Debat

DLO: Selvejede daginstitutioner kan tjene hele samfundet

Regering vil lade flere civile kræfter træde til i udviklingen og driften af velfærdsinstitutioner. På børneområdet har vi i DLO stor erfaring med at lade lokale, civile hænder bidrage til velfærdsopgaven gennem selvejede daginstitutioner. De erfaringer vil vi gerne videreudvikle med politisk støtte, skriver Tanja Krabbe.

I Daginstitutionernes Landsorganisation vil vi bidrage til, at de selvejende og private daginstitutionerne for alvor får ordentlige driftsvilkår. Derfor kalder vi på politikerne for at sikre de forbedringer i dagtilbudsloven, skriver Tanja Krabbe.
I Daginstitutionernes Landsorganisation vil vi bidrage til, at de selvejende og private daginstitutionerne for alvor får ordentlige driftsvilkår. Derfor kalder vi på politikerne for at sikre de forbedringer i dagtilbudsloven, skriver Tanja Krabbe.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

15. december 2023 er det et år siden regeringsdannelsen.

Danmark fik en regering hen over midten, der havde som erklæret mål at udvikle velfærdsstaten og lade flere civile kræfter træde til i udviklingen og driften af velfærdsinstitutioner.

Ældreområdet blev udpeget som førsteprioritet.

Men når der om få måneder er præsenteret en ældrelov, går vi ud fra, at regerings politik også er gældende på andre velfærdsområder.

På børneområdet har vi stor erfaring med netop at lade civile kræfter i et stærkt lokalt ejerskab bidrage til velfærdsopgaven, nemlig gennem de selvejende og såkaldt ’private’ daginstitutioner.

De sidstnævnte er dog ikke mere private, end at de får offentligt tilskud, skal overholde alle dagtilbudslovens regler for pædagogisk kvalitet og får samme tilsyn som alle andre daginstitutioner. 

Dertil har de det særkende, at de er gode til at involvere forældre og lokale kræfter i drift og udvikling af den lokale vuggestue og børnehave.

Mangfoldighed bidrager til samfundsudviklingen

De gode erfaringer på børneområdet vil vi gerne videreudvikle og fremtidssikre.

Lokalt forankret ejerskab på daginstitutionsområdet er godt for hele samfundet.

Tanja Krabbe
Sekretariatschef, Daginstitutionernes Landsorganisation

Vi kan se, at daginstitutioner med de karakteristika bidrager til børns, forældres og lokalsamfunds trivsel.

Vi kan se, at et lokalt stærkt ledelsesrum giver ejerskab og arbejdsarbejdsglæde hos personalet, og det store forældreengagement giver sammenhæng mellem børnenes institutionstimer og hjemmet.

Et stærkt lokalt ejerskab giver samtidig rum til, at forskellige pædagogiske kulturer og traditioner kan udvikles med folkelig, ikke bureaukratisk forankring.

Den pædagogiske mangfoldighed bidrager til en dynamisk samfundsudvikling.

Mennesker er forskellige, og når de får lov til at udvikle den forskellighed, vinder vi alle som samfund, for vi har brug for mange forskellige kompetencer og personligheder til at forme fremtiden.

Læs også

Samtidig er forskelligheden netop udviklet i erfaringer med stærke fællesskaber, som igen giver enhver en oplevelse af vores behov for sammenhængskraft og fællesskabets betydning for den enkeltes trivsel.

Med andre ord er lokalt forankret ejerskab på daginstitutionsområdet godt for hele samfundet.

Politisk engagement skal sikre forbedringer i dagtilbudsloven

Derfor vil vi Daginstitutionernes Landsorganisation gerne bidrage til, at de selvejende og private daginstitutionerne for alvor får ordentlige driftsvilkår.

Forældre skal have mulighed for indsigt i både normeringstal og grundøkonomi i deres barns daginstitution. 

Tanja Krabbe
Sekretariatschef, Daginstitutionernes Landsorganisation

Vi ønsker, at endnu flere daginstitutioner med lokalt ejerskab kan etableres, og de eksisterende kan fortsætte og udvikles.

Derfor kalder vi på politikerne for at sikre de forbedringer i dagtilbudsloven, som skaber bedre vilkår for lokalt ejerskab. Det gælder blandt andet, at alle børn skal have de samme økonomiske rammer for deres daginstitutionshverdag.

Det betyder især ændrede regler for tilskud til vuggestuebørn i private daginstitutioner og et fair tilskud til det lokale ledelses- og organiseringsrum - et ”administrationstilskud” - samt økonomisk grundlag for daginstitutionernes bygninger, der er baseret på reelle omkostninger til etablering og vedligeholdelse.

Læs også

Vi ønsker også, at forældre skal have mulighed for indsigt i både normeringstal og grundøkonomi i deres barns daginstitution gennem offentlige tilgængelige beregninger og oplysninger om beregningsgrundlaget.

Endelig ønsker vi bedst mulige rammer for at levere høj pædagogisk kvalitet - blandt andet ved en ’fingrende væk’-grænse for omfanget af dokumentation og djøfiseret styring.

Det kan eksempelvis ske ved en regel om, at personalet skal have mulighed for at bruge mindst to tredjedele af deres tid med børnene.

Til allersidst ønsker vi os et uafhængigt pædagogisk tilsyn med fokus på børneperspektivet.

Vi er klar til at gå i gang med arbejdet. Vi venter bare på Regeringen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tanja Krabbe

Sekretariatschef, Daginstitutionernes Landsorganisation
cand. jur.

0:000:00