Nye tal: Private løser færre opgaver for kommunerne

UDBUD: For første gang i en årrække er der ifølge DI decideret tilbagegang i det offentlig-private samarbejde. Finansminister Kristian Jensen ærgrer sig på kommunernes vegne.

Kommuner tøver med at overlade opgaver til private leverandører.
Kommuner tøver med at overlade opgaver til private leverandører.Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Jeg tror ikke, at det har så meget med regeringsfarven at gøre. Jeg tror, det handler om farven på dem, der sidder i borgmesterkontorerne rundtomkring.

Kristian Jensen (V)
Finansminister
Fakta
Privat Leverandør Indikator
Det Private Leverandør Indeks (PLI) viser andelen af de såkaldt udbudsegnede serviceopgaver i kommunerne, der er konkurrenceudsat og overtaget af private leverandører. Dermed adskiller PLI sig fra den ofte anvendte Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU), der også medtager konkurrenceudsatte opgaver, hvor leverandøren er offentlig.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at andelen af konkurrenceudsatte opgaver, der løses af private, er på tilbagegang i landets kommuner.

Faldet i den såkaldte Privat Leverandør Indikator (PLI) er vel at mærke blot på 0,2 procentpoint i 2018 sammenlignet med 2017 fra 26,9 til 26,7.

Det er DI, som har trukket tallene ud af de netop offentliggjorte kommunale regnskabstal for 2018. Og ifølge DI er det  første gang i godt ti år, at niveauet har vist sig nedadgående.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00