Debat

V-borgmester: Spild ikke klimakrudtet på socialistisk forbudstankegang

DEBAT: Klimaudskamning og symbolpolitik kan ikke rette op på verdens klimaproblemer. Men erhvervslivet har potentialet til at sende Danmark ud i endnu et grønt væksteventyr og samtidig gøre noget godt for klimaet, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard.

Flere
københavnske virksomheder begynder at tænke i mere klimavenlige baner,
skriver Cecilia Lonning-Skovgaard. 
Flere københavnske virksomheder begynder at tænke i mere klimavenlige baner, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, København (V)

Det fyger med forskellige løsninger på klimakrisen. Desværre er det især de forslag, der går på at udskamme danskerne og forbyde kød, flyrejser, dieselbiler og meget andet, der trækker overskrifter. Det er ærgerligt – dels fordi forslagene udspringer af en klassisk socialistisk forbudstankegang, og dels fordi de reelt ikke batter i forhold til at rette op på en samlet verdens klimaproblemer.

Heldigvis findes der dog også reelle løsninger, som vil være en kæmpe gevinst for miljøet snarere end en byrde for os som individer og samfund. Løsninger, der bunder i troen på, at det er teknologiske landvindinger snarere end indgreb i den personlige frihed, der skal skabe klimamæssig stabilitet.

Hvis vi tænker os om og samarbejder, kan vi skabe den nødvendige målrettede prioritering af den grønne omstilling i erhvervslivet og sætte turbo på den igangværende satsning på udviklingen af nye grønne teknologier.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Gode initiativer undervejs
Det betyder, at vi skal bruge mere vedvarende energi, genbruge ting i højere grad og skrue op for genanvendelsen af de produkter, som vi producerer – alt lige fra papir til plastik. Grøn omstilling er også øget brug af bæredygtige materialer samt design af bedre og mere miljøvenlige produkter.

Og potentialet er til stede. En rapport fra Udenrigsministeriet viser, at der i FN's verdensmål er vækstmuligheder for op imod 400 milliarder kroner i Danmark. Den udfordring har de danske og københavnske virksomheder taget op.

Hvis vi virkelig vil gøre noget godt for klimaet, skal vi ikke spilde krudtet på at fremsætte tomme, symbolske forslag om for eksempel kødfrie dage på plejehjemmene.

Cecilia Lonning-Skovgaard
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, København (V)

Tøjvirksomheden Pelechecoco på Nørrebro arbejder udelukkende med genbrugsmaterialer og genanvender læder i en mængde, der svarer til 20.000 dyr om året. Carlsberg er ved at udvikle verdens første nedbrydelige flaske, som skal bestå af træfibre.

Og i Københavns Lufthavn har man meldt ud, at man gennem bæredygtigt brændstof og grøn strøm vil være CO2-neutral ved udgangen af 2019. Mit håb er, at også vi i kommunerne kan skubbe på den udvikling og sende Danmark ud i endnu et grønt væksteventyr med alle de arbejdspladser og den velstand, det vil medføre.

Men det stiller nogle skarpe krav til os. Hvis vi virkelig vil gøre noget godt for klimaet, skal vi ikke spilde krudtet på at fremsætte tomme, symbolske forslag om for eksempel kødfrie dage på plejehjemmene.

Mere grøn teknologi
I stedet skal vi fokusere på at være til for virksomhederne. De har nemlig brug for målrettet støtte og samarbejde i bestræbelserne på at skabe nye grønne teknologier. Det budskab var heller ikke til at tage fejl af, da jeg for nylig deltog i Københavns Kommunes årlige erhvervsdialogmøde, hvor vi netop diskuterede den grønne omstilling med en række virksomheder. 

Vores opgave overalt i landets kommuner er derfor at tage handsken op og samarbejde med virksomhederne, så de kan fortsætte med at drive den grønne omstilling med en sund bundlinje.

I København arbejder vi med at sikre, at virksomhederne har gode rammebetingelser – at de har specialiseret arbejdskraft til rådighed, at der er god fremkommelighed i byen, og at den kommunale service er i top.

Vi forsøger også at hjælpe virksomhederne med kompetenceudvikling, og tilbyder eksempelvis målrettede programmer for grøn vækst i Erhvervshus Hovedstaden. Og så går vi proaktivt ind og arbejder med ambitiøse grønne målsætninger i alt fra udbud til indkøbspolitik.

Jeg er helt overbevist om, at vi kan komme meget langt med et tættere og mere målrettet samarbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00