Anmeldelse af 

Uffe Ellemann anmelder: Marie Krarups kolde krig

ANMELDELSE: Uffe Ellemann-Jensen åbnede Marie Krarups nye interview-bog om den aktuelle strid mellem Rusland og Vesten med den største modvilje. Men han blev positivt overrasket.

Marie Krarups bog "Ny kold krig" om striden mellem Putins (billedet) Rusland og Vesten skal læses med kritisk sans, skriver Uffe Ellemann-Jensen.
Marie Krarups bog "Ny kold krig" om striden mellem Putins (billedet) Rusland og Vesten skal læses med kritisk sans, skriver Uffe Ellemann-Jensen.Foto: /Ritzau/AP/Mikhail Klimentyev

Uffe Ellemann-Jensen Af Uffe Ellemann-Jensen
Tidl. udenrigsminister for Venstre

Marie Krarup har selv været ude om, at denne anmelder åbnede hendes bog om ”Ny Kold Krig” med den største modvilje.

Den lanceres nemlig med en påstand om, at der i Danmark indtil nu ikke har været en seriøs debat om forholdet til Rusland, og i forlagets præsentation får vi denne svada: ”I Folketinget er der omtrent kun én politiker, der ikke har ladet sig kujonere, men ser rationelt og fornuftigt på relationerne mellem Vesten og Rusland”.

Bogen skal læses med kritisk sans, og forudsætter et solidt kendskab til det sidste halve århundredes historie. Så kan enhver drage sine egne konklusioner.

Uffe Ellemann-Jensen
Tidl. udenrigsminister

Og det er altså Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, der som uddannet sprogofficer behersker russisk, og som har gjort tjeneste i Moskva som assisterende forsvarsattaché.

Marie Krarups egen holdning til den aktuelle strid mellem Putins Rusland og Vesten er jo velkendt fra hendes åbenhjertige udsagn om, at hun ser EU som en større trussel mod Danmark end Rusland. Så som sagt: Bogen blev åbnet med forudfattet modvilje. Men så viser det sig, at bogen ikke er så ringe endda.

Begge sider af argumentkrigen 
Den præsenterer os for synspunkter og konklusioner fra 17 eksperter fra øst og vest. Ganske vist er der en markant mangel på balance mellem synspunkterne, hvor de to tredjedele er på Marie Krarups ”hold”, mens resten optræder mere eller mindre balanceret. Men Marie Krarup har tydeligvis anstrengt sig for at give plads for alle synspunkter, ubalancen ufortalt, og det gør bogen værd at læse.

Enkelte af de medvirkende eksperter burde nok være mere fyldigt præsenteret. Ellers tager man let professor-titler som udtryk for en eller anden form for objektivitet. Men det er da nyttigt at vide, at professor Paul Robinson fra University of Ottawa, Canada, er medarbejder ved en berygtet kilde til russisk misinformation - ”Russia Insider” – hvor vestlige forfattere udgiver kritik af vestlige regeringer og lovprisninger af Kreml. Find selv ”Russia Insider” på nettet, og læs blandt andet om anklagerne for udbredelse af antisemitisk propaganda.

Andre indlæg er også ensidige grænsende til det ekstreme. Men der er værdifulde og indsigtsfulde indlæg af for eksempel lektor Mette Skak fra Aarhus Universitet, direktør Andrej Kortunov fra tænketanken Russian International Affairs Council i Moskva, journalisten Pavel Felgenhauer fra den liberale avis Novaja Gaseta i Moskva og den tidligere lettiske udenrigsminister Artis Pabriks.

Felgenhauer er ganske skræmmende i sin konstatering af, at Putin ønsker at opfylde et gammelt russisk strategisk mål: en ”finlandisering” af hele Europa. Og at Rusland lige nu forbereder sig på en stor krig. Den eneste løsning han ser, er ”Jalta”: At de vestlige ledere sætter sig ned sammen med den russiske ledelse med et kort på bordet og skærer Europa op i indflydelsessfærer.

Så gyser det i en, der troede på, at den nye europæiske orden efter Den Kolde Krig skulle befri alle de mindre stater fra begrebet ”interessesfærer”, hvor de store tryner de små.

Har Vesten ydmyget Rusland? 
Et gennemgående træk i mange indlæg er, at Vesten har ydmyget og misforstået Rusland. Holdt Rusland udenfor indflydelse på den europæiske sikkerhedsstruktur, og lagt et spor ved at bryde folkeretten med militære aktioner på Balkan og i Mellemøsten. Og der serveres mange skrøner om undertrykkelse af russere udenfor Rusland og forsøg på at svække Rusland.

Men heldigvis er der også plads til nogle, som får forklaret, at Rusland selv har indgået mange af de aftaler, der i dag brydes – lige fra aftaler om våbenkontrol og åbenhed omkring militærmanøvrer og til respekt for Ukraines territoriale integritet. Men fronterne står så skarpt overfor hinanden, at det er vanskeligt at se mulighederne for en tilnærmelse.

Som den tidligere lettiske udenrigsminister Pabriks svarer til spørgsmålet om, hvordan vi stopper konfrontationen i Europa: ”Hvis russerne virkelig ønsker det, skal de ændre deres filosofi, der for øjeblikket er baseret på en antivestlig følelse. De må finde en måde at trække sig tilbage fra erobrede områder på, og de må holde op med at true de naboer, der er medlemmer af det vestlige fællesskab. Vesten er ikke nogen trussel imod Rusland. Det er Rusland, der spiller med musklerne og overtræder international lov.”

Det vil Rusland tydeligvis ikke. Og det nyttige ved Marie Krarups bog er, at vi til overflod får præsenteret de mange argumenter og påstande, som tilsammen udgør Putins fortælling om, hvorfor vi er havnet der, hvor vi er.

Det kan virke ganske skræmmende. Og det er vel også meningen.

Farligere end under Den Kolde Krig
Som flere af bidragyderne er inde på, er situationen i dag farligere end under Den Kolde Krig. Dengang var der tale om en grad af forudsigelighed på den sovjetiske side, som dagens Rusland ikke leverer. Og Den Kolde Krig sluttede med en regelbaseret international orden, som er ensidigt brudt af Rusland. Og atomvåbnene er der stadig. Så situationen er både skræmmende og farlig.

Bogen kan anbefales enhver, der ønsker at kende begge sider af den argumentkrig, der fyger gennem luften. Men den skal læses med kritisk sans, og forudsætter et solidt kendskab til det sidste halve århundredes historie. Så kan enhver drage sine egne konklusioner.

Anmelderen ville have givet den fire stjerner, hvis Marie Krarup havde afholdt sig fra at bidrage med egne konklusioner. Nu må den nøjes med tre.

”Ny kold krig – Marie Krarup taler med 17 eksperter fra øst og vest”, 367 sider, kr. 299,95, udkom 26. februar ved Forlaget Hovedland

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Krarup

Fhv. MF (DF, løsgænger)
sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)

Uffe Ellemann-Jensen

Fhv. udenrigsminister (V), MF og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1969)

0:000:00