Debat

Dansk Fjernvarme: Nej, kommuner tager ikke brødet ud af munden på VVS'ere

REPLIK: Kommuner og fjernvarmeselskaber vil ikke konkurrere med private udbydere, når de vil tilbyde husstande grønne varmepumper. Det vil i stedet fylde vvs'ernes ordrebøger, mener Dansk Fjernvarme.

Leverandører, installatører og VVS-firmaer vil ikke få mindre at lave, men tværtimod dobbelt så mange sager i ordrebøgerne, mener Dansk Fjernvarme.
Leverandører, installatører og VVS-firmaer vil ikke få mindre at lave, men tværtimod dobbelt så mange sager i ordrebøgerne, mener Dansk Fjernvarme.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nicolai Kipp
Chefkonsulent, Dansk Fjernvarme

Tekniq og Dansk Erhverv skoser i et debatindlæg i Altinget et beslutningsforslag fra SF, der ønsker at give kommunerne og kommunale forsyningsselskaber mulighed for at tilbyde individuelle grønne varmeløsninger til boligejere med oliefyr i landets yderområder.

De to organisationer kritiserer forslaget for at ville gøre kommunerne til erhvervsdrivende konkurrenter til deres medlemsskare af installatører, teknikere og leverandører af eksempelvis varmepumper.

SF's forslag rummer mange af de samme tanker og ønsker som Dansk Fjernvarmes politiske udspil om grøn varme til 500.000 boliger. Derfor føler vi i Dansk Fjernvarme også et behov for at uddybe vores forslag samt rydde en del af de misforståede kritikpunkter af vejen, som Tekniq og Dansk Erhverv frembringer i deres debatindlæg.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Og lad det være sagt med det samme: Kommunerne skal ikke installere varmepumper hos borgerne, ej heller begrænse konkurrencen i markedet for skift af oliefyr og gasfyr til fjernvarme eller individuel varmepumpe.

Fjernvarmen er en succes
De demokratisk ejede fjernvarmeselskaber har hidtil været begrænset til udbredelse af rørforbundet fjernvarme.

Lad det være sagt med det samme: Kommunerne skal ikke installere varmepumper hos borgerne.

Nicolai Kipp
Chefkonsulent, Dansk Fjernvarme

Fjernvarmen i Danmark er landet over udbygget på baggrund af modige politiske beslutninger og på baggrund af lokale ildsjæle og lokal iværksætterkraft.

Det har været en enestående succes – også når man tager de internationale briller på. Således er mere end 65 procent af boligerne i Danmark i dag tilsluttet den grønne fjernvarme. Danmark har også en anden politisk besluttet kollektiv opvarmningsform, som er naturgas.

Af de cirka 500.000 boliger uden fjernvarme har hovedparten et gasfyr til opvarmning. Mange af dem skal skifte fra kollektiv gasvarme til kollektiv fjernvarme.

Men der er omkring 200.000 til 300.000 boliger, hvor den rigtige løsning vil være en individuel varmepumpe. De har i dag oliefyr, gasfyr eller måske træpillefyr og fortjener som alle andre et tilbud om grøn varme som led i klimaindsatsen.

Et kollektivt tilbud om grøn varme
Det skal ske hurtigt for at nå 2030-målet om mindre end ti år.

For at komme i mål med denne opgave vil Dansk Fjernvarmes medlemmer sikre et kollektivt tilbud om grøn varmeforsyning – også til de boligejere, der i dag ikke har adgang til den kollektive varmeforsyning.

De sidste par år er der opsat omkring 10.000 luft-til-vand-varmepumper i boligerne. Når det ikke går hurtigere, skyldes det blandt andet, at kunderne er usikre på, hvad en varmepumpe betyder, og har svært ved at finde rundt blandt mange modeller og korrekt vejledning i forhold til deres ejendom. Nogle har heller ikke penge til at købe en varmepumpløsning, der kan koste omkring 100.000 kroner.

Dansk Fjernvarmes forslag er en hjælp til at øge aktiviteten og jobskabelsen markant, så der bliver installeret det dobbelte antal varmepumper om året.

De demokratisk ejede fjernvarmeselskaber tager dermed et klimaansvar og hjælper borgerne til grønne løsninger.

Læs også

Masser af arbejde til VVS'eren
Det bringer os tilbage til Tekniqs og Dansk Erhvervs medlemmer.

Leverandører, installatører og VVS-firmaer vil ikke få mindre at lave, men tværtimod dobbelt så mange sager i ordrebøgerne. Dansk Fjernvarmes forslag er nemlig ikke, at kommuner eller kommunale forsyningsselskaber skal lave VVS-arbejde. De skal derimod tiltrække kunderne, så alle får mere at lave.

Tanken er, at en kreds af demokratisk ejede fjernvarmeselskaber, herunder kommunalt ejede, skal have mulighed for at stifte et nyt andelsselskab, som skal rådgive kunderne og hjælpe dem til en varmepumpeløsning.

Når ordren så er i hus, vil den blive overdraget til leverandører og installatører for udførelse af det praktiske arbejde. Tekniq og Dansk Erhverv burde derfor tage imod denne nye forøgelse af markedet med glæde, da deres medlemmer vil få ekstra travlt – vi kan altså sammen gøre kagen større.

Modellen giver et nyt tilbud i markedet, som hjælper kunderne til de rigtige valg og hjælper med alt papirarbejdet samt gode lånemuligheder til købet.

Der skal hverken bruges penge fra skatteyderne eller fra fjernvarmekunderne. De nye andelsselskaber skal være non-profit og baseres på de klassiske andelstanker om, at vi står stærkere, når vi står sammen.

Det burde også Tekniq og Dansk Erhverv have en interesse i.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00