Debat

V: Her er vores mål for naturpakken

DEBAT: Regeringens naturpakke skal fremme biodiversiteten ved at sikre mere urørt skov. Og så er der brug for et opgør med de regler, der bremser landmændenes vækst og naturpleje, skriver Anni Matthiesen (V).

Naturpakken skal værne om den danske natur, fremme biodiversiteten og gøre det mere attraktivt for danskerne at bruge naturen, skriver Anni Matthiesen (V). 
Naturpakken skal værne om den danske natur, fremme biodiversiteten og gøre det mere attraktivt for danskerne at bruge naturen, skriver Anni Matthiesen (V). Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anni Matthiesen (V)
Naturordfører

Jeg er glad for dansk natur. Det ved jeg, der også er mange andre danskere, der er.

Vores natur her i Danmark skaber stor glæde og gavn for mange – både mennesker og dyr. Den måde, vores natur ser ud på, har stor betydning for de arter, som lever i naturen. Den har stor betydning for miljøet og for klimaet. Derfor skal vi naturligvis passe godt på den.

Lige nu arbejder vi i Venstre på at udarbejde en naturpakke, der skal værne om den danske natur, fremme biodiversiteten og gøre det mere attraktivt for danskerne at bruge naturen. Det er et stort stykke arbejde, for vi vil gerne præsentere en bred pallette af initiativer.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Stor indsats i skovene
Netop at standse faldet i biodiversiteten er et centralt mål for vores regering. Ønsket om at standse faldet i biodiversiteten lægger også til grund for vores plan om at udlægge arealer med statsskov som urørt skov. For der er bred enighed om, at det er vigtigt at sætte ind i skovene, hvis vi vil redde truede arter.

Ja, faktisk så har Københavns Universitet fremlagt, at vi for 1/8 af prisen på 1/6 af arealet kan nå samme biodiversitet i skovene som ved initiativer placeret i det åbne land. Derfor er det sund fornuft at lægge en stor indsats i skovene. Det ville den tidligere regering ikke være med til. Under den tidligere regering var det landmændene, der skulle betale prisen – og det var ikke i tilstrækkelig grad arterne, der vandt præmien. Med vores planer for urørt skov sørger vi for at sikre langt flere arter, end der ellers var lagt op til.

Under den tidligere regering var det landmændene, der skulle betale prisen – og det var ikke i tilstrækkelig grad arterne, der vandt præmien. Med vores planer for urørt skov sørger vi for at sikre langt flere arter, end der ellers var lagt op til.

Anni Matthiesen (V)
Naturordfører

Bedre måling og bynær natur
En central del af naturpakken bliver, at vi skal være bedre til at måle effekten af vores tiltag. Det nytter ikke noget, at vi baserer alle vores initiativer på beregninger fra teoretiske modeller i et ministerium. Vi skal have gummistøvlerne på og ud at måle. For hvis ikke de beslutninger, vi tager på Christiansborg, virker ude i virkeligheden, så skal vi gøre noget anderledes.

Ønskerne til naturpakken er mange. For at gøre skovene mere almennyttige håber jeg også, at vi kan tænke mere bynær natur ind i pakken. Når der er let adgang til natur, så får borgerne mere gavn af naturen. Og det er vel rimeligt, at de skatteborgere, som er med til at finansiere statsskovene, kan få mest mulig gavn af naturen i skovene.

Opgør med utidssvarende regler 
Jeg håber desuden, at naturpakken sikrer, at landmanden fortsat kan være en god naturplejer. Det gør vi ved at sætte de rigtige rammer for landmændenes omgang med naturen. De såkaldte § 3-regler, som gælder for arealer med en bestemt miljøfølsom karakter, hæmmer i dag positiv vækst og udvikling hos landmændene.

Ikke alene er reglerne en hæmsko for vækst og udvikling, de betyder også, at landmændene føler sig nødsagne til at udnytte naturen på en måde, som er mere intensiv, end de ellers ville have gjort. For i dag gælder der særligt restriktive regler om, at et areal ikke må skifte tilstand – så kan naturen vokse ind i § 3-reglerne. Med det udgangspunkt kan landmænd se sig tvungne til at sprøjte blot for at sikre, at deres jorder ikke bliver til § 3-jord for altid – og dermed underlægges skrappe krav.

Vi skal af med utidssvarende regler, der bremser for ordentlig naturpleje.

Vi skal have naturpleje, der er i balance med vækst og udvikling. Naturpleje, der fungerer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

0:000:00