativerne her.

Læs også

L&F: Politikerne har lyttet

En stor del af de i alt 31 initiativer vedrører dyrevelfærden i det danske landbrug.

I erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer kvitterer formand Søren Søndergaard for det brede samarbejde.

”Vi har en interesse i at hæve dyrevelfærden og udvikle produktionen. Det spiller en stor rolle, at Folketinget opstiller tydelige og klare rammer, som vi har god mulighed for at investere ind i. Derfor er jeg glad for, at regeringen har landet en bred aftale, som går flere år ud i fremtiden,” siger Søren Søndergaard i en pressemeddelelse.

Han hæfter sig særligt ved, at flere af aftalens elementer er inspireret af landbruget selv.

”Selvom ikke alt er, som vi kunne ønske os, så har politikerne lyttet til erhvervet. Det er glædeligt og understreger naturligvis også, at vi nu skal ud og levere på aftalen,” siger Søndergaard, der blandt andet glæder sig over, at de dobbelt opfølgende kontrolbesøg ophører.

Læs også
 

Dyrenes Beskyttelse: For tyndt

I dyreværnsorganisationen Dyrenes Beskyttelse er der mindre glæde at spore.

Direktør Britta Riis mener, at aftaleteksten gør for lidt for dyrene i landbruget. Initiativerne er ”præget af nøl og gruppearbejde”, og indholdet er ”for tyndt mange steder”.

”Aftalen er en start, men vi kommer slet ikke i mål med disse tiltag. Der mangler især en anerkendelse af, at de mange millioner grise i landbruget har brug for bedre forhold," siger hun i en pressemeddelelse.

Britta Riis mener især ikke, at politikerne gør nok for at øge overlevelsen blandt pattegrise og sikre løse søer i staldene.

”Den høje pattegrisedødelighed har været syltet i en arbejdsgruppe og en frivillig handlingsplan hen over mere end ti år. Politikerne skal træde i karakter og stille krav om, at der avles efter betydeligt færre og mere levedygtige grise,” siger hun.

Aftalen er resultatet en længere proces, der blev indledt af fødevareminister Jacob Jensen i starten af sidste år.

Her konstaterede ministeren selv, at der har været for store udfordringer med at løse problemerne med dyrevelfærd i særligt landbruget, og at der derfor også er behov for at vende udviklingen ”én gang for alle”.  

Find hele den politiske aftale ”Sammen om dyrene” her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Søren Søndergaard

Formand, Landbrug & Fødevarer
Agraøkonom (Vejlby Landbrugsskole 2004), Innovation af forretningsmodeller (VIA University College 2019)

0:000:00