Debat

Enhedslisten: Byg flere almene boliger

DEBAT: Venstre og Socialdemokratiet kæmper om at love flest penge til boligejerne. Brug dog i stedet pengene på at bygge almene boliger, som omfatter gode naboskaber, og hvor man hjælper hinanden, skriver Søren Egge Rasmussen (EL).

Der skal bygges flere almene boliger i Danmark, som disse på Amager, mener Søren Egge Rasmussen (EL).
Der skal bygges flere almene boliger i Danmark, som disse på Amager, mener Søren Egge Rasmussen (EL).Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Egge Rasmussen (EL)
Boligordfører

Jeg er privilegeret. Jeg har i 20 år boet i en af Danmarks 550.00 almene boliger og kan blive boende, hvis jeg betaler min husleje, overholder vores husorden og ikke spiller høj musik døgnet rundt - eller bruger Round Up i haven.

Jeg værdsætter at bo i en spekulationsfri bolig, hvor der ikke er en investor, som kan tjene på vores husleje. En almen boligforening har beboerdemokrati, hvor vi på det årlige afdelingsmøde behandler forslag fra beboerne, vælger bestyrelse og godkender afdelingens budget og dermed fastlægger næste års husleje. Vores engagement i afdelingen med deltagelse i vedligeholdelsesopgaver, græsslåning, rengøring af fælleshuset og en omfattende affaldssortering er med til at holde vores husleje nede og styrke fælleskabet.

Et fællesskab, som også omfatter gode naboskaber, hvor man hjælper hinanden, tager hensyn og passer godt på de mindste børn.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Og når man i en afdeling har tilbagebetalt kreditforeningslånene, fortsætter man med at betale det samme beløb, som så går til Landsbyggefonden og lokale dispositionsfonde, som kan støtte afdelingers behov for støtte til renoveringer.

En meget solidarisk boligform, som bør få større udbredelse.

Det er nødvendigt med planlægning, boligpolitik og igen at få en boligminister.

Søren Egge Rasmussen, boligordfører hos Enhedslisten

Socialdemokraterne og Venstre konkurrerer i 2025-planer om, hvem der kan give husejernes flest penge. 30 milliarder til boligejerne er højeste bud fra S for at undgå stigende boligskatter til husejerne. Brug dog i stedet pengene på at øge det almene byggeri. Flere almene boliger kan sikre mere fleksible flyttemønstre, mere frihed og give almindelige lønmodtagere bedre muligheder for at opnå en bolig i de større byer.

Flere ungdomsboliger
Almene ungdomsboliger sikrer, at tilflyttere til studiebyer lettere kan få en bolig med et begrænset indskud. De unge slipper dermed for at skulle udsættes for det vilde vesten, hvor værelsesudlejere skruer prisen op og tager en alt for høj husleje. 

Enhedslisten har kaldt boligministeren i samråd 29. september for at få drøftet udviklingen i antallet af studiepladser i de største byer sammenholdt med udviklingen i antallet af ungdomsboliger. Skriftlige svar på vores spørgsmål viser, at der især i København er opstået en stor mangel på ungdomsboliger.

Forliget om ændringer af planloven giver mulighed for, at der opføres midlertidige studieboliger i tre år med mulighed for forlængelse. For at sikre ordenlige midlertidige løsninger i containerbyer eller ombygninger af erhvervslokaler er det nødvendigt, at den midlertidige status bliver forlænget til ti år.

Ellers er det ikke rentabelt at etablere de midlertidige boliger til en husleje, som de studerende kan betale.

Byg problemerne væk
Det er uacceptabelt, at mange studerende hvert år får forstyrret deres studiestart med boligmangel. Det er forståeligt, at nogle forældre hjælper deres børn ved at købe en lejlighed, men vilkårene skal ændres, så virksomhedsordningen med store skattefradrag afskaffes for forældrekøb.

Dermed kan statskassen spare 125 til 250 millioner kroner, som kan bruges til at bygge flere almene ungdomsboliger. Offentlige kroner skal ikke gå til skattefordele til velstående forældre. I stedet skal pengene bruges på at øge ligheden på boligmarkedet for de unge og skabe flere boliger i de større byer, hvor boligmarkedet er presset.

Problemerne skal bygges væk. Derudover bør der laves en større plan, der kan sikre, at der bliver bygget mere, i takt med at antallet af studiepladser stiger. Det er nødvendigt med planlægning, boligpolitik og igen at få en boligminister.

Markedskræfterne egner sig ikke til at løse boligproblemer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00