Kommentar af 
Anja Marschall

En hel industri spytter råd ud til forældre, den ikke kender. Det gør mere skade end gavn

Forældre i dag er mere usikre end tidligere. Den evige storm af gode råd er med til at bringe forældre på gyngende grund, skriver Anja Marschall.

Det temmelig abstrakte fokus på alt det, der bør ske på bestemte måder, og alt det der kan gå galt, fjerner fokus fra børnene og deres konkrete hverdagsliv, skriver Anja Marshall.
Det temmelig abstrakte fokus på alt det, der bør ske på bestemte måder, og alt det der kan gå galt, fjerner fokus fra børnene og deres konkrete hverdagsliv, skriver Anja Marshall.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Anja Marschall
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Klokken er 16.40. Alma på to et halvt skriger, kaster sig bagover som en flitsbue i vuggestuens garderobe.

"Du skal tage dine sko på, Alma. Kom, vi skal hjem", siger hendes mor, mens hun skubber skoene i Almas retning. Men hver gang ryger de med et spark retur ud på gulvet. Almas mor smiler overbærende til pædagogen, der står i døren, og til de andre forældre i garderoben. Hun sveder en smule under jakken, og hun mærker frustrationen over endnu en gang ikke at kunne komme ud ad døren uden denne scene. Hun giver Alma skoene på.

Ovenstående hverdagssekvens er genkendelig for mange forældre. Generelt oplever pædagoger, at forældre i dag er mere usikre end tidligere. Forældrene stiller mange spørgsmål til børnene og ser ud til at have svært ved at sætte grænser for, hvad der er ret og rimeligt.

Det undrer ofte pædagogerne, for langt de fleste forældre ser jo faktisk ud til at have ret godt styr på deres liv.

Måske er alle disse bøger og al opmærksomheden på forældreskabet ikke løsningen, men snarere en del af problemet?

Anja Marschall

Denne vaklen, eller 'usikkerhed' som pædagogerne kalder det, er egentlig underlig, for hylderne bugner jo af forældreskabslitteratur. Det er svært at komme udenom hos boghandleren og på nettet. Bøger, der handler om, hvordan forældre skal stimulere, synge, læse og støtte deres børn; hvordan de kan få børnene til at sove, og ikke mindst om, hvordan de tager et positivt lederskab i deres børns liv. Andre bøger starter i modsatte boldgade og handler om, hvordan forældre skal gøre meget mindre, end de tror. Lade børnene vise vejen til opdragelsen.

Faktum er: Det skorter ikke på gode råd og opskrifter til "det gode forældreskab". Men måske er alle disse bøger og al opmærksomheden på forældreskabet ikke løsningen, men snarere en del af problemet?

Jeg blev selv fornyeligt spurgt, om jeg ville være med til at validere et nyt koncept med fif og tips til småbørnsfamilier, som kunne gøre hverdagen nemmere. Alt lød så fint og redeligt, og jeg har da også selv i min tid som småbørnsmor til tre kunne bruge et godt råd eller to. Og så alligevel, tænkte jeg, er det virkelig det, vi har brug for?

Hvordan kan det være at folk udefra, som ikke kender mit familieliv, mig og vores børn, skal komme med råd til vores hverdag? Hvorfor spørger jeg ikke naboen eller min svigermor, der kender os så godt? Ja, men det gør man altså ikke længere.

Forældreskabet i dag er på mange måder både blevet både offentligt og politiseret. En mor formulerer i et interview at: "Når man bliver mor, så bliver man en offentlig person, hvor alle må have holdninger til det, man gør".

Læs også

Der er ganske mange, der mener noget om ens forældreskab, og politisk viger man da heller ikke fra at pege fingre ad eller udskamme forældre, når det kommer til at forstå, hvorfor børn ikke kan tie stille eller opfører sig ordentligt. Forældre skal tage sig sammen, opdrage deres børn og i det hele taget bare gøre det lidt bedre hver dag.

Som forældre er man således konstant under lup, både når det går godt, men helt særligt, når børn afviger eller skiller sig ud. Når man som forældre ikke er under lup, overvåger man sig selv. Blandt andet gennem den omfattende litteratur og nye trends, der konstant gør en opmærksom på, at man altid kan gøre det lidt bedre. Forældreskabet er, med sociolog Maria Akselvolls ord, blevet grænseløst og svært for mange at navigere i.

Der er gjort plads til en gigaindustri, som skal hjælpe os med at gøre alt det "rigtige". Helt uden at kende os.

Anja Marschall

Forebyggelse og tidlig opsporing er politiske buzzwords, som også forældre har taget til sig. Derfor holder de nøje øje med børn og deres alderssvarende udvikling. Forældreskab er i dag en videnskab, hvor gode råd fra svigermor ingen plads har (hun er jo fra en anden tid!) og naboerne – hvad ved de egentligt? De er jo ikke fagfolk.

Dermed er der også gjort plads til denne gigaindustri, som skal hjælpe os med at gøre alt det "rigtige". Helt uden at kende os. For der er ingen plads til at fejle, intet rum til at prøve sig frem. Idealet er blevet normalen.

Problemet er bare, at idealet er og bliver et ideal. Og et ideal er – og skulle gerne være – uopnåeligt. Det er noget vi pejler efter, og orienterer os i forhold til, stræber mod, men sjældent når. I den ideelle verden tager Alma altid selv sko og flyverdragt på og hun går roligt og glad hjem med mor i hånden.

Det pædagogiske praksis skriver sig også ind i denne bekymringsindustri og en logik om, at det er vigtigt "at gøre det rigtige". Her ser vi også en optagethed af at forebygge, opspore, paratgøre og intervenere, så intet går galt, og man gør alt for at navigere uden om fremtidige problemer.

For Almas vedkommende gælder det om, at hun skal blive både selvhjulpen og lære at regulere sine følelser, så hun kan blive klar til børnehaven. Det ved mor godt, og det er med skam og skyld til følge, at hun hjælper Alma skoene på.

Det temmelig abstrakte fokus på alt det, der bør ske på bestemte måder, og alt det der kan gå galt, fjerner fokus fra børnene og deres konkrete hverdagsliv. Fjerner fokus fra det, børnene er optagede af, og fra det de konkret bøvler med i hverdagen.

Vi lider i Danmark af anerkendelsesfattigdom, når det kommer til forældre.

Anja Marschall

Eksempelvis at Alma bliver afleveret kl. 7.20 og hentet igen kl. 16.40 og er træt, træt, træt. Der er vældigt svært at følelsesregulere, når man er udmattet efter en lang dag. Betingelserne i det konkrete hverdagsliv udgrænses, og det kommer i stedet for til at handler om Almas mor, der ikke forstår at sætte grænser.

Børn vil ses og høres, mærkes og forstås. Når Alma laver en scene i garderoben, ved hun ikke, at hun også udstiller sin mor. Hun er træt og vred, og hun har brug for at blive beroliget.

Det har hendes mor også. Hun har brug for blikke, der ikke er formanende, men forstående, og som minder hende om, at scener som disse også er hverdag for andre børnefamilier. Eller en hjælpende hånd til at komme godt ud ad døren og et skulderklap i anerkendelsen af det daglige arbejde, der er at være forældre.

Vi lider dog i Danmark af det, som min gode forskerkollega Noomi Matthiesen fra Aalborg Universitet, kalder for anerkendelsesfattigdom, når det kommer til forældre, og når forældre ikke oplever sig set og anerkendt i hverdagen, ja så er det ikke så mærkeligt at de søger mod alverdens gode råd om, hvordan de kan gøre deres forældreskab bare "lidt bedre".

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00