Partier vil hjælpe førstegangskøbere med helt ny "hybrid mellem en ejerbolig og en lejebolig”

Danskerne skal have mulighed for at købe en procentdel af en bolig og leje resten, foreslår fire partier på Københavns Rådhus, der håber, at idéen kan give flere førstegangskøbere mulighed for at komme ind på markedet. Boligministeren ser med interesse på forslaget, mens ekspert påpeger flere svagheder. 

Boligtypen kan blive, hvad andelsboligen var for 20 år siden, vurderer socialdemokraten Jonas Bjørn Jensen.
Boligtypen kan blive, hvad andelsboligen var for 20 år siden, vurderer socialdemokraten Jonas Bjørn Jensen.Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Stigende renter og højtflyvende priser på ejerboliger i København har gjort det svært for førstegangskøbere at komme ind på markedet. 

Det har fået Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre og SF på Københavns Rådhus til at tænke kreativt. 

De fire partier foreslår nu, at København skal tilbyde en i dansk kontekst helt ny boligform, der ifølge det socialdemokratiske medlem af borgerrepræsentationen Jonas Bjørn Jensen bedst kan beskrives som en “hybrid mellem en ejerbolig og en lejebolig”. 

“Det her har potentiale til at blive det, som andelsboligen var i København for 20 år siden: En god, billig boligform, hvor man er herre i eget hus og kan få en blid vej ind på boligmarkedet, uden at man skal gældsætte sig i banken til op over begge ører," siger han.  

Læs også

Ikke billige boliger 

Forslaget lyder i sin enkelthed, at københavnerne skal have mulighed for at købe en procentdel af en ejerbolig, mens resten af boligen skal lejes ud til køberen.

På den måde kan man nedbringe den første udbetaling, der for mange unge førstegangskøbere er en central barriere for at komme ind på boligmarkedet.   

Særligt i hovedstadsområdet og Aarhus kan modellen være gavnlig for aspirerende boligejere, fordi der her stilles særligt høje krav til opsparing i forbindelse med boligkøb, forklarer boligøkonom Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter. 

“Førstegangskøberne skal overvinde nogle kapitalbarrierer, inden de kan flytte ind i en ejerbolig, som modellen nok kan gøre mindre," siger Curt Liliegreen.

Han påpeger dog samtidig, at mange reelt vil løbe ind i finansieringsproblemer, fordi det ikke er deres opsparing men indkomst, der er den begrænsende faktor for boliglånet. Og her hjælper hybridboligen ikke.

"Man skal huske, at det her ikke er nogen billig boligform og ikke har noget gøre med det, vi kalder betalbare boliger,” siger Curt Liliegreen.  

Samtidig har modellen ifølge Curt Liliegreen den udfordring som løsning på manglen på betalbare boliger i København, at hybridboligernes værdi løbende følger markedsudviklingen. 

Derfor vil de i modsætning til almene boliger med årene igen blive utilgængelige for boligsøgende med små opsparinger.  

“Det her er ikke en generel løsning på Københavns problemer på boligmarkedet. Det er ikke en holdbar løsning at skaffe folk ejerboliger, hvis du vil have betalbare boliger, og det løser kun et behov for den ene person, der køber boligen første gang,” siger han. 

Læs også

Inspireret af Oslo 

Forslagsstillerne har ladet sig inspirere af Oslo Kommune, der sammen med en række ejendomsudviklere og investorer, herunder danske NREP, i 2022 etablerede boligselskabet OsloBolig. 

Her tilbyder selskabet interesserede boligkøbere at købe en andel af boligen, mens selskabet beholder ejerskabet over resten.

Den del lejer køberen så, indtil vedkommende eventuelt senere overtager en større del eller hele boligen. 

Derfor vil boligerne på sigt ende som egentlige ejerboliger, ligesom de fra starten vil blive prissat på normale markedsvilkår.  

Jonas Bjørn Jensen, er det så rimeligt, at du kalder de her boliger for billige? 

"Det er altid relativt. Det her handler om, at en masse mennesker, der ikke har adgang til ejermarkedet i dag, forhåbentlig vil få det i fremtiden. Derfor er det centrale ikke, om det er meget billigt eller ej, men at omkostningen til at træde ind vil være mindre," siger Jonas Bjørn Jensen. 

Ifølge socialdemokraten har flere potentielle investorer, som han dog ikke vil sætte navn på, allerede ytret interesse for modellen. 

"Vi har talt med flere aktører, som gerne vil det her. Men nu ser vi først, om der er politisk interesse. Det forventer jeg, at der er," siger han.  

Læs også

Ikke lovligt – endnu 

Hvis de københavnske politikere skal lykkes med at indføre boligtypen i hovedstaden, kræver det imidlertid, at Christiansborg er med på idéen.

Det er nemlig ikke lovligt at finansiere en bolig som delvis udlejnings- og ejerbolig i dag, hvilket partierne bag forslaget også erkender. 

Men boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) tager umiddelbart positivt imod idéen. 

“Boligpriserne stiger og stiger - især i de store byer. Det er en trussel mod den bladede by og gør det meget svært for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet. Jeg er åben for at se nærmere på alle tiltag, der kan bryde den udvikling,” skriver hun til Altinget. 

Forslaget skal drøftes i Københavns Borgerrepræsentation torsdag aften. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Bjørn Jensen

Enhedschef, Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune
cand.comm. i geografi og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

Curt Liliegreen

Projektdirektør, Boligøkonomisk Videncenter
cand.polit. (Københavns Uni. 1981)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00