Anmeldelse af 
Brian Mikkelsen

Lego er hele samfundets byggeklods

Jens Andersens bog 'Et liv med LEGO' indfanger på smukkeste vis tidsånden gennem 100 år - og skaber en vedkommende fortælling på tværs af generationer om en familie med ben i næsen og med begge ben plantet solidt i den jyske muld, skriver Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Brian Mikkelsen
Et liv med LEGO
Jens Andersen
456, Politikens Forlag

Der er visse ting her i livet, som uden videre bliver en del af ens ophav og ikke mindst opvækst. Sådan har jeg det med Lego! De farverige klodser har i ordets forstand bygget os sammen på kryds og tværs af landet – og givet os en fælles reference- og forståelsesramme som børn og senere voksne.

Lego er ikke blot legetøj, men er med tiden blevet til et begreb, en isme og en vision, hvor vi med ét enkelt ord kan indramme alt fra sammenhold, danskhed, iværksætteri, entreprenørskab, kulturhistorie, barndomsminder og meget, meget mere. 

Kort sagt - jeg er stor fan af Lego, og alt hvad der hører med. Af samme grund var det også med en vis bekymring, at jeg kastede mig over Jens Andersens værk om familien Kirk Christiansen - for hvad nu hvis der blev rokket for meget ved min egen grundopfattelse af dette eventyr kaldet Lego?

Ikke på grund af forfatteren, som skriver aldeles fremragende biografer, som jeg har læst de fleste af startende med H.C. Andersen og sidst med Kim Larsen. Men når jeg nu selv og mine børn er vokset op med Lego, så må drømmen jo ikke briste!

Jens Andersen har med respekt for historiens detaljer skildret en vigtig fortælling om familien fra Billund, der bare ikke vil give op.

Brian Mikkelsen
Administrerende direktør, Dansk Erhverv

Familien, der ikke vil give op

Men jeg er bestemt ikke blevet skuffet. Jens Andersen har med respekt for historiens detaljer skildret en vigtig fortælling om familien fra Billund, der bare ikke vil give op.

En vedkommende fortælling om tilblivelsen af et familiedynasti hen over tre generationer – og nu med den fjerde, der i skrivende stund er i fuld gang med at definere fremtiden for Legos videre færd.

De kronologiske biografier har efter min mening ofte en tendens til at falde i en berettermæssig fælde, idet årstal let kan risikere at blive for dominerende og styrende. Man kan med andre ord komme til at savne de personlige overvejelser, som hovedpersonerne har gjort sig, hvis man overlader hele styringen til kronologiens logik. 

Det har Jens Andersen løst på en meget elegant måde ved at lade Kjeld Kirk Christiansen afslutte de enkelte afsnit, sådan som han erindrer begivenhederne.

På den måde bliver læseren taget i hånden med kilden som direkte fortæller og fortolker af de enkelte hændelser. Kjeld Kirk Christiansen binder historien sammen med de personlige anekdoter, som han husker fra sin egen far og farfar.

Den ukuelige optimisme er en tro følgesvend gennem hele historien, men værdierne og vigtigheden af at huske på ånden i det at ”lege-godt”, bliver omvendt aldrig glemt – på trods af at stafetten gives videre til næste generation.

Brian Mikkelsen
Administrerende direktør, Dansk Erhverv

Stærke personligheder skabt af virkelyst

Jens Andersen påpeger, at historien om Lego er andet end blot en traditionel erhvervshistorie, hvilket jeg er meget enig i. Historien om tilblivelsen af Lego, og ikke mindst hvordan stærke personligheder har drevet virksomheden til succes, er i virkeligheden både dansk kulturhistorie, danmarkshistorie og biografisk krønike i én og samme klods.

Som en anden Mads Skjern får vi indblik i Ole Kirks gåpåmod og stærke overbevisning om, at det bare skal lykkes uanset hvad. Drevet af en tro på, at Gud nok skal stå ham bi, hvis blot man yder sit bedste, kaster Ole Kirk sig ud i projekter og satsninger, som har krævet både mod og viljestyrke af en anden verden.

For på trods af adskillige brande og personlige tragedier, så har han holdt kursen – og ikke mindst begge ben solidt plantet i den jyske muld. Ole Kirk er i min optik indbegrebet af virkelyst – og alt hvad en iværksætters drømme er gjort af.

Den ånd og dynamik har Jens Andersen indfanget på fineste vis. Personligt var jeg meget berørt over fortællingen om husbestyrerinden, der senere blev Ole Kirks hustru – og om hvordan hun hårdtarbejdende kastede alle kræfter ind i virksomheden – og med giftermålet kunne bidrage med de sidste 1000 kroner, der i sidste ende var afgørende for, at Lego reelt findes den dag i dag. 

Den ukuelige optimisme er en tro følgesvend gennem hele historien, men værdierne og vigtigheden af at huske på ånden i det at ”lege-godt”, bliver omvendt aldrig glemt – på trods af at stafetten gives videre til næste generation.

Og selvom det aldrig er helt gnidningsfrit at foretage et generationsskifte, så er det enestående at læse, hvordan Ole Kirk behændigt gør sønnen Godtfred Kirk Christiansen klar til en dag at sætte sig i direktørstolen. En overgang, der dog ikke blev uden sværdslag og interne stridigheder mellem de øvrige søskende.

Et ægte dansk eventyr!

Brian Mikkelsen
Administrerende direktør, Dansk Erhverv

Det bedste er ikke for godt

Kjeld Kirk bliver primær kilde på sin egen fortælling om tiden fra sidst i 1970'erne og årene frem, hvor han langsomt men kærligt får overdraget firmaet fra sin far.

Læseren får et interessant indblik i Kjeld Kirks rolle som barnebarn, søn og senere selv far, og hvordan han fik sat Lego på verdenskortet som en moderne organisation i en ny tid, hvor digitaliseringen så småt tager fart.

Ole Kirks motto var, at ”Det bedste er ikke for godt”. Når man har læst bogen, så sidder jeg tilbage med den opfattelse, at det livssyn også har været styrende for Kjeld Kirk.

Dog er der den store forskel, at Kjeld langt tidligere end sin egen far og farfar giver stafetten videre til fjerde generation.

Kærligheden til familievirksomheden overgår alt. Det fornemmer man tydeligt i Jens Andersens bog, som jeg stærkt kan anbefale. Derudover glæder mig til at følge de næste årtier i selskab med Lego.

Et ægte dansk eventyr!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Andersen

Forfatter og foredragsholder, fhv. litteraturredaktør, Berlingske
cand.phil. i dansk, ph.d. i Nordisk Filologi (Københavns Uni. 1994)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024