Svensk valggyser fortsætter: Svenskerne må vente flere dage på et endeligt resultat

Tidligst onsdag kan svenskerne vide, hvem der har vundet søndagens rigsdagsvalg. De foreløbige valgresultater peger på en sejr til blå blok og de fremadstormende Sverigedemokrater, men alt kan nå at ændre sig, når de sidste stemmer er blevet talt op.

Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterne er stormet frem ved søndagens svenske valg og står nu til at blive landets næststørste parti med 20,7 procent af stemmerne.
Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterne er stormet frem ved søndagens svenske valg og står nu til at blive landets næststørste parti med 20,7 procent af stemmerne.Foto: Stefan Jerrevång/TT/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Det svenske rigsdagsvalg har været noget af en gyser – og det ser ud til at fortsætte lidt endnu.

På nuværende tidspunkt er det nemlig kun et mandat, der skiller rød og blå blok.

Tidligt mandag morgen viser de foreløbige resultater en mandatfordeling på 175 mandater til blå blok bestående af Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna og Liberalerna, mens rød blok bestående af Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet og Centerpartiet står til at få 174 mandater.

Det skriver Svenska Dagbladet.

Over 94 procent af stemmerne er talt op, men selvom de nuværende resultater peger på et magtskifte i det svenske naboland, er intet afgjort endnu. Over de næste dage skal brevstemmerne samt udlandsstemmerne tælles op, og det betyder, at der først vil forelægge et endeligt valgresultat onsdag, lyder det fra Valmyndigheten.

I sin tale søndag nat meldte Moderaternas Ulf Kristersson sig dog klar til at skabe grundlaget for en ny regering.

"Jeg vil bede om jeres tålmodighed nu. Det endelige resultat må først ligge klart," lød det fra Ulf Kristersson på talerstolen.

"Jeg vil være meget ydmyg, men jeg er klar til at gøre alt, jeg kan, for at skabe en ny, handlekraftig og stabil regering for hele Sverige og alle medborgere," sagde han. 

Læs også

Sverigedemokraterna bliver valgets store vinder

Mens Socialdemokraterna ser ud til at blive Sveriges største parti med over 30 procent af stemmerne, er det alligevel det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna, som de svenske aviser har kåret som valgets vinder.

Jeg er klar til at gøre alt, jeg kan, for at skabe en ny, handlekraftig og stabil regering for hele Sverige.

Ulf Kristersson
Formand, Moderaterna

Sverigedemokraterna ser nemlig ud til at blive landets næststørste parti med over 20,7 procent af stemmerne.

Hvis de foreløbige valgresultater ender med at holde stik, betyder det, at Sverigedemokraterna overhaler Moderaterna som det største parti i blå blok.

"Hvis der kommer magtskifte, så vil vi få en central position i det nye styre, som tiltræder. Vores ambition er at sidde med i regeringen," lød det fra Sverigedemokraternas formand, Jimmie Åkesson, under en tale søndag aften.

Den stormende succes, som partiets har oplevet under dette valg, beskrives af flere medier som "banebrydende" og "uden sidestykke".

Det er nemlig noget af en rejse, som det indvandrerkritiske parti har været på over de seneste mange år. Da partiet for første gang kom over spærregrænsen til rigsdagsvalget i 2010, var der ikke mange andre svenske partier, der ønskede at samarbejde med Sverigedemokraterna grundet dets stærkt nationalistiske rødder.

Men efterhånden har det udskældte parti styrket samarbejdet med borgerlige blok, som de er gået til valg med i denne omgang, og nu står Jimmie Åkesson, der har været hovedperson i denne udvikling, til at få en central rolle i svensk politik, lige meget hvilken regering der ender med at blive.

"Hver stemme skal tælles"

Selvom det peger i retning af et nederlag for Sveriges nuværende socialdemokratiske statsminister, Magdalena Andersson, er hun ikke klar til at afskrive sig sejren endnu.

"Hver stemme skal tælles, og det vil tage tid at få et endeligt resultat," lød det fra Magdalena Andersson på talerstolen.

Derudover understregede hun, at det har været et godt valg for partiet, der står til at blive landets største.

"Selv om valgresultatet er usikkert, kan jeg slå én ting fast allerede: Vi socialdemokrater har haft et godt valg. Opbakningen til os er vokset, og det er tydeligt, at svensk socialdemokrati står stærkt."

Samlet set ser valgdeltagelsen ud til at ende på 83 procent. Det er lavere end ved det seneste valg i 2018, hvor valgdeltagelsen lå på 87 procent, hvilket var det højeste siden 1985. 

Læs også

Svært ved at danne regering

Hvis Sverigedemokraterne ender med at blive landets næststørsteparti, som det tyder på nu, kan det ende med at blive besværligt for Moderaternas Ulf Kristersson at forsøge at danne en regering. 

På valgnatten tydeliggjorde Jimmie Åkesson nemlig ambitionen om, at Sverigedemokraterna skal sidde i regeringen, hvis magten skifter. Men det er ikke en del af Ulf Kristerssons planer. Han håber nemlig på at danne regering med Kristdemokraterne, hvor Liberalerna og Sverigedemokraterna så skal være med til at danne det parlamentariske grundlag.

Opstår der problemer, bliver det i så fald ikke første gang, at Sverige har haft vanskeligheder med at danne en regering efter et valg.

Ved det seneste valg i 2018 gik der 131 dage, før at Stefan Löfven officielt blev udpeget som Sveriges statsminister efter en lang periode med en overgangsregering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magdalena Andersson

Partiformand, Socialdemokraterna, fhv. statsminister (S), Sverige
civiløkonom (Handelshögskolan i Stockholm)

0:000:00