Debat

Børns Vilkår: Omsorgssvigt af det offentlige skal ikke for en traditionel domstol

For mange offentlige omsorgssvigt udløser ikke erstatning for den unge. Der er brug for et erstatningsnævn til børnesager, da en traditionel domstolsbehandling er for stor og dyr en belastning for den unge, der kæmper med udsathed, skriver Rasmus Kjeldahl.

Børnesager om offentligt omsorgssvigt skal behandles i et forenklet erstatningsnævn, skriver Rasmus Kjeldahl.
Børnesager om offentligt omsorgssvigt skal behandles i et forenklet erstatningsnævn, skriver Rasmus Kjeldahl.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Rasmus Kjeldahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er Børns Vilkårs erfaring, at der fortsat er alt for mange børn, der bliver svigtet eller dårligt behandlet i den kommunale sagsbehandling.

Nogle af de rigtig tunge sager har vi kunnet læse om i medierne de seneste år. Det handler blandt andet om børn, der ikke får hjælp i tide, når der underrettes om vold og overgreb, eller børn som ikke bliver inddraget eller hørt i deres egen sag.

Og det er efter vores vurdering kun toppen af isbjerget, vi hører om.

For nylig kom det frem, at Frederiksberg Kommune har begået alvorlige sagsbehandlingsfejl i 326 børnesager i perioden 2020-2022. Fejl, der i værste fald kan have ført til, at en række børn er blevet udsat for offentligt omsorgssvigt, og derfor har krav på erstatning.

Der skal etableres et alternativ til traditionel domstolsbehandling

Rasmus Kjeldahl
Direktør, Børns Vilkår

Selvom Frederiksberg Kommune både har undskyldt og erkendt, at kommunen kan have et erstatningsansvar i flere af sagerne, så har kommunalbestyrelsen besluttet, at den ikke af egen drift vil undersøge, om de svigtede børn har krav på erstatning, men at det i stedet må være op til den enkelte selv at rejse en erstatningssag.

Nyt erstatningsnævn

Børns Vilkår har siden 2013 gennemgået mere end 650 sager om offentlige myndigheders erstatningsansvar. Vi hjælper blandt andet med at vurdere sagerne, indhente akter og få kontakt til en advokat, der kan føre sagen ved domstolene.

Selvom vi gør alt for at hjælpe de svigtede børn og voksne, der blev udsat for overgreb i barndommen, så er det vores erfaring, at det er en meget vanskelig proces at få sagerne for retten. Det betyder, at mange ikke får den anerkendelse og erstatning, som de har krav på.

I de situationer, hvor det alligevel lykkes at få en sag indbragt for domstolene, er retssagen ofte en stor belastning for den unge – eller voksne – der ofte kæmper med udsathed, mistrivsel, ligesom sagerne er både økonomisk tunge (i mange tilfælde sagsomkostninger for over en million kroner) og tidskrævende.

Der er brug for, at vi reviderer muligheden for at kunne løfte en erstatningssag for offentligt omsorgssvigt.

Mange får ikke den anerkendelse og erstatning, som de har krav på

Rasmus Kjeldahl
Direktør, Børns Vilkår

Det er Børns Vilkårs holdning, at børn og unge, der har været udsat for omsorgssvigt, skal have en fair og reel mulighed for anerkendelse og erstatning. Vi mener derfor, at der skal etableres et alternativ til traditionel domstolsbehandling for sager om offentligt omsorgssvigt for børn.

Vores anbefaling er, at social- og ældreministeren i samarbejde med justitsministeren tager initiativ til, at der oprettes et særligt erstatningsnævn for børnesager. Et sådant nævn vil give en kortere og mindre kompliceret proces og samtidig medføre en samfundsøkonomisk besparelse, idet nævnsbehandling samlet set er langt mindre omkostningstung end domstolsbehandling.

Det ville fremadrettet give en meget mere fair og ordentlig proces for de mennesker, der har været udsat for offentligt svigt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00