WhiteAway-stifter: Danmark bør lave et eksporteventyr ud af den digitale omstilling

Esben Gadsbøll vil gøre den digitale omstilling i Danmark til en eksportsucces. Ansvaret ligger i høj grad hos staten, mener han. Men det kræver, at vækstvirksomhederne forbliver på dansk jord, for det er særligt tech-virksomhederne, der skal hjælpe med at fastholde Danmarks høje velfærdsniveau, siger han.

Esben Gadsbøll i Det Kongelige Biblioteks Have ved Christiansborg. Titlen som formand for Brancheforeningen for Tech Startups har medført, at han er blevet en del af den politiske debat om iværksætteri. Politik har førhen ellers ikke fyldt meget i iværksætterens liv.
Esben Gadsbøll i Det Kongelige Biblioteks Have ved Christiansborg. Titlen som formand for Brancheforeningen for Tech Startups har medført, at han er blevet en del af den politiske debat om iværksætteri. Politik har førhen ellers ikke fyldt meget i iværksætterens liv.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Peter Ingemann Nielsen

Lige nu er der en gylden mulighed i det danske iværksættermiljø for at skabe nye virksomheder, der kan måle sig med de allerstørste danske virksomheder.

Det mener Esben Gadsbøll, der selv har været med til at stifte det digitale hvidevaresupermarked, WhiteAway, som i dag omsætter for over to milliarder kroner.

Flere af Danmarks største danske virksomheder blev stiftet før Anden Verdenskrig. Carlsberg er således fra 1847, ISS fra 1901, Mærsk fra 1904, Novo Nordisk fra 1923 og Lego fra 1932 - bare for at nævne par stykker.

Men med det nuværende potentiale i iværksættermiljøet spår Esben Gadsbøll, at tech-iværksætterne på sigt kan blive lige så store - eller større - end de ældre nationalklenodier.

”Alle store virksomheder i Danmark er lykkedes med at udnytte de muligheder, der er i et specifikt tidsrum. Lige nu er der et tidsrum for mange nye teknologier, og vi har fantastiske muligheder i Danmark, fordi vi på digitaliseringen er langt fremme,” siger han.

WhiteAway-stifteren mener, at virksomhederne kan inspirere hinanden, og derfor har han været primus motor for oprettelsen af Brancheforeningen for Tech Startups, der blev stiftet i sommeren 2020.

{{toplink}}
Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Det er en skrøne, at iværksætteri er tre studerende, der sidder i en garage og ikke har styr på en skid. Der er mange succesfulde iværksættervirksomheder, der kan sælge løsninger til de 25 største virksomheder i Danmark – men åbenbart ikke til staten.

Esben Gadsbøll
Formand, Brancheforeningen for Tech Startups

Esben Gadsbøll er desuden medlem af Dansk Konkurrenceevneråd, hvor 20 indflydelsesrige personer i dansk erhvervsliv diskuterer, hvorfor verden i fremtiden skal vælge danske varer, viden og værdier til i en stigende global konkurrence.

0:000:00