Vækstfondens formand: Vi skal bygge flere store virksomheder i Danmark

Man kan tælle de virksomheder, der er vokset til at beskæftige over 1.000 medarbejdere i Danmark på én hånd, lyder det fra Vækstfondens bestyrelsesformand, Tue Mantoni. Sammen med regeringen, landets uddannelsesinstitutioner og Folketinget vil han finde en løsning, så Danmark kan bygge flere store virksomheder. To fynske robotvirksomheder er eksempler på, hvordan det kan gøres, mener han. 

Tue Mantoni, bestyrelsesformand i Vækstfonden, nævner Universal Robots som et perfekt eksempel på, hvordan man kan bygge store virksomheder i Danmark. 
Tue Mantoni, bestyrelsesformand i Vækstfonden, nævner Universal Robots som et perfekt eksempel på, hvordan man kan bygge store virksomheder i Danmark. Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Der bliver bygget alt for få store virksomheder i Danmark. 

Og det skal der laves om på. 

Så klart er budskabet fra Vækstfondens bestyrelsesformand, Tue Mantoni, der efterlyser mere fokus på området.

"Man kan næsten tælle de virksomheder, som er vokset til store virksomheder i Danmark på én hånd. Derfor skal vi på tværs af uddannelsesinstitutioner, regeringen, Folketinget og Vækstfonden finde ud af, hvordan vi bygger flere store virksomheder i Danmark. Jeg tænker på virksomheder, som vokser til over 1.000 ansatte, mens de er i Danmark," siger Tue Mantoni.

Tue Mantoni peger på, at for mange lovende danske virksomheder flytter til udlandet, før de er vokset til over 1.000 ansatte.

Han vil i stedet have virksomhederne til at vokse sig store i Danmark til glæde og gavn for hele samfundet.

"Vi har set mange succesfulde danske iværksættere, som er flyttet til udlandet. Det gør, at antallet af medarbejdere i Danmark, antallet af danske skattebetalinger, underleverandører osv. bliver reduceret," siger han og tilføjer: 

"Derfor bør man tage fat i alle danske iværksættervirksomheder, som har nået en størrelse på 100 medarbejdere og spørge dem; hvad skal der til for, at I også har hovedparten af aktiviteterne i Danmark om fem år?"

Blå bog

46-årige Tue Mantoni sidder i dag på syv bestyrelsesposter.

Jobbet som bestyrelsesformand i Vækstfondens er Tue Mantonis eneste post i den offentlige sektor. Resten af bestyrelsesposterne i er det private erhvervsliv og tæller blandt andet Joe & The Juice, Lakrids By Johan Bülow og Stine Goya.

Tidligere har Tue Mantoni også siddet i bestyrelsen for Lagkagehuset og Vega.

Før sin bestyrelseskarriere var Tue Mantoni topchef i Bang & Olufsen samt Triumph Motorcycles.

Tue Mantoni er gift med Tine Mantoni, og de har sammen tre børn.

Eksemplerne vælter frem
Tue Mantoni ønsker ikke at navngive, hvilke lovende virksomheder som har forladt Danmark i de senere år, som man efter hans mening burde have gjort mere for at holde på. 

I de seneste år kan der dog nævnes flere eksempler: 

Et af dem er spilselskabet Unity, der i 2003 blev stiftet i en lejlighed på Nørrebro. 

Siden flyttede virksomheden til Silicon Valley, og i september 2020 blev Unity børsnoteret i New York med en efterfølgende børsværdi på 129 milliarder kroner, hvilket i efteråret var omkring 60 milliarder kroner mere end Danske Banks børsværdi. 

I dag har Unity over 3.000 ansatte.

Kundesoftwarefirmaet Zendesk, der for længst har rundet 1.000 ansatte, og fintech-selskabet Tradeshift har taget samme rejse fra Danmark til Silicon Valley i løbet af virksomhedernes første leveår.

Også Endomondo kan nævnes.

Den danske løbeapp blev solgt til den amerikanske sportstøjsproducent Under Armour for 575 millioner kroner i 2015, og i 2018 blev det danske kontor lukket. 

Ved seneste årsskifte lukkede Under Armour helt ned for appen for i stedet at tvinge brugerne over på Under Armours egen app. 

Læs også

Børsen-forside er ikke lige så sjov for Danmark
Det seneste eksempel på et lovende dansk selskab, der er blevet solgt til udlandet er Planday, som 4. marts blev solgt til New Zealandske Xero i en handel, der potentielt er 1,4 milliarder kroner.

Også it-virksomheden Peakon er blevet solgt til en udenlandsk investor i 2021.

Selskabet blev stiftet i 2014 og åbnede i 2018 et kontor i New York med et mål om at gøre USA til selskabets største marked i løbet af et par år. 

I slutningen af januar blev selskabet - der har omkring 200 ansatte - solgt for 4,3 milliarder kroner til det amerikanske selskab Workday.

Dermed er Peakon muligvis også på vej væk fra Danmark, før virksomheden er vokset til en størrelse i nærheden af 1.000 medarbejdere. 

"Det er sjovt nok, at man kan få en forside hos Børsen, hvor fem mennesker tjener 80 millioner kroner, som de deler mellem sig. Men for Danmarks skyld vil det være langt sjovere, hvis den virksomhed blev bygget op til at blive en global succeser i Danmark," siger Tue Mantoni.

Fakta

Vækstfonden er en statslig investeringsfond, der medvirker til at skabe flere nye vækstvirksomheder ved at stille kapital og kompetencer til rådighed.

Siden sin etablering i 1992 har Vækstfonden finansieret mere end 9.200 virksomheder for et samlet tilsagn på 34,2 milliarder kroner.

Vækstfonden investerer i form af egenkapital eller lån i partnerskab med private investorer og finansierer med lån og kautioner i samarbejde med danske pengeinstitutter. 

Ved udgangen af februar 2021 har Vækstfonden konkret ydet matchfinansiering til 724 virksomheder for mere end 2,4 milliarder kroner og stillet garantier for godt 6 milliarder kroner til mere end 580 virksomheder gennem fondens corona-hjælpepakker.

Det har udløst lån i bankerne for over 8,2 milliarder kroner.

Fremhæver fynske robotvirksomheder 
Selvom Tue Mantoni ikke vil kommentere på de virksomheder, der har forladt Danmark, vil han gerne sætte navn på de eksempler, hvor det er lykkes for virksomhederne at vokse sig store i Danmark.

Selskaberne skal findes på Fyn.

"Det har man gjort i Universal Robots og Mobile Industrial Robots, for der byggede man en klynge, som Vækstfonden i høj grad har været med til at udvikle," siger han med henvisning til den fynske robotklynge. 

I 2015 blev Universal Robots solgt til amerikanske Teradyne for 1,9 milliarder kroner, og tre år senere købte Teradyne også Mobile Industrial Robots for op imod 1,7 milliarder kroner. 

Ingen af selskaberne har nået 1.000 ansatte endnu, men fordi der allerede var etableret en fynsk robotklynge og andre lokale tiltag, valgte den amerikanske ejer i februar 2020, at virksomhedernes fremtidige fælles hovedkontor på 32.000 kvadratmeter til en værdi af 250 millioner kroner skulle bygges i Odense.

"Universal Robots og Mobile Industrial Robots er perfekte eksempler på, hvordan man kan gøre det her. Man skaber en klynge, virksomhederne vokser, og Vækstfonden investerer sammen med andre investorer," siger Tue Mantoni og fortsætter:

"Men fordi de har allerede slået rødder i Danmark, og der er et flow af talent fra Syddansk Universitet, vælger den amerikanske ejer at investere 250 millioner kroner i et nyt hovedkvarter i Odense i stedet for at flytte til USA."

Selvom de to fynske robotselskaber skal bo sammen og har samme ejer, fortsætter de som to separate virksomheder.

Til sammen beskæftiger de omkring 600 ansatte alene på Fyn og nærmer sig hastigt 1.000 ansatte på globalt plan. 

Står det til Tue Mantoni, skal Danmark levere flere af den type eksempler i fremtiden. 

"Vi ser ofte, at danske virksomheder går til udlandet, når de har brug for risikovillig kapital, og her tror jeg, at vi i samspil mellem Vækstfonden og lokale spillere er i stand til at rykke op i markedet, for så har vi en mulighed," siger han.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tue Mantoni

Bestyrelsesformand, Joe & The Juice, Lakrids by Johan Bülow, Ungdomsbevægelsen Saga, fhv. bestyrelsesformand, Vækstfonden
cand.merc. i matematik (CBS)

0:000:00