Debat

Grøn byggeorganisation: Vi skal konkurrere på bæredygtighed frem for rapporteringsformat

Når EU’s nye bæredygtighedskrav træder i kraft ved årsskiftet, er det vigtigt, at virksomhederne står sammen om en fælles tilgang til rapporteringen. På den måde kan bæredygtighed blive det egentlige konkurrenceparameter. Det er byggebranchen et eksempel på, skriver Annemarie Munk Riis.

Den danske bygge- og ejendomsbranche har mere end ti års erfaring med bæredygtighedsrapportering, skriver Annemarie Munk Riis.<br>
Den danske bygge- og ejendomsbranche har mere end ti års erfaring med bæredygtighedsrapportering, skriver Annemarie Munk Riis.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annemarie Munk Riis
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bygge- og ejendomsbranchen står for 30 procent af Danmarks CO2-udledning, 35 procent af Danmarks affald og 40 procent af Danmarks energiforbrug. Byggeriet skader også biodiversitet, bruger alt for mange ressourcer, og med branchens lange og komplicerede værdikæde opstår der også en række sociale udfordringer.

Sektoren er en central brik i omstillingen til en bæredygtig fremtid, og derfor er troværdig ESG-rapportering et meget vigtigt fokusområde.

Et sundt marked er transparent

Med denne nye bølge af regulering har EU særligt fokus på at flytte de finansielle strømme i en grøn retning for dermed at gøre verden mere bæredygtig. Det sker blandt andet gennem øget transparens i form af krav til dokumentation af virksomhedernes bæredygtighedsindsatser.

Der bliver i dag brugt enorme ressourcer på at læse op på lovgivning og omsætte det til hverdagens arbejde med ESG

Annemarie Munk Riis
Administrerende direktør, Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Når disse forordninger og direktiver bliver implementeret, vil det være lettere at sammenligne bæredygtighedsniveauet hos virksomhederne. Som forbruger vil du eksempelvis kunne gennemskue om dit pensionsselskab, din bank eller dit forsikringsselskab er særlig grønt – noget som i dag er svært.

I byggeriet bliver det et centralt emne både på virksomhedsniveau og for hver enkel bygning. Det er forventningen, at hvis man ikke kan efterleve disse nye rapporteringskrav, så får man svært ved at finansiere byggeprojekter.

Når du om få år eksempelvis skal i banken og låne 100 millioner til et byggeprojekt, kommer du ikke langt ind ad døren uden at have dine ESG-data med under armen. Eller hvis du overvejer at købe en lejlighed, vil du i fremtiden kunne spørge ind til, hvordan den performer på bæredygtighedsparametre, der er relevante for netop dig.

Vi må ikke konkurrere på rapporteringsformat

Da EU-taksonomien udkom med en række tekniske dokumentationskrav til bygninger, valgte vi i Rådet for Bæredygtigt Byggeri at udarbejde en række vejledninger, kurser og dialogmøder for branchen.

Det har vi gjort på tværs af værdikæden i parløb med vores internationale Green Building Council-partnere og EU-kommissionen. Denne viden stilles frit til rådighed på vores hjemmeside og tilgangen bakkes op af en række af landets største investorer.

Jeg ser det som en nødvendighed, at vi finder fælles løsninger og ikke spilder ressourcer på hver især at opfinde den dybe tallerken. Det handler igen om at komme videre til de reelle bæredygtighedstiltag.

I disse år udkommer EU med regulering i høj hastighed. Det er præcis det, klimakrisen fortjener. Men det sætter store krav til virksomhederne. Der bliver i dag brugt enorme ressourcer på at læse op på lovgivning og omsætte det til hverdagens arbejde med ESG.

I Rådet for Bæredygtigt Byggeri oplever vi en kæmpe fordel, når virksomhederne står sammen om en fælles tilgang og værktøjer til rapportering. På den måde bliver bæredygtighed et konkurrenceparameter, og ikke hvem der er bedst til at rapportere.

Ensretning kan skabe udvikling

Heldigvis er de fleste i bygge- og ejendomsbranchen allerede vant til at lave rapportering på bygningsniveau. Omtrent 45 procent af store byggerier benytter certificeringsordningen DGNB til at få valideret data om bæredygtighedstiltag.

Den danske byggebranche har et unikt udgangspunkt for at blive internationalt førende på ESG-rapportering på bygningsniveau

Annemarie Munk Riis
Administrerende direktør, Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Det betyder, at byggebranchen i dag ikke i særlig høj grad diskuterer rammen for bæredygtighedsrapportering på bygningsniveau, men i stedet bruger ressourcerne på at præstere godt.

Meget af den ESG-data, der efterspørges på bygningsniveau fra de nye EU-krav kan i dag overføres direkte fra en DGNB-certificering til ESG-rapportering.

Den danske bygge- og ejendomsbranche har med udgangspunkt i DGNB og derigennem mere end ti års erfaring med bæredygtighedsrapportering, et unikt udgangspunkt for at blive internationalt førende på ESG-rapportering på bygningsniveau. På den måde kan vi i stedet bruge energien på bæredygtighedstiltag.

Jo hurtigere virksomhederne får styr på bæredygtighedsrapporteringen, kan det komme til at handle om det vigtige, nemlig at have de grønneste tal i sin ESG-rapport.

Temadebat

Når EU's CSRD-direktiv træder i kraft fra 2024, skal europæiske virksomheder skrue markant op for deres rapportering om bæredygtighed.

Det sætter Altinget fokus på i en ny temadebat, hvor vi inviterer centrale aktører til at debattere, om kravene bliver en regeljungle eller reel drivkraft for bæredygtig udvikling.

Du kan læse oplægget for debatten her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annemarie Munk Riis

Adm. direktør, Rådet for Bæredygtigt Byggeri
cand.polit. (Københavns Uni.) ph.d. (CBS)

0:000:00