Debat

Boxer TV: Lejeloven forhindrer konkurrence på tv-markedet

DEBAT: En fjerdedel af husstande i Danmark er forpligtet gennem deres lejeaftale til at betale for den tv-pakke, som udlejer har besluttet. I de kommende medieforhandlinger bør medieordførerne sikre, at der skabes fri konkurrence, lyder opfordringen fra Steen Ulf Jensen, adm. direktør hos Boxer TV.
Man mangler stadig at fjerne tv-stavnsbåndet for hele 650.000 lejere i boligforeninger og private udlejere. Det mener Steen Ulf Jensen	Adm. direktør, Boxer TV A/S.
Man mangler stadig at fjerne tv-stavnsbåndet for hele 650.000 lejere i boligforeninger og private udlejere. Det mener Steen Ulf Jensen Adm. direktør, Boxer TV A/S.Foto: Colourbox.com
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Pointen er, at kollektive indkøbsaftaler, som man tvinges til at være en del af, betyder, at man reelt er med til at finansiere andre menneskers forbrug.

Steen Ulf Jensen
Adm. direktør, Boxer TV A/S

Af Steen Ulf Jensen
Adm. direktør, Boxer TV A/S

Én af de for Boxer TV væsentligste emner i de kommende medieforhandlinger er et problem, som er uløst og tilbagevendende. Ved de sidste to medieaftaler har forligspartierne ellers været enige om, at man skulle arbejde for at få fjernet de stavnsbånd, som mange tv-seere har været og stadig er udsat for i form af tvungne tv-produkter fra bestemte, kommercielle tv-udbydere.

Man nåede med udgangen af 2013 et vigtigt delmål, da det omsider lykkedes at få ophævet tilslutningspligten. Det betyder, at tusinder af husstande, som hidtil har været forpligtede til at være tilsluttet en antenneforening, nu kan opsige medlemskabet og dermed vælge den tv-udbyder, man selv foretrækker.

En fjerdedel er fortsat forpligtet til at betale
Men man mangler stadig at fjerne tv-stavnsbåndet for hele 650.000 lejere i boligforeninger og hos private udlejere. De er gennem deres lejeaftale forpligtet til over huslejen at betale for den tv-pakke, som udlejer har besluttet.

En undersøgelse, som Deloitte har foretaget, har vist, at af disse 650.000 husstande, ønsker 4 ud af 10 selv at kunne vælge deres tv-udbyder. Men det kan de altså ikke uden en lovændring.

At 650.000 husstande, som svarer til en fjerdedel af samtlige husstande i Danmark, er afskåret fra at nyde godt af den frie konkurrence og at kunne vælge og vrage mellem de mange forskellige tilbud fra tv-udbydere, er naturligvis ikke en acceptabel situation i et moderne samfund.

Deloitte-rapporten afdækkede desuden, at en meget stor del af de 650.000 lejere ligger hos den dominerende tv-udbyder TDC/YouSee. Det er naturligvis til stor skade for konkurrencen, at en så stor del af danskerne er tvunget til at være kunder hos den største udbyder. Det er ikke mindst til skade for de lejere, som ikke kan vælge andet, for dermed er deres tv-udbyder ikke tvunget til at konkurrere på prisen.

Det handler ikke om beboerdemokrati
Det er afgørende at få understreget, at Boxer ikke mener, at man skal forhindre og forbyde kollektive aftaler. Men man skal heller ikke tvinges til at være en del af en kollektiv aftale, hvis man pinedød ikke ønsker det produkt, som kollektivet vil indkøbe. Den slags tvang er ganske enkelt ude af trit med tiden.

Dette handler ikke om beboerdemokrati, for det er ikke fælles goder som legepladser, vaskekældre og stianlæg, der er naturlige dele af en boligforenings aktiviteter. Det handler om et rendyrket kommercielt produkt, som man kan indkøbe i fællesskab, hvis det giver mening, men som man også skal kunne takke nej til.

Hvad bliver da ellers det næste? Skal lejere så også tvinges til fælles indkøb af internet og mobiltelefoni? Eller hvad med fælles streaming-tjenester som Netflix?

Vi opfordrer til fri konkurrence
Pointen er, at kollektive indkøbsaftaler, som man tvinges til at være en del af, betyder, at man reelt er med til at finansiere andre menneskers forbrug. Hvis et flertal beslutter, at kollektivet – hver som én – skal abonnere på den helt store tv-pakke til knap 500 kr., kan det godt være, at man kan få forhandlet en rabat på 10 eller 15 procent. Men den rabat er jo ligegyldig, hvis man slet ikke ønsker den store tv-pakke, eller hvis man endda måske slet ikke ser tv.

Uanset rabatten er produktet for dyrt købt, hvis man ikke ønsker det. I andre tilfælde vil man måske kun have adgang til DRs kanaler, og det kan mange få med en lille antenne på altanen eller i stuen – og det koster ikke en krone udover licensen.

Boxer blev i kraft af sin offentligt tildelte licens sat i verden bl.a. for at kæmpe for valgfrihed for tv-seerne, og det gør vi. Derfor opfordrer vi også medieordførerne til at sikre, at der skabes fri konkurrence, således at alle borgere kan få glæde af maksimal valgfrihed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00