Debat

Socialrådgiverne til Børns Vilkår: Nej, der er ikke ”langt mellem” de dygtige sagsbehandlere

Børns Vilkårs' Rasmus Kjeldahl tager helt fejl, når han skriver, at der er ”langt mellem" dygtige sagsbehandlere, og at ”de fleste” børne- og ungerådgivere mangler kompetencer. Det reelle problem er, at de strukturelle vilkår på børne- og familieområdet er så ringe, at de sætter fagligheden og kvaliteten under pres, skriver Signe Færch og Sisi Ploug Pedersen.

Signe Færch er forkvinde i Dansk Socialrådgiverforening. Sammen med Sisi Ploug Pedersen fra Faggruppen for Børn, Unge og Familier skriver hun, at vilkårene for socialrådgivere gør det svært for dem, at gøre deres arbejde godt. Pressefoto.
Signe Færch er forkvinde i Dansk Socialrådgiverforening. Sammen med Sisi Ploug Pedersen fra Faggruppen for Børn, Unge og Familier skriver hun, at vilkårene for socialrådgivere gør det svært for dem, at gøre deres arbejde godt. Pressefoto.Foto: Lisbeth Holten/Socialrådgiverne
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forleden bragte Altinget et indlæg fra Rasmus Kjeldahl fra Børns Vilkår. Her skrev han mange gode ting om behovet for at klæde socialrådgiverne endnu bedre på til at afholde børnesamtaler, og om politikernes uforståelige tøven med at virkeliggøre en ny uddannelse til børne- og familierådgiver.

Derfor håber vi, at politikerne vil bruge den bebudede reform af professionsuddannelserne til at sikre fremtidens socialrådgivere mere praktik og praksistræning i bland andet børnesamtaler og løbende inddragelse af børn og unge.

Der skal fart på nye uddannelser

Ligeledes håber vi, at partierne bag 'Børnene Først' vil sætte turbo på arbejdet med at virkeliggøre den børne- og familierådgiveruddannelse, som de allerede har aftalt og modtaget faglige input til.

Her bakker vi fuldt ud op om budskabet til regeringen: der skal fart på!

Signe Færch og Sisi Ploug Pedersen
Hhv, forkvinde, Dansk Socialrådgiverforening og forkvinde, Faggruppen Børn, Unge og Familier

Vi er også enige med Rasmus Kjeldahl i, at regeringen har taget sig lige lovligt god tid med mange af de andre initiativer i aftalen om 'Børnene Først'.

Eksempelvis venter vi stadig på tiltag, som kan løfte kvaliteten i anbringelser og styrke unges mulighed for at få efterværn. Her bakker vi fuldt ud op om budskabet til regeringen: Der skal fart på!

Men i sit indlæg skriver Rasmus Kjeldahl også, at ”de fleste børne- og ungerådgivere ikke har kompetencerne til at lave reel børneinddragelse”.

En variant af budskabet ser man også i den kronik, som han havde i Politiken tidligere på året. Der er ”langt mellem de dygtige sagsbehandlere”, skrev han.

Læs også

Socialrådgivere er dedikerede og faglige

Som socialrådgivere på børneområdet har vi selv arbejdet i kommunale familieafdelinger.

Derfor kan vi med ro i sindet sige: Der er ikke ”langt mellem” de dygtige sagsbehandlere, og det er ikke ”de fleste” børne- og ungerådgivere, som mangler kompetencerne til at inddrage børn.

Vores oplevelse er derimod, at socialrådgiverne er dybt optagede af at inddrage børnene.

Signe Færch og Sisi Ploug Pedersen
Hhv, forkvinde, Dansk Socialrådgiverforening og forkvinde, Faggruppen Børn, Unge og Familier

Vores oplevelse er derimod, at socialrådgiverne er dybt optagede af at inddrage børnene.

Men der er desværre langt imellem de arbejdspladser, hvor rammerne gør det muligt for dem at folde deres tårnhøje faglighed ud i sagsbehandlingen og rent faktisk sikre en god og løbende inddragelse.

I løbet af de seneste år har kommuner som Holstebro, Langeland, Nyborg, Odsherred og Guldborgssund været i mediernes søgelys på grund af udfordringer på børne- og familieområdet, mens Nordfyns Kommune har trukket overskrifter i de seneste uger.

Kritikken skyldes i mange tilfælde lange sagsbehandlingstider, overskredne frister og hyppige sagsbehandlerskift. Graver man lidt i årsagerne nævnes omfattende arbejdspres, højt sygefravær og stor personaleomsætning ofte.

Det viser en lang række undersøgelser og rapporter også.

For dårlige arbejdsvilkår

Ifølge Arbejdstilsynet føler hver fjerde socialrådgiver sig stresset, mens næsten fire ud af ti ikke kan nå deres arbejdsopgaver.

En rundspørge blandt socialrådgivere på børne- og familieområdet viser, at ni ud af ti har et højt arbejdspres, og at to ud af tre oplever, at det går ud over kvaliteten af deres arbejde.

Endelig viser data fra KRL, at personaleomsætningen blandt socialrådgivere på børneområdet er på hele 23,4 procent, svarende til at næsten én ud af fire skifter job på et år.

Dertil kommer de pressede økonomiske rammer på socialområdet, som mange steder betyder, at socialrådgiverne ikke kan bevillige de indsatser og foranstaltninger, som de finder fagligt korrekte.

Kvaliteten trues af dårlig struktur

Vi er enige med Rasmus Kjeldahl i, at der er udfordringer på børne- og familieområdet.

Arbejdsmiljøet og de økonomiske rammer gør det svært for socialrådgiverne at lave sagsbehandling.

Signe Færch og Sisi Ploug Pedersen
Hhv, forkvinde, Dansk Socialrådgiverforening og forkvinde, Faggruppen Børn, Unge og Familier

Gang på gang kan det konstateres, at frister ikke overholdes, at sagsbehandlingen trækker ud, og at den rette hjælp ikke bevilliges i rette tid.

Men det skyldes ikke, at der er ”langt mellem de dygtige sagsbehandlere”, eller at ”de fleste børne- og ungerådgivere ikke har kompetencerne” til at lave inddragelse.

Det skyldes derimod, at arbejdsmiljøet og de økonomiske rammer gør det svært for socialrådgiverne at lave sagsbehandling af den kvalitet, som udsatte børn, unge og familier fortjener.

I stedet for at individualisere udfordringerne på børne- og familieområdet og få dem til at handle om den enkelte sagsbehandlers faglighed, så lad os fokusere på det egentlige problem:

At de strukturelle vilkår på børne- og familieområdet er så ringe, at de sætter fagligheden og kvaliteten under pres.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signe Færch

Forkvinde, Dansk Socialrådgiverforening
Ba.scient.soc (Roskilde Uni. 2009), socialrådgiver (Professionshøjskolen Metropol 2013)

Rasmus Kjeldahl

Direktør, Børns Vilkår
cand.agro. (Københavns Uni. 1990), ph.d. i økonomi (London 1995)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024