Venstre afviser Thornings EU-rabat

BUDGET: Venstres europa-parlamentarikere stemte onsdag for en genforhandling af EU's budget og dermed imod den danske rabat. Venstre stemmer imod danske interesser, siger Socialdemokraterne. Vi vil afskaffe alle rabatter, siger Jens Rohde (V).
Venstres parlamentarikere og Søren Søndergaard ønsker at få ændret på den budget-aftale, der giver Danmark en rabat på EU-betalingen.
Venstres parlamentarikere og Søren Søndergaard ønsker at få ændret på den budget-aftale, der giver Danmark en rabat på EU-betalingen.
Morten Øyen
Onsdag stemte Venstre sammen med det store flertal i Europa-Parlamentet, der ønsker at genforhandle den aftale om EU's langtidsbudget, som de 27 medlemslande enedes om i sidste måned.

Konsekvensen er, at parlamentarikerne nu vil genforhandle den rabat på EU-budgettet, Danmark fik forhandlet hjem i februar.

"For mig at se er Venstre-parlamentarikernes position klart imod Danmark interesser. Og det er også imod, hvad Venstre vil på Christiansborg," siger Dan Jørgensen (S).

Venstres Anne E. Jensen er en af Parlamentets fem budgetforhandlere, og hun skal nu arbejde for et opgør med rabatordningerne. Gruppeformand Jens Rohde siger, at rabatspørgsmålet ikke er afgørende for Venstres position.

"Vi vil gerne afskaffe rabatterne. Det er vores målsætning, og det har hele tiden været Venstres politik. Jeg er meget varm tilhænger af, at vi har et restriktivt EU-budget. Men der er nogle prioriteringer i det forslag, som ligger fra medlemsstaterne, som jeg ikke er helt enige i," siger Jens Rohde.

Fakta
Sagen kort
I starten af februar blev EU's stats- og regeringschefer enige om en budgetaftale for EU for 2014-2020. Før den kan træde i kraft, skal den godkendes af Europa-Parlamentet.

Kort efter aftalen blev indgået, meddelte lederne fra de fire største grupper i Parlamentet, at Europa-Parlamentet ikke vil støtte aftalen, som den ligger.

Onsdag vedtog Parlamentet sin position til de videre forhandlinger ved at stemme for en resolution fremsat af de fem største grupper i Parlamentet. Det er forventningen, at en endelig budgetaftale tidligst vil være på plads i juni.

"Nej, men"
Han peger på, at Venstre gerne ser, budgettet bliver mere grønt, mere konkurrenceevne-orienteret, og så skal der rettes op på, at medlemsstaterne ifølge parlamentarikerne har tilsidesat Europa-Parlamentets rolle i forhold til fordelingen af landbrugsstøtten.

"Vi afviser sådan set ikke rigtigt medlemsstarternes aftale. Det er et "nej, men", fordi det er vi simpelthen nødt til, hvis vi skal få en reel forhandling med medlemsstaterne," siger Jens Rohde.

Der er områder, hvor medlemsstaterne er gået ud over deres beføjelser. Og der er ting, vi gerne vil ændre. Derfor er det helt naturligt, at vi har stemt, som vi har.

Jens Rohde (V)
Europa-parlamentariker

Den position, mener Socialdemokraterne, er problematisk.

"Man kan selvfølgelig ikke sige nej til en aftale og så bagefter sige, at det ikke er et rigtig nej. Venstre er her gået med i et flertal, som klart afviser den aftale, vores statsminister var med til at forhandle hjem. Det fremgår klart af den vedtagne tekst, men også af parlamentarikernes egne pressemeddelelser efter afstemningen," siger Dan Jørgensen.

Jens Rohde mener, det er helt normalt at involvere sig i Europa-Parlamentets videre forhandlinger med medlemsstaterne.

"Der er områder, hvor medlemsstaterne er gået ud over deres beføjelser. Og der er ting, vi gerne vil ændre. Derfor er det helt naturligt, at vi har stemt, som vi har," siger Jens Rohde.

Venstres tre parlamentarikere og Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU stemte for Europa-Parlamentets krav om genforhandling af budgettet med medlemsstaterne. De fire socialdemokrater, Bendt Bendtsen (K), Morten Messerschmidt (DF) og Anna Rosbach (løsgænger) stemte imod. SF's Emilie Turunen og Margrete Auken stemte begge blankt.

Dokumentation

Det står der i den resolution, Europa-Parlamentet vedtog onsdag

Europa-Parlamentet:

Pkt. 1:
"noterer sig Det Europæiske Råds konklusioner om FFR, som ikke udgør mere end en politisk aftale mellem stats- og regeringscheferne; forkaster denne aftale i dens nuværende form, idet den ikke afspejler de prioriteringer og bekymringer, som Parlamentet har givet udtryk for - navnlig i sin beslutning af 23. oktober 2012 - tilsidesætter Parlamentets rolle og beføjelser som fastsat i Lissabontraktaten; mener, at denne aftale, som vil være bindende for Unionen i de næste syv år, ikke kan accepteres, uden at visse væsentlige betingelser opfyldes;".

Pkt.11:
"understreger betydningen af at nå til en aftale om en tilbundsgående reform af ordningen for egne indtægter; fremhæver, at EU-budgettet bør finansieres ved hjælp af reelle egne indtægter som foreskrevet i traktaten; erklærer derfor sin forpligtelse til en reform, som reducerer andelen af BNI-baserede bidrag til EU-budgettet til maksimalt 40 % og udfaser alle eksisterende rabatter og korrektionsmekanismer;".

Kilde: Europa-Parlamentet.

Du kan læse hele resolutionen her. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Anne E. Jensen

Formand, Danske Sømands- og Udlandskirker, EU-koordinator, TEN-T korridoren fra Østersøen til Adriaterhavet
cand.polit. (Københavns Uni. 1978)

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00