Von der Leyen åbner døren på klem for ny handelsaftale med Færøerne

Ursula von der Leyen åbner under sit besøg i Tórshavn en lille dør på klem for at lade Færøerne sælge forarbejdede færøske fisk uden at ramme EU's toldmur. De tekniske diskussioner begynder i næste uge, siger EU-kommissionsformanden..

EU-formand Ursula von der Leyen kalder ny samarbejdsaftale et nyt kapitel for EU og Færøerne.
EU-formand Ursula von der Leyen kalder ny samarbejdsaftale et nyt kapitel for EU og Færøerne.Foto: Álvur Haraldsen/Ritzau Scanpix
Kirstine Erika Crenzien

Ursula von der Leyen åbner for at lempe den told på forarbejdede fisk, der har været en torn i øjet på færøske politikere i flere år.

“Vi har en 26 år gammel handelsaftale, så det er på tide at modernisere den. Det er derfor, jeg er her,” sagde formanden for Europa-Kommissionen, da hun torsdag besøgte Tórshavn.

I dag kan færingerne ikke toldfrit sælge forarbejdet fisk såsom laks og sild til det europæiske indre marked. Derfor har fiskeriet kigget andre steder hen for at tjene deres penge – blandt andet mod Rusland, som Færøerne giver adgang til at fiske i deres farvand i bytte for færøske fiskeres adgang til russiske farvande.

{{toplink}}
Læs også

Efter invasionen af Ukraine i 2022 er Færøerne kommet under pres for at droppe fiskeriaftalen med russerne. Som en betingelse for det har færøske politikere krævet bedre adgang til markedet i EU.

Det er det ønske, Ursula von der Leyen åbnede en dør på klemme for at imødekomme torsdag, hvor hun og den færøske lagmand, Aksel V. Johannesen, underskrev en aftale om øget samarbejde mellem Færøerne og EU.

“Vi er enige om, at vores aftale i dag er en ny begyndelse og sætter gang i en ny epoke i vores samarbejde,” sagde Aksel V. Johannesen.

Ifølge von der Leyen begynder de tekniske diskussioner om en ny handelsaftale allerede i næste uge. Her handler det om at finde fælles fodslag mellem færingernes ønske om at sælge flere fisk og europæernes ønske om bæredygtigt fiskeri.

“Forhandlinger tager tid. Men den politiske vilje er vigtig. Vi vil begge det her,” sagde hun.

0:000:00