Debat

Arkitekturrådgiver: Ungdomsboligerne er endt som vor tids spekulationsbyggeri

Ungdomsboliger giver god mening, så længe de udbydes som en midlertidig bolig under uddannelse. Desværre har et hul i loven taget udviklingen i en helt anden retning, skriver Nicolai Carlberg.

Byggebrancen tænker i dagslys, men den glemmer, hvor eksponeret man er i en etværelses, hvor facaden er ét kæmpe vindue, skriver Nicolai Carlberg.
Byggebrancen tænker i dagslys, men den glemmer, hvor eksponeret man er i en etværelses, hvor facaden er ét kæmpe vindue, skriver Nicolai Carlberg.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I 2019 besluttede Københavns Kommune at gøre noget ved den massive mangel på ungdomsboliger i hovedstaden. 12.000 nye ungdomsboliger skulle opføres inden 2031, heraf 7.500 almene og 4.500 private.

For at skubbe gang i byggeriet af de private ungdomsboliger besluttede kommunen at lempe kravene til parkering og friarealer. Det skete med henvisning til, at unge studerende cykler og lever et aktivt liv ude i byen.

Men hvor beboerne skal være studieaktive for at bo i en almen ungdomsbolig, så giver planloven ikke kommunen mulighed for at stille krav om hverken studieaktivitet, alder eller huslejeniveau i private ungdomsboliger. De kan udbydes til alle og på ubestemt tid.

Det betyder, at udviklerne er ved at falde over hinanden i kampen for at udnytte muligheden for at bygge tusindvis af bittesmå lejligheder i København efter reglerne om ungdomsboliger for efterfølgende at leje dem ud som mikroboliger til højestbydende.

Politisk handling udebliver

Godt og vel fire år senere, venter vi stadig på en lovændring, og vi kan konstatere, at der i sommeren 2022 kun var bygget og planlagt godt 2.600 almene ungdomsboliger, men til gengæld næsten 9.000 private ungdomsboliger. Altså allerede dobbelt så mange private som 2031-målet.

Vi bør nøje overveje, hvad det er for et helle i hverdagen, de mange hypede mikroboligkoncepter tilbyder de unge

Nicolai Carlberg
Etnolog og stifter, rådgiverfirmaet Carlberg

Kommunen ved ikke, hvem der flytter ind i de private ungdomsboliger, men skriver i Boligredegørelse 2022, at "boligerne markedsføres som boliger til studerende, singler, arbejdere fra udlandet på kortere ophold i København, nyuddannede mv.," og at der "samtidig ses eksempler på huslejer på op til 10.000 kroner per måned. for en nybygget ungdomsbolig på 30-40 kvadratmeter".

Politikere på både Rådhuset og Christiansborg har længe ønsket sig en mulighed for at stille krav om studieaktivitet i de private ungdomsboliger, men en politisk aftale herom fra juni 2022 er endnu ikke omsat til lov.

Imens bliver der fortsat planlagt og opført tusindvis af små urbane studios efter reglerne om ungdomsboliger. Men da de studerendes betalingsevne ifølge kommunens egne analyser er på mellem 3.000 og 4.000 kroner til husleje, så er de private ungdomsboliger ikke et svar på behovet for flere billige boliger til studerende eller andre økonomisk trængte.

Når vi har særlige regler for blandt andet ungdomsboliger, familieboliger og ældreboliger, er det fordi vi tilbringer 66 procent af vores liv i vores boliger. Boligen har med andre ord stor betydning for vores sundhed og livskvalitet.

Mikroboliger risikerer at puste til mistrivsel

Den private boligenhed må i ungdomsboligen være ned til 13 kvadratmeter netto gulvareal (plus tre kvadratmeter, hvis der er køkken), og er dermed så lille, at flere af boligens basisfunktioner rumligt overlapper.

Læs også

Som det fremgår af plantegningen fra de spektakulære Kaktustårne i Sydhavnen i København, er entrézonen også spiseområde og køkkenzone. Sengen er også sofa. Dermed forudsætter det specialdesignet inventar at rumme de lovpligtige funktioner på så begrænset plads, som for eksempel en seng på specialmål og et spisebord, som skal foldes ud.

Ud over en eventuel ekstra omkostning til opmagasinering af egne møbler kan det være svært for beboeren at gøre en mikrobolig med fast inventar til et hjem.

Vores møbler og ting afspejler, hvem vi er, og vores arvestykker forbinder os med familien og det sted, vi kommer fra. Over tid er det derfor vigtigt for vores mentale sundhed, at vores bolig giver plads til personliggørelse, så den opleves som et hjem og ikke et hotelværelse.

International forskning viser, at både børn og voksne påvirkes af oplevet trængsel i meget små boliger. Børn, som bor i ét rum med voksne og eventuelle søskende, oplever ikke at kunne trække sig, ikke at kunne vælge stimuli fra og ikke at kunne finde ro. Det giver dem en følelse af afmagt, som kan resultere i, at de trækker sig fra social kontakt.

Der er dokumentation for, at oplevet trængsel i boligen indvirker negativt på børns indlæring og kan få langvarige konsekvenser for deres livskvalitet. Det gælder uanset social status. Konsekvenserne for voksne er mindre entydige, men også her findes der studier, som viser signifikante sammenhænge mellem det at bo meget småt og forekomsten af stresssymptomer, misbrug og voldelig adfærd i hjemmet.

Branchen tænker i smart udnyttelse af alle kubikmeter, men den ignorerer, hvor dårlig en indeklimacocktail madlavning, tøjtørring og søvn er i samme rum

Nicolai Carlberg
Etnolog og stifter, rådgiverfirmaet Carlberg

Branchen bygger med lukkede øjne

Hvor meget den enkelte beboer påvirkes af trængsel i boligen er individuelt og afhænger af livssituationen i øvrigt. Men vi lever i en tid, hvor hver tredje unge kvinde og hver femte unge mand mistrives, og hvor lidt mere end hver anden kvinde og hver tredje unge mand føler sig stressede.

Vi bør derfor nøje overveje, hvad det er for et helle i hverdagen, de mange hypede mikroboligkoncepter med delefaciliteter og forventninger om masser af fællesskab tilbyder de unge.

Måske kan det godt være svært for nogle at finde ro efter en krævende dag på uddannelse, hvis man kommer hjem til et boligkoncept med indbyggede forventninger om, at man nu skal performe i "masterchefkøkkenet" eller vaske tøj i "det kombinerede vaskeri- og loungeområde"?

Vi udfører aktuelt et større etnografisk studie af forskellige boligtilbud i Danmark til sårbare unge. Vi kan konstatere, at der generelt er alt for lidt fokus på beboernes mentale sundhed. 

Læs også

Branchen – bygherrer, rådgivere og myndigheder – tænker i betalbarhed, men glemmer, hvor intimiderende det kan føles, når den eneste plads til gæster er på sengen. Branchen tænker i praktiske indbyggede løsninger, men den glemmer, hvad det betyder, når vi ikke kan have vores personlige møbler og nips omkring os. Branchen sparer skabe og depotplads væk, men den glemmer, hvad rod gør ved vores mentale helbred.

Branchen tænker i dagslys, men den glemmer, hvor eksponeret man er i en etværelses, hvor facaden er ét kæmpe vindue. Branchen tænker i luftudskiftning, men den glemmer, at indblæsningen i en etværelses altid sidder tæt ved sengen og giver trækgener og lavfrekvent støj. Branchen tænker i smart udnyttelse af alle kubikmeter, men den ignorerer, hvor dårlig en indeklimacocktail madlavning, tøjtørring og søvn er i ét rum.

Ungdomsboliger giver god mening, så længe de udbydes til unge som en midlertidig bolig under uddannelse.

Men når tusinder af disse boliger i stedet ender som private udlejningsboliger uden tidsbegrænsning og uden krav om studieaktivitet, så ender et progressivt tiltag for at sparke gang i ungdomsboligbyggeriet med at blive vor tids spekulationsbyggeri.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00