Udlicitering falder mest i kommuner med V-borgmester

UDBUD: Andelen af kommunale opgaver, som løses af private, faldt i 2018 for første gang siden strukturreformen, og faldet er størst i kommuner med V-borgmestre. En tilfældighed siger borgmestre.

Det er i høj grad tekniske opgaver og praktisk hjælp til borgerne, private løser for kommunerne. Men der er stadig potentiale for mere, vurderer DI.
Det er i høj grad tekniske opgaver og praktisk hjælp til borgerne, private løser for kommunerne. Men der er stadig potentiale for mere, vurderer DI.Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Kommuner ledet af Venstrepolitikere har skruet mere ned for udliciteringen end socialdemokratisk ledede kommunerne.

Det viser en gennemgang af udviklingen i andelen af udliciterede opgaver i de enkelte kommuner, som Altinget har lavet. På landsplan faldt udliciteringsgrad, opgjort efter det såkaldte 'Private Leverandør Indeks' (PLI), med 0,2 procentpoint fra 2017 til 2018.

Og ser man på, hvordan faldet fordeler sig mellem kommuner ledet af en borgmester fra Venstre og en fra Socialdemokratiet, så er den gennemsnitlige nedgang størst blandt de blå.

I Morsø Kommune lyder faldet på 1,8 procentpoint, og det viser ifølge borgmesteren, at udlicitering ikke er et idelogisk spørgsmål her.

Fakta
Privat Leverandør Indikator
Det Private Leverandør Indeks (PLI) viser andelen af de såkaldt udbudsegnede serviceopgaver i kommunerne, der er konkurrenceudsat og overtaget af private leverandører. Dermed adskiller PLI sig fra den ofte anvendte Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU), der også medtager konkurrenceudsatte opgaver, hvor leverandøren er offentlig.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

”Vi har en meget pragmatisk tilgang til det her, hvor vi ser på, hvordan vi kan få løst opgaverne bedst og billigst. Så mit bedste bud er, at det er en tilfældighed,” siger Morsø-borgmester, Hans Ejner Bertelsen (V).

Kristian Jensen tog fejl
At andelen af udliciterede opgaver er faldet på landsplan, stod allerede klart i foråret. Den gang afviste daværende finansminister Kristian Jensen, at regeringens politik og herunder fraværet af måltal skulle have en betydning.

”Det er ikke tilfredsstillende, hvis konkurrenceudsættelsen falder. Men jeg tror ikke, at det har så meget med regeringsfarven at gøre. Jeg tror, det handler om farven på dem, der sidder i borgmesterkontorerne rundtomkring,” sagde Kristian Jensen til Altinget i april.

Men de konkrete tal for udviklingen i de enkelte kommuner peger altså i en anden retning.

I kommuner hvor borgmesteren kommer fra Venstre, er den gennemsnitlige tilbagegang i udliciteringen på 0,25 procentpoint, mens faldet i kommuner med en socialdemokratisk eller konservativ borgmester i gennemsnit er på henholdsvis 0,06 og 0,025 procentpoint.

Dokumentation

Altingets opgørelse af udvikling i udlicitering

Altinget har på baggrund af tal for de enkelte kommuners 'Private Leverandør Indeks' (PLI) opgort udviklingen i opgaver, som løses af private i de enkelte kommuner.

PLI viser andel af såkaldte udbudsegnede opgaver, som er konkurrenceudsat og løses af private leverandører.

Opgørelsen over udviklingen fordelt på borgmesterens partifarve er lavet som et simpelt gennemsnit baseret på stigningen eller faldet i den enkelte kommunes opgjort i procentpoint. Det vil sige, at alle kommuner vægter lige meget i gennemsnittet uagtet kommunens størrelse.

Opgørelsen viser dermed ikke udviklingen i den samlede mængde udliciterede opgaver i forhold til partifarve på borgmesteren. Et fald på 0,9 procentpoint i Københavns Kommune tæller altså lige så meget som et fald på 0,9 procentpoint i Stevns Kommune.

Kilde: Egne beregninger på baggrund af data fra Indenrigsministeriets Nøgletal


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00