Debat

F&P svarer LLO: Vores investeringer gavner både lejere og andre almindelige danskere

Forsikring & Pension arbejder for de danske pensionssparere og tilliden til vores fælles pensionssystem. Her trækker huslejeloftet helt entydigt i den forkerte retning, skriver vicedirektør Jan V. Hansen i en replik til LLO.

Selv om vi har stor forståelse for, at inflationen rammer mange hårdt i denne tid, er det helt grundlæggende skævt, hvis prisindekseringen kun respekteres af politikere og LLO, når priserne er lave, skriver Jan V. Hansen.
Selv om vi har stor forståelse for, at inflationen rammer mange hårdt i denne tid, er det helt grundlæggende skævt, hvis prisindekseringen kun respekteres af politikere og LLO, når priserne er lave, skriver Jan V. Hansen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jan V. Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I et indlæg i Altinget hævder chefjurist Anders Svendsen fra Lejernes Landsorganisation, at Forsikring & Pension er "sendt i byen", når vi kritiserer det mildest talt forhastede huslejeloft, som regeringen og et snævert politisk flertal har indgået aftale om.

Jeg vil gerne starte med at forsikre Lejernes Landsorganisation om, at Forsikring & Pension ikke "går i byen" på vegne af andre end vores medlemmer og de millioner af danske pensionsopsparere og forsikringskunder, hvis tryghed vores medlemmer arbejder for hver dag.

Og jeg vil opfordre til, at Lejernes Landsorganisation følger sin egen opfordring om at basere debatten på saglige argumenter frem for den slags retorik.

Huslejeloftet er på ingen måde målrettet de lejere, som er særligt presset på økonomien. Tværtimod vil de  velhavende lejere, der sidder i de dyreste lejemål, nyde allerstørst gavn af loftet.

Jan V. Hansen
Vicedirektør, Forsikring & Pension

Loftet er ikke målrettet pressede lejere

Det huslejeloft, som et snævert flertal nu har aftalt, griber direkte ind i den lejelov fra 2015, som Lejernes Landsorganisation selv har været ivrige fortalere for.

Loven betød, at huslejen højst kunne reguleres med det såkaldte nettoprisindeks, så huslejestigninger og prisstigninger fulgtes ad. Det har selvsagt været til stor glæde for lejerne i den lange periode, hvor prisudviklingen har ligget tæt på nul.

Men selv om vi har overordentlig stor forståelse for, at inflationen nu rammer mange hårdt i denne tid, er det helt grundlæggende skævt, hvis prisindekseringen kun respekteres af politikere og Lejernes Landsorganisation, når priserne er lave – mens danske pensionsopsparere så til gengæld må samle regningen op, nu hvor inflationen stiger.

Fra Forsikring & Pensions side anerkender vi fuldt ud det problem, at nogle lejere er hårdt presset på privatøkonomien som følge af inflationen. Men selv om problemet er reelt, kan løsningen godt være forkert. Faktum er, at huslejeloftet på ingen måde er målrettet de lejere, som er særligt presset på økonomien.

Tværtimod vil de mange velhavende lejere, der sidder i de dyreste lejemål, i sagens natur nyde allerstørst gavn af loftet. På bekostning af et lavere afkast til for eksempel den ufaglærte medarbejder eller butiksansatte, som har en del af sin pensionsopsparing investeret i ejendomme.

Pensionsselskabernes investeringer i boliger sikrer afkast til pensionsopsparerne og flere af de boliger, som både regeringen og LLO så ivrigt efterspørger.

Jan V. Hansen
Vicedirektør, Forsikring & Pension

Vores investeringer er i lejeres interesse

Af selvsamme grund anerkender jeg helt grundlæggende ikke Anders Svendsens præmis om, at Forsikring & Pension alene burde have øje for interesserne for de pensionsopsparere, som bor til leje og vil kunne få kortsigtet gavn af et huslejeloft. Vores blik og fokus er på de samlede danske pensionssparere og tilliden til vores pensionssystem. Og her trækker huslejeloftet helt entydigt i den forkerte retning.

Det forekommer dybt paradoksalt, når Anders Svendsen i sit eget indlæg skriver, at "Mange udlejere kunne selv se alvoren, for eksempel Danica Pension, som oplyste, at de frivilligt ville opkræve halvdelen af stigningen i nettoprisindekset. Hvis politikerne ikke må gribe ind i sådan en alvorlig situation, hvornår må de så få lov at gribe ind, hvis det står til Forsikring & Pension?".

For hvorfor i alverden er der brug for politiske indgreb i en situation, hvor udlejere allerede hver især indtænker hensynet til de konkrete lejere og omstændighederne for det konkrete lejemål?

Kernen i sagen er, at pensionsselskabernes investeringer i boliger helt ubetinget er i både pensionsopsparernes og lejernes interesse, fordi det sikrer afkast til pensionsopsparerne og flere af de boliger, som både regeringen og Lejernes Landsorganisation så ivrigt efterspørger.

Men investeringer forudsætter tillid og kendte, klare rammer. Det bliver der rokket ved i alvorlig grad med dette indgreb, og jeg håber, at både Lejernes Landsorganisation og vores politikere i det videre vil have blik for lejernes langsigtede interesse.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan V. Hansen

Vicedirektør, Forsikring & Pension
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1989)

Anders Svendsen

Chefjurist, Lejernes Landsorganisation
cand.jur. (Københavns Uni. 2015)

0:000:00