Nu skifter magten fra rød til blå i Sverige: Statsminister erkender valgnederlag

Den borgerlige blok vinder det svenske valg. Det står klart, efter langt de fleste stemmer er talt op, og den siddende socialdemokratiske statsminister onsdag aften erkendte sit nederlag.

Moderaternas Ulf Kristersson skal nu i gang med de svære regeringsforhandlinger.
Moderaternas Ulf Kristersson skal nu i gang med de svære regeringsforhandlinger.Foto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Det blev lige præcis så tæt, som mange havde ventet.

Men fire dage efter det svenske rigsdagsvalg står det nu klart, at Socialdemokraternas Magdalena Andersson ikke fortsætter som statsminister.

Efter langt de fleste stemmer var talt op, og den borgerlige blok fik et ekstra mandat oven i den allerede ventede valgsejr, erkendte hun nemlig sit nederlag og meddelte samtidig, at hun torsdag indgiver sin afskedsbegæring.

Dermed overlader hun det nu til den borgerlige statsministerkandidat, Moderaternas Ulf Kristersson, at forsøge at danne en ny regering, der skal stå i spidsen for Sverige de kommende fire år.

”Moderaterna og de andre partier på mit hold har fået det mandat til forandring, som vi bad om. Jeg indleder nu arbejdet med at skabe en ny, handlekraftig regering. En regering for hele Sverige og for alle medborgere,” lød det onsdag aften fra Ulf Kristersson i en video på Instagram, hvor han kommenterede på valgresultatet.

Sverigedemokraterna bliver valgets vinder

Selvom Socialdemokraterna med afstand bliver det største parti i Sverige med mere end 30 procent af stemmerne, står rød blok til at få tre mandater færre end blå blok.

For mens blå blok bestående af Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna og Liberalerna får 176 mandater, står de fire røde partier, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet og Centerpartiet, kun til sammenlagt at få 173 mandater.

Det skyldes i særdeleshed en ret massiv fremgang til det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna, der også i flere svenske aviser bliver kåret som valgets store vinder. Sverigedemokraterna bliver nemlig Sveriges næststørste parti med over 20,7 procent af stemmerne, og partiet overhaler dermed Moderaterna som det største parti i blå blok.

Indtil for nyligt var det stort set utænkeligt, at det skulle være Sverigedemokraterna, der sikrede blå blok regeringsmagten. 

Da partiet for første gang kom over spærregrænsen i 2010, afviste de fleste andre partier at samarbejde med Sverigedemokraterna på grund af partiets stærkt nationalistiske rødder. Men efterhånden har det udskældte parti styrket samarbejdet med borgerlige blok - og for første gang gik Sverigedemokraterna denne gang til valg som en del af den borgerlige blok. 

Svære regeringsforhandlinger venter

Nu skal de borgerlige partier så for alvor i gang med regeringsforhandlingerne. Og med med Sverigedemokraterne som det største borgerlige parti kan det ende med at blive besværligt for Moderaternas Ulf Kristersson at danne en regering. 

Allerede på valgnatten tydeliggjorde Sverigedemokraternas formand, Jimmie Åkesson, nemlig ambitionen om, at Sverigedemokraterna skulle med i regering, hvis magten skiftede. Men det er ikke umiddelbart en del af Ulf Kristerssons planer. Han er derimod gået til valg med målet om en regering bestående af Moderaterna og Kristdemokraterna, hvor Liberalerna og Sverigedemokraterna udgør det parlamentariske grundlag.

Opstår der problemer for Ulf Kristersson, bliver det i så fald ikke første gang, at Sverige har haft vanskeligheder med at danne en regering efter et valg. Ved det seneste valg i 2018 gik der 131 dage, før at Stefan Löfven officielt blev udpeget som Sveriges statsminister efter en lang periode med en overgangsregering.

Magdalena Andersson har meddelt, at hun bliver siddende som fungerende statsminister, indtil en ny regering er på plads. Derefter fortsætter hun som leder af Socialdemokraterna, hvor hun vil lede partiet i oppositionen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magdalena Andersson

Partiformand, Socialdemokraterna, fhv. statsminister (S), Sverige
civiløkonom (Handelshögskolan i Stockholm)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024