Radikale: De andre er økonomisk tonedøve

BOLIGSKAT: De Radikale beskylder både S-SF og regeringen for at være økonomisk tonedøve, når de ikke vil flytte skat fra arbejde til fast ejendom. Økonomiprofessor er enig.
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede
Hos de Radikale begriber man ikke, at alle Folketingets partier, pånær dem selv og Enhedslisten, entydigt freder boligejerne.

I stedet burde både regeringen og S-SF lytte til alle de økonomer, som anbefaler, at man flytter skat fra arbejde til fast ejendom, mener de Radikale, som direkte anklager de andre partier for at være økonomisk tonedøve.

"Det er jo stilstanddspartierne, der holder sammen. Man skal virkelig være økonomisk tonedøv, hvis man ikke er enig i synspunktet om, at det er bedre at have lavere skat på arbejde og så en relativt højere boligbeskatning. Vi har brug for mere arbejdskraft, og den kan flytte sig over grænser, det kan fast ejendom i sagens natur ikke," siger de Radikales finansordfører Morten Østergaard.

Han mener, at problemet med diskussionen om boligskatter er, at der ofte bliver sat lighedstegn ved, at hvis man vil øge boligbeskatningen, så vil man også øge den samlede beskatning.

"Der har været en interesse fra de borgerlige partiers side i at lave det lighedstegn. Men samlet set vil vi ikke hive flere penge op af borgernes lommer," siger Morten Østergaard.

Man skal virkelig være økonomisk tonedøv, hvis man ikke er enig i synspunktet om, at det er bedre at have lavere skat på arbejde og så en relativt højere boligbeskatning.

Morten Østergaard (R)
Finansordfører

Professor er enig
Påstanden om, at de andre partier skulle være økonomisk tonedøve for fuld støtte af økonomiprofesssor Nina Smith fra Aarhus Universitet.

"Det er jeg fuldstændig enig i. Det er ret skørt at fastholde en udhuling af boligskatterne, og så sætte andre skatter op, fordi man stadig har brug for pengene," siger Nina Smith, der sammen med sine økonom-kolleger i Velfærdskommissionen blev kaldt for politisk tonedøve af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Hun påpeger, at det haster med et politisk opgør med tabuet om at hæve boligskatterne.

"Skattestoppet på boliger er decideret skadelig for dansk økonomi. Og jo længere tid skattestoppet virker, jo sværere bliver det at gøre noget ved det. Og lige nu er det meget svært med alle de unge mennesker, som er ramt af, at boligboblen er sprunget. Derfor skal øgede boligskatter indfases langsomt," siger Nina Smith.

SF afviser kritikken
Hos SF afviser politisk ordfører Ole Sohn, at partiet er økonomisk tonedøvt.

"Han har ret i, at det er vigtigt, at lønmodtagere får mere ud af at gå på arbejde. Det er også derfor, at vi med S i fair løsning lægger op til en omfordeling, hvor bankerne, millionærerne , og de multinationale selskaber skal bidrage noget mere, så vi kan hæve bundfradraget, så den enkelte lønmodtager får flere penge ud at gå på arbejde," siger Ole Sohn.

Men de Radikales pointe er jo, at fast ejendom ikke kan flyttes over grænserne sådan som millionærerne og virksomhederne kan?

"Vi mener også, at vi bør tage et ansvar for de tusindvis af familier, som risikerer at gå fra hus og hjem, fordi de er blevet lokket til at købe huse til for høje priser under opturen. Derfor siger vi, at de, der har tjent på krisen, skal bidrage noget mere," siger Ole Sohn.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres politiske ordfører Peter Christensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Sohn

Bestyrelsesformand, Dansk Producentansvar, Bestyrelsesmedlem, DanPilot, Adm. direktør, Sohn Consulting, forfatter, foredragsholder
HF (Gedved Seminarium. 1973), jord- og betonarbejder (1976)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Nina Smith

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, bestyrelsesformand, VIVE, formand, Kommission for 2. generationsreformer, formand, Nykredit
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00