Ejendomdanmark: En hård Brexit kan få store konsekvenser – også for Danmark

DEBAT: I Danmark har vi 45.000 stillinger relateret til eksport til Storbritannien, og hvis det ender med en hård Brexit, kan vi ikke undgå at gå fri af følgevirkningerne, skriver Jannick Nytoft. 

Af Jannick Nytoft
Adm. direktør, Ejendomdanmark

Fra lygtepæle og bøgetræer betragter politikerne os i disse dage. Med et europaparlamentsvalg på trapperne skal vi danskere igen tage stilling til, hvilket Europa vi ønsker. Det er et vigtigt valg, fordi EU i høj grad påvirker os herhjemme.

Men også særligt vigtigt, fordi vi alle har set, hvor galt det kan gå, hvis følelsen af en demokratisk udvikling i Europa svigter. Som det skete for briterne, da de for over to år siden stemte sig til et farvel til EU. Brexit – uanset hvilken form det ender i – bliver nok en realitet.

En løsning på, hvordan afskeden skal ske i praksis, er endnu ikke på plads. Når vi frem til 31. oktober uden en aftale, kan Halloween i år ende endnu mere skræmmende, end den plejer. Det kan få store konsekvenser for det britiske ejendomsmarked og for britisk økonomi, hvis ikke der findes et alternativ til "Hard Brexit". 

Også i Danmark, hvor 45.000 job er relateret til eksport til Storbritannien, kan vi blive ramt af de ringe i vandet, som en hård Brexit vil medføre i hele den europæiske økonomi. Samarbejdet på tværs af landene er vigtigt, og det er utopi at tro, at vi i Danmark går fri af følgevirkninger, hvis recessionen rammer hårdt i Storbritannien.

Konsekvenser af en hård Brexit
Det er selvsagt svært at forudse udviklingen i Storbritannien nøjagtigt, og der er forskellige bud på, hvordan og hvor meget Brexit vil påvirke ejendomsmarkedet. Der er dog konsensus om, at ejendomsværdierne i Storbritannien vil falde. Spørgsmålet, der står tilbage, er: hvor meget? 

Den britiske centralbank, Bank of England, forventer, at markedet for investeringsejendomme kan falde helt op til 48 procent over en femårig periode, hvis det ender med en hård Brexit.

Det er mere end under finanskrisen i 2008, hvor priserne faldt med 42 procent fra top til bund. Lykkes det briterne at lande en aftale med EU, forventer Bank of England "blot", at priserne vil falde med 27 procent over fem år. 

Og det er ikke kun ejendomsmarkedet, som bunden vil blive slået ud af, hvis det ender med en hård Brexit. Det er nærmere et billede på de meget store konsekvenser, det vil have for den samlede britiske økonomi, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale. Konsekvenser, vi også vil kunne mærke herhjemme i form af tab for investorer, samhandel og dermed også dansk beskæftigelse.

Bank of England forventer, at bruttonationalproduktet i Storbritannien kan falde med op til otte procent, hvis det ender med en hård Brexit. Arbejdsløsheden vil kunne stige fra cirka fire procent til 7,5 procent, mens huspriserne kan falde med op til 30 procent.

Efteråret 2019
Når der særligt vil være store fald i priserne for investeringsejendomme, skyldes det blandt andet strammere kreditvilkår, og at der som følge af en lavere efterspørgsel også vil være faldende lejeindtægter. Men som det er med forudsigelser, er der mange ubekendte. I sin analyse viser Bank of England det værst tænkelige scenarie. Så galt går det forhåbentligt ikke – selvom der ikke kommer en aftale på plads mellem EU og Storbritannien.  

Når vi herhjemme om et par uger tager til de lokale skolers gymnastiksale og sætter et kryds ved en europaparlamentskandidat, betyder det noget, fordi vi i Danmark bliver påvirket af det, der sker i Europa. Et nærliggende spørgsmål er, hvilken effekt Brexit og en tilbagegang i britisk økonomi vil have på den europæiske og danske økonomi. 

Desværre er svaret nok, at grundet faldet i samhandel mellem landene vil både briterne og europæerne tabe på Brexit – men det er særligt i Storbritannien, at den økonomiske aktivitet vil falde. Det nåede en gruppe økonomer fra "European Network of Economic and Fiscal Policy Research" også frem til, da de så nærmere på Brexits betydning. 

Storbritannien er Danmarks fjerdestørste samhandelspartner, og for Danmark vil det specielt være eksporten af fødevarer og maskiner, der står over for et fald. Men hvis denne eksport i stedet kan afsættes i nye vækstmarkeder, vil det afbøde slaget en smule. Hvor store konsekvenser der i sidste ende bliver tale om, kommer an på, hvilken aftale der nås frem til i forhandlingerne i løbet af sommeren og efteråret 2019. Indtil da må vi holde vejret og vente.  

 

 

 

Forrige artikel V-borgmester: Spild ikke klimakrudtet på socialistisk forbudstankegang V-borgmester: Spild ikke klimakrudtet på socialistisk forbudstankegang Næste artikel BL til Københavns Kommune: Afskaf kommunale særregler om alment byggeri BL til Københavns Kommune: Afskaf kommunale særregler om alment byggeri