Ugens EU-podcast: Er Boris Johnson ved at torpedere hele aftalen om Brexit?

PARLAMENTET #97: Midt i svære forhandlinger om fremtiden vil briterne pludselig ikke respektere exit-traktatens aftale om Nordirland. Hør om det i denne uge, hvor vi også har debat om retsstat og EU-støtte med et bredt panel af politikere. 

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Jo da, vi vil bryde vores traktat med jer – men kun en lille smule!

Det var i essensen, hvad den britiske regering sagde til EU i en uge, hvor alle aftalerne om Storbritanniens vej ud af samarbejdet pludselig synes kastet ud i uvished.

”Ja, dette bryder international lov, men på en meget specifik og begrænset måde,” sagde den britiske minister for nordirske forhold, Brandon Lewis, i det britiske parlament tirsdag.

Dermed bekræftede han på vegne af premierminister Boris Johnsons regering, at de britiske magthavere nu pludselig vil udfordre den del af Storbritanniens udtrædelses-traktat, der handler om grænsen mellem Irland og Nordirland.

Den melding har skabt stort postyr både internt i Johnsons eget konservative parti og i Bruxelles, hvor ingen pludselig er sikre på de grundlæggende betingelser for Brexit længere.

Det sker på et tidspunkt, hvor særskilte forhandlinger om EU’s fremtidige handelsforhold til Storbritannien i forvejen hænger i en tynd tråd.

Du kan blive klogere på det hele ved at høre Altingets eksperter Rikke Albrechtsen og Thomas Lauritzen analysere situationen i denne uges europæiske podcast.

Samtidig kan du høre Lauritzen forsøge at udtale navnet Mairead McGuiness korrekt, for sådan hedder Irlands kommende EU-kommissær, efter at handelskommissær Phil Hogan måtte gå af i sidste uge.

Hør om Mairead i denne udsendelse, hvor vi også præsenterer et fyldigt uddrag af mandagens debat blandt danske europaparlamentarikere i Altingets gård i København.

Socialdemokraten Christel Schaldemose, Venstres Morten Løkkegaard og Margrete Auken fra SF debatterer EU-budget og demokratibetingelser med den radikale Morten Helveg Petersen, Enhedslistens Nikolaj Villumsen, og Peter Kofod fra Dansk Folkeparti.

God fornøjelse! Det hele er parat til dine ører i ugens podcast fra Altinget i Bruxelles.

 

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Forrige artikel Podcast med Holstein: Siddique er en ønskemodstander for Støjberg Podcast med Holstein: Siddique er en ønskemodstander for Støjberg Næste artikel Podcast: Her er regeringens hovedbrud, når den vil regulere sociale medier Podcast: Her er regeringens hovedbrud, når den vil regulere sociale medier
Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

ERSTATNING: Et bredt flertal i Folketinget er enige om en aftale, som sikrer knap 19 milliarder i erstatning til danske minkavlere og følgeerhverv. Over de næste ti år skal avlerne kompenseres for aflivningen af alle mink i kampen mod coronasmitte.