Analyse af 
Johan Manell

Ulf Kristersson er stadig ikke klar med svensk regering. Det tyder på en større uenighed end udmeldt

Regeringsforhandlingerne i Sverige er ikke færdige, og Ulf Kristersson får yderligere to dages sonderingstid. Men uret tikker. For hver dag, partierne ikke kan blive enige, bliver de kritiske røster flere.

"Der er nogle detaljer, som vi gerne vil have styr på for at kunne præsentere det hele i sammenhæng. Derfor har jeg bedt formanden om et par dage mere," siger Moderaternas Ulf Kristersson.
"Der er nogle detaljer, som vi gerne vil have styr på for at kunne præsentere det hele i sammenhæng. Derfor har jeg bedt formanden om et par dage mere," siger Moderaternas Ulf Kristersson.Foto: TT/Reuters/Ritzau Scanpix
Johan Manell

Der er gået en måned siden valget, men partierne i den nye regering er stadig ikke i mål med deres forhandlinger. Derfor beder Moderaternas formand, Ulf Kristersson, om mere tid. 

"Der er nogle detaljer, som vi gerne vil have styr på for at kunne præsentere det hele i sammenhæng. Derfor har jeg bedt formanden om et par dage mere," siger Kristersson.

På trods af at formanden for Riksdagen, talman Andreas Norlén, for fire år siden blev kritiseret for at være langsom i forbindelse med afstemningerne om en ny statsminister og selv har sagt, at det ikke skal gentage sig, forlænger han Kristerssons opgave med at forsøge at danne en regering til fredag 14. oktober. Så kan statsministerafstemningen finde sted mandag den 17. oktober. 

{{toplink}}
Læs også

For Kristersson kan talman Norléns udmelding være både en velsignelse og en forbandelse. Mere tid kan være med til at løsne knuderne i de igangværende forhandlinger. Samtidig kan en afstemning lægge pres på partierne og anspore dem til at blive enige.

Der bliver næppe tale om en yderligere forlængelse oven på denne. Så senest mandag skal partierne være blevet enige om rammerne. Det, der taler for, at det kan lykkes, er, at de andre partier heller ikke har incitament til at trække processen for længe i langdrag.

Selv om Sverigedemokraterna – der blev det største blå parti ved valget – har en god forhandlingsposition, mangler de reelle alternativer til at bakke op om Kristersson som statsminister. Så før eller siden vil SD blive tvunget til at indgå en aftale – også med Liberalerna.

Forhandlingerne behøver heller ikke at være helt færdige, når statsministerafstemningen finder sted. De skal bare være kommet langt nok til, at SD kan acceptere Kristersson. Så kan partierne fortsætte diskussionerne frem til selve regeringsskiftet – og for den sags skyld også løse flere problemer senere i valgperioden. 

Men Ulf Kristersson gør det svært for sig selv. At forhandlingerne har trukket ud, betyder, at billedet af et fælles regeringsgrundlag, som han tegnede under valgkampen, falmer.

Fortsættelse af regeringsdramaet følger.

0:000:00