Debat

Frie Grønne: Det skal være slut med skattefri milliongevinster på boligmarkedet

Uligheden løber løbsk, hvis ikke vi sætter en stopper for skattefri milliongevinster på boligmarkedet. Vi er klar med tre tiltag, der skal tæmme et boligmarked ude af kontrol, skriver Sikandar Siddique fra Frie Grønne.

Vi kan ikke være tjent med den ulighed, som boligmarkedet skaber. Det skaber parallelsamfund, skriver Sikandar Siddique.
Vi kan ikke være tjent med den ulighed, som boligmarkedet skaber. Det skaber parallelsamfund, skriver Sikandar Siddique.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Sikandar Siddique
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I årevis har vi fået tudet ørerne fulde af, at det skal kunne betale sig at arbejde.

Med det slogan har et stort flertal på Christiansborg med en sjælden set nidkærhed gennemtvunget den ene reform efter den anden, der presser os borgere – og særligt de mest udsatte – hurtigere og hurtigere rundt i hamsterhjulet. Kontrol, tvang og en indgriben i folks hverdagsliv i et omfang, som sjældent er set.

Men uanset alle de kontrolregimer, der er blevet indført, er sandheden, at der er noget, der kan betale sig langt, langt bedre end at arbejde.

Temadebat

Hvad stiller vi op med de galopperende boligpriser?
Mens boligpriserne galopperer af sted, har regeringen gentagne gange afvist at foretage indgreb.

Finansminister Nicolai Wammen (S) fastslog i april, at regeringen hverken frygter for en ny finanskrise eller planlægger indgreb på boligmarkedet, men at regeringen "vil følge udviklingen tæt i de kommende måneder".

Altinget giver i en temadebat ordet til økonomer, interessenter og politikere, som vil debattere, hvorvidt de vil regulere de stigende boligpriser, og hvordan de vil foretage eventuelle indgreb.

Her er deltagerne:

  • Birthe Larsen, lektor ved Økonomisk Institut på Copenhagen Business School 
  • Curt Liliegreen, direktør, Boligøkonomisk Videncenter 
  • Kathrine Olldag (R), medlem af Folketinget og skatteordfører 
  • Lars Andersen, direktør, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd  
  • Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker, Danske Bank 
  • Louise Schack Elholm (V), medlem af Folketinget og skatteordfører 
  • Michael Rehm, seniorforsker ved University of Auckland Business School
  • Mira Lie Nielsen, chefanalytiker, Nykredit
  • Peter Englund, professor emeritus ved Stockholm School of Economics
  • Troels Ravn (S), medlem af Folketinget og skatteordfører.

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det kan betale sig at eje. Ja, det kan i den grad betale sig at eje en lejlighed, et hus eller en bolig i København eller i Aarhus eller i områder omkring vores to største byer.

Boligmarkedet skaber ulige livsvilkår
I disse år scorer landets boligejere nemlig skattefri milliongevinster, fordi boligmarkedet er overophedet, og prisstigningerne er helt ude af kontrol.

På få år kan man score skattefri milliongevinster, som det vil tage almindelige lønmodtagere mange, mange år at tjene. Og det blot fordi man er en af de heldige, der er kommet ind på boligmarkedet på det rette tidspunkt.

Blot fordi man bor i det rigtige postnummer og lever op til bankernes af og til ganske uretfærdige krav for, hvad der skal til for, at du bliver vurderet som egnet til at optage lån.

Det skaber massiv ulighed. Det opdeler os i nye klasser. Dem, der er på boligmarkedet, og dem, der står uden for. Ejere mod lejere. Dem, der bor i de store byer, hvor priserne stiger helt vildt, og dem, der på bor landet, hvor husene ikke kan blive solgt, og hvor bankerne ikke vil låne penge til huskøb.

Altså land mod by. Dem, der er med til boligfesten – og dem, der står uden for og ikke må komme ind til festen. Tit de gamle mod de unge.

Vi kan ikke være tjent med den ulighed. Med disse nye parallelsamfund. Det skaber ulige muligheder og ulige livsvilkår. Det kan skabe tilstande, som minder om USA eller andre lande, hvor de rigeste spærrer sig inde i rigmandsghettoer i gated communities med private vagter og høje mure.

Det må og skal vi forhindre. For ud over at uligheden er uretfærdig, er den heller ikke god for sammenhængskraften og et Danmark, hvor vi kerer os om hinanden, fordi vi kan sætte os i hinandens sted.

Tre konkrete forslag
Vi har derfor fra Frie Grønne lanceret tre konkrete tiltag, der skal bremse den ulighed, som eksploderer i disse år.

Vi ønsker helt konkret at beskatte de milliongevinster, der er på boligmarkedet. I vores nabolande har man allerede skatter på de gevinster.

I Sverige, Norge og Finland varierer skatteprocenten fra 22 til 34 procent, når man sælger sin bolig. Det skal vi lade os inspirere af i Danmark.

Vi vil dertil også forsøge at bremse overophedningen af boligmarkedet ved at udfase afdragsfrie lån, som ifølge Nationalbanken har stået for en stor del af de prisstigninger, som vi har set på boliger, siden de blev indført i starten af årtusindet.

Og sidst, men ikke mindst, vil vi tage magten fra bankerne ved at give retten til at begrænse pengeskabelse Nationalbanken. Så bankerne ikke – med egne interesser i baghovedet – kan styrke det pyramidespil, som boligmarkedet er blevet.

Det vil givetvis ikke blive opfattet som lige populært af alle. Mange vil have noget i klemme eller føle, at de bliver snydt, men det er uansvarligt for os alle at fortsætte som nu.

Det er uansvarligt at se på, mens sammenhængskraften udhules, og mens forskellen på rig og fattig kun bliver større og større.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00