Unge får søfartsuddannelse på Georg Stage, men skoleskibet kæmper for sin bevilling

På skoleskibet Georg Stage sover 63 elever i hængekøjer sammen, mens de får en søfartsuddannelse. I Allinge kæmpede de for en ekstra bevilling på finansloven.

Elev Signe Thise taler med folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) ombord på Georg Stage under folkemødet i Allinge.
Elev Signe Thise taler med folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) ombord på Georg Stage under folkemødet i Allinge.
Signe Løntoft

Under folkemødet i Allinge spejdede mange af deltagerne ud over vandet, hvor skoleskibet Georg Stage havde lagt for anker.

På den tremastede fuldrigger fra 1934 lever eleverne ultratæt sammen i fire-fem måneder.

Det fortalte 18-årige Signe Thiese om i en liveoptagelse af podcasten Altinget Ajour lørdag formiddag.

"Jeg har aldrig været god til at gå i skole, og jeg passer ikke ind i de normale uddannelsestilbud," sagde hun om baggrunden for, at hun søgte ind på uddannelsen som ubefaren skibsassistent.

Cirka 70 procent af Georg Stages elever er uden job eller uddannelse, når de går ombord – eller de har en afbrudt ungdomsuddannelse bag sig.

Ifølge Signe Thiese opstår der et særligt fællesskab, fordi eleverne er dybt afhængige af hinanden og tvunget til at udvikle en stor tolerance.

"Man lærer at leve og arbejde sammen med meget forskellige mennesker," sagde hun og fortalte, hvordan de 63 elever sover i samme rum i hængekøjer, vasker sig i vandfade og ikke må bruge deres telefoner ombord.

Vil på finansloven

Georg Stage er blandt andet draget til Allinge på en alvorlig baggrund, da skibet arbejder for at overbevise regeringspartierne om, at de skal finde 9 millioner kroner på finansloven for 2024, så skibet fortsat kan drage på togt to gange om året.

Siden 2019 har politikerne finansieret dobbelttogter med korte, midlertidige bevillinger, men det stopper med udgangen af i år, hvis ikke der sker noget.

Signe Thiese mener, der er gode grunde til, at skibet skal sejle mindst to togter om året.

"Hvis ikke jeg var kommet på Georg Stage, tror jeg, kommunen ville have brugt mange penge på forskellige indsatser for mig," fortæller hun.

Signe Thiese har nu fået mod på mere maritim uddannelse, og hun vil på lidt længere sigt gerne arbejde inden for et af de selskaber, der bygger og vedligeholder havvindmølleparker.

Podcasten med Signe Thiese bliver sendt i Altinget Ajour i løbet af sommeren. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Juel-Jensen

MF (V)
linjeofficer (Frederiksberg Slot 1993), lærer (Hjørring Seminarium 2000)

0:000:00