KL-formand om topart: Det ser svært ud

FLYGTNINGE: Omkostningerne ved at modtage flygtninge skiller fortsat kommunerne og regeringen ved de såkaldte toparts-forhandlinger. KL's formand Martin Damm (V) er dog åben for kreative løsninger.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Kim Rosenkilde

Det er endnu ikke lykkedes KL at presse nye penge ud af finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til at dække kommunernes ekstraordinære udgifter til at modtage flygtninge i 2016.

Tirsdag mødtes KL's formand Martin Damm (V) med finansministeren for at fortsætte de toparts-forhandlinger, der skal hjælpe kommunerne med opgaven ved at modtage de mange tusinde flygtninge.

Øverst på KL's liste med krav står ønsket om flere penge i 2016 og hjælp til at løse udfordringen med at finde op mod 10.000 billige boliger, som flygtninge kan betale.

KL's topmøde i Aalborg i sidste uge, udtrykte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) opbakning til kommunernes udfordringer med at finde boliger. 

Men nye penge er endnu ikke kommet på bordet, lyder det fra KL's forhandlere.

"Det er ualmindeligt svært at sige det mildt. Normalt når man har forhandlinger, så begynder det at rykke. Men det her rykker ikke nogen steder. Så det er tungt," siger Martin Damm.

Krise, ikke sammenbrud
Han afviser, at der er tale om et egentligt sammenbrud i forhandlingerne. Men en krise kan man godt kalde det.

"De næste dage må vise, om vi kommer videre. Vi har udvekslet nogle papirer, og dem må vi hver især kigge på," siger Martin Damm.

Der er planlagt et nyt møde sidst på ugen. Det er nogenlunde samtidig med, at regeringen forventer at kunne lande en trepartsaftale om nye veje til at få flygtninge ind på arbejdsmarkedet.

KL's formand vil dog ikke betinge sin tilslutning til treparts-resultatet af, at KL også er nået til enighed med regeringen i forbindelse med de sideløbende toparts-forhandlinger.

Bagdøren står på klem
Martin Damm melder sig i den forbindelse parat til at se på alternative veje til at løse kommunernes helt aktuelle økonomiske udfordringer ved at modtage flygtninge.

"Vi skal have en økonomisk kompensation på en eller anden måde. Og det må man finde en vej ud af. Hvis man ikke kan komme ind ad fordøren, så må man jo gøre det gennem bagdøren," siger Martin Damm.

Hans afgørende succeskriterium er, at en eventuel aftale giver mulighed for at løfte den opgave med, at flere og flere flygtninge i løbet af 2016 forlader asylcentre for at starte en tilværelse op ude i landets lokalområder.

Derfor opererer KL heller ikke med ultimative krav. 

"Vi har bare sagt, at der skal findes en samlet løsning for, at kommunerne har en jordisk chance for at løse opgaven. Man kan pakke det på forskellig vis. Og det er summen af ting, der afgør, om vi har en chance for at løse opgave," siger Martin Damm

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

0:000:00