Debat

Byggeriets parter: Nedsæt grøn forskningsmission for at nedbringe bygningernes klimabelastning

Byggeri står for 30 procent af CO2-udledningerne, og vi kan reducere klimabelastningen fra bygningerne markant, hvis vi prioriterer forskning og innovation på området. Derfor bør der nedsættes en forskningsmission inden for bæredygtigt og cirkulært byggeri, skriver Christina Melvang og Niels Jørgen Aagaard

Med en ny grøn forskningsmission vil danske virksomheder kunne
udvikle produkter, løsninger og viden, der kan afsættes internationalt, skriver Christina Melvang og Niels Jørgen Aagaard.
Med en ny grøn forskningsmission vil danske virksomheder kunne udvikle produkter, løsninger og viden, der kan afsættes internationalt, skriver Christina Melvang og Niels Jørgen Aagaard.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Christina Melvang
Niels-Jørgen Aagaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Onsdag i sidste uge fremlagde klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) regeringens køreplan for, hvordan Danmark skal komme i mål med ambitionen om at reducere CO2-udledningen med 70 procent frem mod 2030.

Men hvis vi skal nå det mål, kommer vi ikke uden om byggeriet, der i dag står for 30 procent af Danmarks samlede CO2-udledning.

Der er et potentiale for at nedbringe CO2-udledningen fra byggeriet med 5,8 millioner ton per år – det svarer til 20 procent af Danmarks 70 procentmål. En øget prioritering af forskning og innovation kan bidrage til at reducere klimabelastningen fra byggeriet. Den grønne omstilling vil ikke ske, hvis ikke byggeriet i bred forstand er med.

For at realisere det store potentiale skal der iværksættes en målrettet forsknings- og innovationsindsats. Og det har politikerne mulighed for ved at etablere en grøn forskningsmission inden for bæredygtigt og cirkulært byggeri.

Mere innovation i byggeriet

We Build Denmark og ForskByg har etableret et samarbejde for at fremme forskning og innovation. For et år siden blev der afsat midler til fire grønne forskningsmissioner for at understøtte Danmarks ambitiøse CO2-mål. Vi foreslår nu, at der også skal være en forskningsmission inden for bæredygtigt og cirkulært byggeri.

Vi håber, at politikerne som led i finanslovsforhandlingerne for 2022 og udmøntningen af forskningsreserven vil være med til at skabe muligheden for en ny grøn forskningsmission inden for bæredygtigt og cirkulært byggeri.

Christina Melvang og Niels Jørgen Aagaard
Hhv. direktør for We Build Denmark og institutdirektør for DTU Byg og formand for ForskByg

Hvis vi vil realisere byggeriets store besparelsespotentialer, skal vi prioritere forskning og innovation inden for eksempelvis energieffektivisering, CO2-reduktion på byggepladsen, nye byggematerialer, renovering og transformation af bygninger, bæredygtig og langtidsholdbar infrastruktur, livscyklusbaserede værktøjer og dokumentationsmetoder, samt udvikling af intelligente byer og bygninger med lang levetid.

En række politiske beslutninger stiller krav til, at byggeriet også skal levere på den grønne omstilling.

Det gælder eksempelvis målsætningerne i den nationale strategi for bæredygtigt byggeri, handlingsplanen for cirkulær økonomi samt anbefalinger fra klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren.

Alle disse strategier kræver forskning og innovation inden for en lang række tværgående områder i hele byggeriets værdikæde, samt de krav, der kommer fra EU's Green Deal.

Danske produkter på verdensmarkedet

Med forslaget om en ny grøn forskningsmission vil danske virksomheder kunne udvikle produkter, løsninger og viden, der kan afsættes internationalt.

Danmark har i dag en betydelig eksport af såvel byggematerialer som rådgivning inden for byggeri og anlæg, der årligt svarer til en eksportværdi på cirka 70 milliarder kroner. Danske producenter af byggematerialer er internationalt anerkendte blandt andet inden for miljø- og energieffektive løsninger.

Samtidig er danske løsninger efterspurgte på verdensmarkedet, og mange danske rådgivende ingeniører og arkitekter rådgiver, tegner og bygger i hele verden. 

Vi håber, at politikerne som led i finanslovsforhandlingerne for 2022 og udmøntningen af forskningsreserven vil være med til at skabe muligheden for en ny grøn forskningsmission inden for bæredygtigt og cirkulært byggeri.

En sådan forskningsmission indeholder store potentialer både i forhold til den grønne omstilling og for at underbygge en dansk styrkeposition med internationale eksportpotentialer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00