Von der Leyens rejse til Tórshavn og Nuuk er en geopolitisk markering fra EU

Fisk, et nyt kontor i Nuuk og kritiske råstoffer til fremtidens elbiler er nogle af de ting, der er i spil, når EU-kommissionsformand Ursula von Der Leyen og Mette Frederiksens besøger Grønland og Færøerne.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Når EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen besøger Færøerne og Grønland, er det i en geopolitisk markering fra EU, som har flere modtagere - herunder Kina.

Det siger Tomas Baert, Von der Leyens særlige rådgiver for handel og internationale partnerskaber.

"Von der Leyens rejse til Grønland og Færøerne kan ses som et geopolitisk besøg og en markering af, at hun vil have et tæt forhold til vores samarbejdspartnere, uanset hvor langt væk eller hvor store de er," siger han.

Torsdag og fredag besøger kommissionsformanden henholdsvis Tórshavn og Nuuk sammen med den den danske statsminister, Mette Frederiksen (S).

Med besøget og åbningen af et EU-kontor i Nuuk fredag anerkender unionen samtidig, at internationale alliancer ikke er gratis, siger rådgiveren.

"Vi lever i en usædvanlig tid, hvor partnerskaber er i høj kurs," siger Tomas Baert under et onlinemøde med danske og internationale journalister, som Kommissionens repræsentation i København har arrangeret forud for besøget.

Kontoret på havnefronten i den grønlandske hovedstad kommer til at have en håndfuld medarbejdere, der ifølge Kommissionen både skal være EU's "øjne og ører" på jorden i Grønland samt et bindeled mellem EU og de øvrige spillere i Arktis.

Grønland forlod EU i 1985, men har via Rigsfællesskabet status af oversøisk EU-territorium og modtager derfor også millioner i støtte til blandt andet uddannelse.

Rejsemakkerne Von der Leyen og Frederiksen - hvis navne henholdsvis officielt og uofficielt er i spil til to af EU-systemets absolutte topposter - begynder deres arktiske visit i Tórshavn, Færøernes hovedstad.

0:000:00