Debat

Ungetrivselsrådet: Et bedre integreret civilsamfund skal komme de unge til undsætning

Problemet med unges mistrivsel er komplekst og det samme gælder løsningen. Men det indebærer blandt andet et politisk opgør med de love og strukturer, der har skruet tempoet i vejret og et bedre integreret civilsamfund, skriver Ungetrivselsrådet.

Unge mistrivsel skyldes ikke covid-19 alene, skriver Ungetrivselsrådet.
Unge mistrivsel skyldes ikke covid-19 alene, skriver Ungetrivselsrådet.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det går den forkerte vej med de danske unges mentale helbred. Det er fastslået i rapport efter rapport i de seneste år – og også i de sidste ugers indlæg her i Altinget.

Men når vi nu alle sammen ved det – hvorfor gør vi så ikke noget? Måske fordi det er svært at pege på én løsning på et komplekst problem. Og måske fordi vi taler for lidt sammen og lytter for lidt til de unge selv.

Temadebat

Hvordan løser vi problemet med unges mentale mistrivsel?

Nye tal fra den Nationale Sundhedsprofil peger på en negativ udvikling i danskernes mentale trivsel, særligt blandt unge mænd og kvinder. Flere og flere unge mistrives mentalt, og nu slår politikerne alarm.

Derfor spørger Altinget Børn i de kommende uger relevante aktører og politikere, hvilke politiske tiltag, der kan løse den stigende mental mistrivsel blandt unge i Danmark. Hvilke forebyggende indsatser kan vende udviklingen, og hvordan kan vi hjælpe de unge, der allerede mistrives?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Den seneste rapport, Sundhedsprofilen, der blev offentliggjort tidligere på året, slog det endnu engang fast: Vi er i færd med at tabe store dele af en ungdomsgeneration på gulvet.

Og jo, målingen er lavet under covid-19. Og jo, nedlukningerne og usikkerheden har helt sikkert haft en stor betydning. Men tallene var allerede høje og stigende før pandemien ramte.

Det er vigtigt at slå fast, at covid-19 ikke er skyld i de store trivselsudfordringer, vi ser hos unge i dag. Alarmklokkerne ringede lang tid inden.

Grib alle de unge

Der er gode systemer til at håndtere pres hos mennesker mange steder. Det er vigtigt, at dette også gælder for unge mennesker.

En af løsningerne er et bedre samarbejde mellem civilsamfund og det offentlige

Ungetrivselsrådet
Se faktaboks

Unge bør have rettigheder, der gør det muligt for dem at udvikle og dygtiggøre sig, uden at gå i stykker af det. Vi skal have et system, som i højere grad griber unge, som er under uddannelse og som har brug for en håndsrækning og et system, der i langt højere grad griber unge, som står udenfor uddannelsessystemet.

Det er tydeligt, at det, der bliver gjort indtil videre, ikke er nok. Og som tidligere debatindlæg her i Altinget ligeledes har vist, så er der ikke én løsning, men det er en bred pallette af løsninger, der bedst identificeres og udvikles med og af unge. Hvis vi vil.

Civilsamfundet skal integreres i løsningerne

I Ungetrivselsrådet mener vi, at en af løsningerne er et bedre samarbejde mellem civilsamfund og det offentlige for at kunne nå flere unge hurtigere og tidligere, så færre mistrives psykisk.

Det skal være muligt at sætte tempoet ned

Ungetrivselsrådet
Se faktaboks

Samtidig skal vi have en generel bedre dialog på tværs af kommuner, blandt civilsamfundsorganisationer, mellem hjemmet og andre aktører. Et generelt større fokus på dialog. Vi skal være bedre til at få udbredt gode erfaringer og viden på området.

Hvis vi skal vende udviklingen, skal vi som samfund rumme, at forskellige unge kan forskellige ting, og at det ikke er ’one size fits all’. Det fortæller utallige undersøgelser og har vi organisationer i Ungetrivselsrådet råbt op om i mange år.

En af løsningerne er et politisk opgør med de love og strukturer, der har skruet tempoet i vejret. Det skal være muligt at sætte tempoet ned. Og så skal unge høres med deres oplevelser i hverdagen og bud på løsningsforslag.

Vi starter med at lytte, når vi 8. juni inviterer 150 unge til konference. Her er det unge, der taler og kommer med løsninger. Og vi inviterer bredt og håber, at politikere fra alle relevante arenaer vil komme og lytte med. Og måske endda føre nogle af forslagene ud i livet.

Ungetrivselsrådet
  • Det Sociale Netværk / headspace Danmark
  • Ventilen
  • Børns Vilkår
  • Danske Handicaporganisationer
  • Erhvervsskolernes Elevorganisation
  • Landssammenslutningen af Handelsskoleelever
  • Sygeplejestuderendes Landssammenslutning
  • Lærerstuderendes Landskreds
  • Studenterforum UC
  • Danske Studerendes Fællesråd
  • Sammenslutningen Af Unge Med Handicap
  • Pædagogstuderendes Landssammenslutning
  • Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
  • SIND Ungdom
  • Psykiatrifonden
  • Dansk Ungdoms Fællesråd
  • Studenterhuset ved Københavns Universitet

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00